Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
dinsdag, april 20, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Corona is (helaas) onderdeel geworden van ons dagelijkse leven en verdient wat ons betreft geen eigen ‘krant’ meer, maar slechts een katern in een bestaande krant. Na een jaar Coronakrant.nl hebben we daarom besloten ermee te stoppen en ons te focussen op andere, nieuwe dingen. To be continued…

Wie hoest de kosten voor het coronavirus op?

Martijn HuismandoorMartijn Huisman
11 maart 2020
4 min. leestijd
0
Het coronavirus: een duivels dilemma! Of toch niet?

Het coronavirus heeft Nederland bereikt en er worden maatregelen getroffen die bedrijven direct raken. De vraag wat de economische impact is van het coronavirus dringt zich hierdoor al snel op. Want dát het coronavirus een economische impact heeft, is inmiddels wel duidelijk.

Air France verwacht bijvoorbeeld in maart 3.600 vluchten te annuleren en magazijnen van winkels en productiebedrijven raken leeg als gevolg van het stilleggen van fabrieken in China. Inmiddels kondigt ook de Nederlandse overheid maatregelen aan die direct impact hebben op de dagdagelijkse bedrijfsvoering bij werkgevers. De vraag is: wie moet deze kosten als gevolg van het coronavirus “ophoesten”?

Inmiddels benadrukken werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dat enkel de mogelijkheid van het aanvragen van werktijdverkorting voor werkgevers niet genoeg is en zij in gesprek zijn met de overheid voor extra maatregelen.

Medewerkers thuis en / of in quarantaine

Werknemers in Noord-Brabant werken thuis of hebben zich noodgedwongen ziek moeten melden. Geen pretje voor de werkgever: een werknemer die als gevolg van het coronavirus is ziekgemeld heeft namelijk recht op loondoorbetaling zoals gebruikelijk bij ziekte. Wanneer een werknemer verplicht in quarantaine moet, geldt in beginsel ook dat het loon dient te worden doorbetaald. Dit geldt ook voor een werknemer die op vakantie in quarantaine moet blijven. Dit gaat in principe niet van zijn of haar vakantiedagen af. Indien de werknemer thuis in quarantaine zit, zijn er eventueel wel mogelijkheden om thuis te werken. Werknemers die op basis van het advies van het RIVM en na overleg met de werkgever vanwege lichte griepverschijnselen thuis dienen te blijven, hebben in beginsel ook recht op loon als er geen thuiswerkmogelijkheid is.

Annuleringen van (zaken)reizen

Tevens worden veel (zaken)reizen geannuleerd. In de wet staat dat een klant de reis kosteloos kan annuleren, mits er een onveilige situatie is op de plek waar de klant heen moet. Je moet hierbij dan wel kunnen bewijzen dat de bestemming niet (meer) veilig is, bijvoorbeeld met een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit ‘rode reisadvies’ wordt echter niet snel opgelegd. Voor Noord-Italië geldt bijvoorbeeld pas sinds afgelopen zondag 8 maart het rode reisadvies. Bij een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) heb je overigens geen recht op kosteloos annuleren.

ADVERTENTIE

Annuleringen van evenementen

Ook veel evenementen (in Noord-Brabant) worden afgelast op advies van de Brabantse veiligheidsregio’s. Als een concert, evenement of sportwedstrijd wordt afgelast heeft de bezoeker recht op het volledig bedrag terug. De organisator kan de bezoeker ook een ander aanbod doen, bijvoorbeeld door een andere datum aan te bieden, maar de bezoeker hoeft hiermee niet akkoord te gaan en kan alsnog zijn of haar geld terugvragen.

Is er ook nog een rol voor de overheid?

