Op Coronakrant.nl delen we ervaringen, kennis en best practices van werkgevend Nederland met betrekking tot de omgang met het coronavirus. Naast deze ervaringen delen we graag arbeidsrechtelijke relevante informatie met jou als werkgever. Hieronder vind je daarom een aantal veelgestelde vragen over corona voor werkgevers, zzp’ers en flexwerkers, beantwoord door Hans Kamerbeek, advocaat bij Kamerbeek Advocaten.
Veelgestelde vragen corona – voor werkgevers (10 maart 2020)
- Als werknemer door werkgever preventief wordt thuisgelaten, heeft hij dan recht op loon?
Ja. - Mag werknemer die niets mankeert zelf beslissen preventief thuis te blijven?
Nee, behalve bij gegronde vrees voor besmetting op het werk. - Zijn eerdere besmettingsgevallen een goede reden?
Mogelijk. - Wat als werknemer zonder goede reden thuisblijft?
Geen recht op loon. - Mag werknemer contact weigeren met collega’s die terugkwamen uit risicogebied en niets mankeren?
Nee. Werkgever moet wel goede risico-inschatting maken en preventiemaatregelen treffen, zoals die collega’s eerst thuis laten. - Dus: werknemer is in principe verplicht om te werken met een collega die uit een risicogebied kwam en geen klachten heeft?
Ja. - Wat doen met werknemer met griepverschijnselen?
Thuislaten. Telefonisch contact laten hebben met arts. Instructies GGD opvolgen. - En als het maar heel lichte klachten zijn?
Thuiswerken als dat kan. RIVM volgen. - Als de school sluit en kind moet worden opgevangen, heeft werknemer dan recht op loon?
Ja, voor korte duur om opvang te regelen. - En daarna?
Verlof opnemen in overleg, vaak onbetaald of snipperdagen. - Wat als werknemer met OV komt en dat straks niet meer rijdt?
Korte tijd recht op loon, om vervangend vervoer te regelen.
Veelgestelde vragen corona – voor zzp’ers en flexwerkers
De opdrachtgever heeft geen werk meer, je project wordt gestopt of men roept je niet meer op, vanwege corona-problematiek. Wat zijn de algemene rechten bij een:
- Oproepkracht?
Een al gedane oproep moet worden doorbetaald. Daarnaast kan het wettelijk rechtsvermoeden gelden: doorbetaling van de in de voorbije drie maanden gemiddeld gewerkte uren. - Min-max contract?
Het minimaal aantal uren conform contract moet worden doorbetaald. - Jaarurennorm?
Recht op het vaste periodieke salaris. - Uitzendkracht?
Er kan direct worden beëindigd als er een uitzendbeding geldt. Zo niet dan heeft de uitzendkracht iets meer rechten. Check de uitzend-cao en het uitzendcontract. - Detachering?
Het contract tussen de uitlener en de gedetacheerde bepaalt de rechten. - Freelance/zzp’er?
Uitgangspunt is dat de opdrachtgever de relatie altijd per direct kan beëindigen. Check wel de aangegane overeenkomst: mogelijk staat daar een opzegtermijn in. En als de opdracht is aangegaan voor bepaalde tijd, kan het zijn dat in het contract tussentijdse opzegging is uitgesloten. Ook kan zonder contract, op grond van de redelijkheid, een opzegtermijn gelden of enige compensatie bij een erg abrupte beëindiging.
Veelgestelde vragen corona – voor werkgever en werknemer: wat zijn je plichten?
- Moet werkgever iets doen?
Ja. Medewerkers informeren over symptomen, wijzen op hygiënevoorschriften, zorgen voor een veilige werkomgeving. - Mag werknemer thuisblijven uit vrees voor besmetting?
Nee, behalve als er goede grond is voor die vrees. - Wat als werknemer meldt dat hij klachten heeft?
Thuislaten. Telefonisch contact laten hebben met een arts. Instructies GGD opvolgen. - Als scholen sluiten en het kind moet worden opgevangen, heeft werknemer dan recht op loon?
Ja, voor korte duur, om opvang elders te regelen. - En daarna?
Verlof opnemen in overleg met werkgever, meestal onbetaald. - Wat moet je doen met een werknemer in een risicogebied? Beschermingsmaatregelen treffen en laten opvolgen. Mogelijk terughalen.
- Als werknemer tijdens zijn vakantie besmet raakt?
Dan zijn het geen vakantiedagen meer maar ziektedagen. - Als werknemer in quarantaine moet, heeft hij dan recht op loon?
Ja. - Mag werknemer quarantaine of medisch onderzoek weigeren?
Ja, maar niet als hij een groot gevaar vormt en het door een rechter wordt opgelegd. - Kan werkgever werktijdverkorting aanvragen?
Ja. Als aan de voorwaarden van het Ministerie van SWZ is voldaan, kan WTV en is er recht op WW. - Kan WTV ook voor oproepkrachten, uitzendkrachten?
Nee.
Lees ook: 5 vragen in crisistijd aan advocaat Hans Kamerbeek
Dit bericht is samengesteld en geschreven door Hans Kamerbeek, advocaat bij Kamerbeek Advocaten en dit bericht is met zijn toestemming geplaatst.