Als hoofd van het coronacrisisteam is COO Michaël Munnich degene die binnen Driessen Groep alle acties ten gevolge van het coronavirus in goede banen leidt. Ik ben benieuwd wat dit allemaal precies inhoudt en hoe hij dit aanpakt.
Waarin verschilt de huidige situatie met corona van ‘het normale’ volgens jou?

“Er is een groot verschil in het besturen van een organisatie in een normale situatie ten opzichte van dat in crisistijd. Het grootste verschil zit erin dat je door externe partijen, in dit geval het RIVM en de veiligheidsregio’s, ‘overruled’ wordt. Je hebt niet geheel zelf in de hand welke stappen je als organisatie zet, een deel wordt je echt opgelegd. Dat vraagt iets van je rol als directeur, helemaal omdat ik in dit geval ook hoofd van ons crisisteam ben.”
Wat is belangrijk in jouw rol als hoofd van het coronacrisisteam?
“Het verschil tussen het leiden van een bedrijf als ondernemer of werkgever en als crisismanager is dat de laatste nog meer de leiding moet durven nemen. Diegene moet voorkomen dat iedereen zelf beslissingen gaat nemen en eigen acties in gang gaat zetten. In een crisissituatie moet er één leider zijn, één iemand die beslissingen durft te nemen en de knoop doorhakt. Dit vraagt dat je soms je poot stijf moet durven houden, dat je vast moet blijven houden aan een ingezette lijn, ondanks de vaak goedbedoelde adviezen van anderen. Dit is belangrijk omdat je op deze manier voorkomt dat verkeerde informatie naar buiten treedt.
Het was voor ons duidelijk dat ik de rol als hoofd van het team zou vervullen. (Helaas) heb ik hier in een eerdere situatie al ervaring mee opgedaan en was het voor Driessen Groep belangrijk dat de rol door een lid van de corporate directie werd ingevuld. Op deze manier laat je de organisatie zien dat je het serieus neemt.”
Je moet je poot stijf durven houden.
Michaël Munnich, COO Driessen Groep
Wat heb je er zelf van geleerd?
“Vooral dat je al best veel op intuïtie doet. Dat je snel in de gaten hebt wat past bij de organisatie en waar de behoeften van de medewerkers liggen. En daarbij natuurlijk het belang van goede communicatie.”
Hoe hebben jullie de communicatie ingestoken?
“Het allerbelangrijkste is dat er een balans is tussen een overkill aan informatie en geen informatie. Dat je op de juiste momenten van je laat horen. Voor Driessen Groep is dat eigenlijk elk moment dat je je afvraagt ‘wat betekent dit voor mij?’. Als er een persconferentie is geweest, sturen we vrijwel direct een mail naar alle medewerkers, ook als we misschien niks te vertellen hebben of nog niet precies weten wat we gaan doen. Maar ook dan laat je de medewerkers zien dat je er echt mee bezig bent. Communicatie naar medewerkers is trouwens niet het enige, ook richting klanten en leveranciers hebben we gecommuniceerd over de wijze waarop we met elkaar invulling geven aan de richtlijn van het RIVM.”
Welke keuzes hebben jullie moeten maken als gevolg van het coronavirus?
“We hebben ervoor gekozen om het beleid van het RIVM te volgen, maar wel in een vorm die bij ons past. We hebben ervoor gekozen om kleur te geven aan de vastgestelde richtlijnen. De standaard afspraak is; blijf thuis als je klachten hebt. Maar de managers kijken in overleg met hun club wat het meest passend is.
Als je verder kijkt naar de maatregelen die we hebben moeten nemen, heeft de grootste impact dat we een aantal congressen hebben moeten annuleren. Zo ook ons jaarlijkse congres op 2 april waar we anders zo’n 300 klanten uit Nederland in Helmond hadden mogen verwelkomen. Ook grote interne bijeenkomsten hebben we verplaatst. Je wilt niks aan het toeval overlaten. Je maakt hierin keuzes die zowel voor de ‘binnen- als buitenwereld’ begrijpelijk zijn.”
Wat hebben jullie als eerste gedaan toen jullie in de gaten hadden dat het coronavirus ook impact op de dienstverlening van Driessen Groep kon hebben?
“Om te beginnen hebben we dus een crisisteam samengesteld en een coördinator hiervoor aangewezen. Daarna hebben we onszelf de vraag gesteld of iedereen, indien nodig, thuis kan werken. Zo hadden we bijvoorbeeld voor volgende maand op de planning staan om nog 50 laptops uit te leveren, dat hebben we versneld en direct in gang gezet.”
Hebben jullie ook contacten met andere ondernemers op dit vlak?
“Contact is er wel, maar heel globaal. We kijken wel via internet naar wat andere ondernemers doen, maar in die zin leren we nog niet echt van elkaar. Dat is ook de hoofdreden dat we coronakrant.nl gelanceerd hebben: een online plek voor ondernemers en werkgevers om kennis en ervaringen met elkaar te delen naar aanleiding van de gevolgen van het coronavirus voor bedrijven en organisaties. Zo hoeven we elkaar niet te infecteren, maar kunnen we elkaar vooral inspireren!
Daarnaast hebben we de afgelopen tijd van een aantal ondernemers de vraag gekregen of wij onze communicatieberichten met hen willen delen. Hopelijk kunnen wij hen daarmee ook helpen.”
Zie je ook positieve dingen aan de huidige situatie?
“Zeker, vooral het positieve van mensen. We zijn echt heel erg trots op de betrokkenheid en inzet van onze medewerkers. Het is mooi om te horen dat je medewerkers eigenlijk liever niet thuis willen werken, dat ze veel liever op kantoor zijn. Daarnaast krijgen we eigenlijk ook vooral veel complimenten van de medewerkers over de manier waarop we met de huidige situatie omgaan, ook van onze OR.”
Ben je tevreden op dit moment?
“Ja, eigenlijk wel. We hebben heel snel de juiste toon in onze communicatie en interne betrokkenheid weten te vinden. We hebben onze medewerkers, klanten en leveranciers laten zien dat we het thema serieus nemen. En daardoor merk je dat je er nu oprechte betrokkenheid en genoeg begrip is.”
Wat verwacht je voor de komende periode?
“Dat durf ik echt niet te zeggen. Natuurlijk denken wij na over het vervolg en wat dat voor ons gaat betekenen, alleen blijft het natuurlijk gokken. Ik hoop nu vooral dat we de komende tijd wat rust hebben, dat we heel even kunnen wennen aan de huidige situatie voordat eventuele nieuwe maatregelen worden aangekondigd.”
Wat is je belangrijkste tip?
“Dat zijn er eigenlijk drie: zorg voor een goede leider die de regie op de beslissingen neemt, zorg voor genoeg en heldere communicatie en denk na over de volgende stap. Denk na over wat er nog op je af kan komen en wat dat voor jouw organisatie kan betekenen. Op deze manier kun je sneller inspringen als de tijd zo ver is.”