In alle bovengenoemde voorbeelden vallen de kosten als gevolg van het coronavirus direct of indirect terug op de werkgever en valt dit onder de noemer ‘ondernemersrisico’. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het coronavirus wel bestempeld als reden tot werktijdverkorting. Dit betekent dat een bedrijf werknemers minder uren kan laten werken, maar dat deze werknemers wel het volledige loon blijven ontvangen. De werkgever ontvangt dan een WW-uitkering voor zijn medewerkers over de niet-gewerkte uren. Werktijdverkorting mag wel alleen ingezet worden als een bedrijf gedurende twee en maximaal 24 weken minstens 20% minder werk heeft door oorzaken anders dan een normaal ondernemersrisico, in dit geval door het coronavirus dus. Het coronavirus is hiermee een reden tot werktijdverkorting en wordt door de overheid als een abnormaal ondernemersrisico gezien.

Is het tijd voor extra (financiële) maatregelen?

Inmiddels benadrukken werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dat enkel de mogelijkheid van het aanvragen van werktijdverkorting voor werkgevers niet genoeg is en zij in gesprek zijn met de overheid voor extra maatregelen. De politiek, onder leiding van minister-president Mark Rutte, voelde aanvankelijk niets voor extra maatregelen: “We kunnen een stootje hebben als Nederland.” Inmiddels ziet het kabinet in de evenementenbranche, de horeca en het toerisme toch problemen met onder meer betalingsachterstanden ontstaan. Om mkb-bedrijven te helpen met financiële problemen als gevolg van het coronavirus bekijkt het ministerie van Economische Zaken nu of zij de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) kan uitbreiden. Met het borgstellingskrediet staat het ministerie van Economische Zaken voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten en hiermee kunnen bedrijven tegen gunstigere voorwaarden lenen, bijvoorbeeld om rekeningen te betalen. Eerder werden ondernemers die last hadden van de PFAS- en stikstofproblematiek al via de BKMB geholpen.

Meer extra financiële maatregelen neemt het kabinet vooralsnog niet. De politiek ziet het coronavirus vooral als gezondheidscrisis en de kosten voor de gevolgen van het coronavirus voor werkgevers en ondernemers moeten dus vooralsnog door de werkgevers en ondernemers zelf worden opgehoest.

Tags: bedrijfsvoeringBorstelling MKB-kredieten (BMKB)Economische impactkostenloondoorbetalingondernemersrisico

Delen

Gerelateerd Berichten

thuiswerken kosten maatschappij

Thuiswerken kost maatschappij 1,5 miljard euro per jaar

9 november 2020
doorbetaling van het loon

Geen arbeid, toch loon

22 oktober 2020
failliet door zieke medewerker

Failliet door een zieke werknemer: kan dat?

21 oktober 2020
Ga je reorganiseren en ken je de hoofdlijnen van ontslag via het UWV? – door advocaat Hans Kamerbeek

Waar moet je volgens het UWV op letten bij een ontslagaanvraag?

28 september 2020
Coronatest moet sneller en compenseer verzuimkosten

Coronatest moet sneller en compenseer verzuimkosten

20 september 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Marcel Stevens

Razende Reporter Marcel over het afgelopen Corona(krant)jaar: “Drie woorden, negen letters: wat kan wel?”

16 maart 2021
Coronakrant

Terugblik corona 2020 & 2021: 1 jaar corona(krant)!

14 maart 2021
Help, ik verzuip in corona!

DE HOOGSTE TIJD

11 maart 2021

Meest gelezen

  • reiskostenvergoeding 2021

    Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0
  • Het coronavaccin: de antwoorden op 9 veelgestelde vragen

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 5 handige tools voor creatieve samenwerking op afstand

    4 x gedeeld
    Delen 4 Tweet 0
  • Collega’s ook tijdens corona laten bewegen? Organiseer een stappenchallenge!

    8 x gedeeld
    Delen 8 Tweet 0
Volgende item
Het coronavirus: een duivels dilemma! Of toch niet?

Het coronavirus: een duivels dilemma! Of toch niet?

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zorg zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep