Naast het menselijke aspect dat onlosmakelijk verbonden is aan het coronavirus, heeft het ook een economische impact, die steeds duidelijker en groter begint te worden. Wat betekent dit precies voor ondernemers? En: wat betekent dit voor een groot, landelijk bedrijf als de Rabobank? Wij vroegen het aan Pieter Michielsen, directievoorzitter van Rabobank Helmond Peel Noord.

Het coronavirus heeft Nederland overduidelijk bereikt. Wat voor impact heeft de ontstane situatie als gevolg hiervan op jou?
“Hierbij moet ik denken aan het gesprek dat ik met mijn ouders had. Ze zijn 88 en 85 jaar en maken zich enerzijds zorgen, maar zijn daarnaast ook heel nuchter en realistisch omdat zij ook ondernemers zijn geweest. Ik vind de huidige situatie al vanaf het begin enorm ingrijpend, en sinds vandaag (12 maart) met de beslissing van President Trump om geen Europeanen meer toe te laten in de Verenigde Staten, zijn we een nieuwe fase ingegaan. Eentje die best wel wat gevolgen op de lange termijn kan hebben.”
Hoe gaat de Rabobank om met het coronavirus?
“Al sinds het begin van de uitbraak in China volgen wij als bank de ontwikkelingen nauwlettend. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat Europa ook geraakt ging worden, hebben we vanuit Utrecht een coronateam opgericht. Dit team bestaat uit leden van diverse cruciale functies binnen onze organisatie en is verantwoordelijk voor de interne richtlijnen van de bank over hoe om te gaan met de gevolgen van het coronavirus. Denk hierbij aan het bepalen van de wijze waarop we wel of geen klanten ontvangen, wie wel of niet thuis mag werken enzovoorts. Dagelijks volgt een update vanuit dit team naar alle lokale Rabobanken.”
Wat is jouw rol hierin?
“Mijn rol ligt in dit geval meer op de interne communicatie binnen onze eigen bank op basis van de richtlijnen vanuit Utrecht. Alle medewerkers moeten goed op de hoogte gehouden worden. Daarbij luister ik, samen met de leden van het managementteam, naar hun tips en meningen. Daarnaast dien ik ervoor te zorgen dat de rust wordt bewaard en dat we bereikbaar en beschikbaar blijven voor onze klanten.”
Wat is voor de Rabobank op dit moment belangrijk?
“In dit stadium focussen we ons op het kunnen blijven uitvoeren van onze dienstverlening, dus beschikbaar zijn voor onze klanten. Om dit te realiseren is vanuit het centrale coronateam besloten om zogenoemde ‘skeleton personen’ aan te wijzen. Dit zijn personen die een cruciale positie innemen binnen een proces. Deze mensen mogen niet langer op dezelfde plek werkzaam zijn en moeten dus vanuit verschillende locaties werken. Zo wordt ervoor gezorgd dat belangrijke processen door kunnen gaan, ook al zou er een mogelijke besmetting plaatsvinden bij een van deze personen.”
De Rabobank is een landelijke speler, merk je ook al verschillen door het land?
“Uiteraard merken we een verschil hier in Brabant, omdat deze provincie harder getroffen lijkt dan andere provincies. Voor Brabant zijn vanuit het coronateam in Utrecht nog aanvullende regels afgegeven, onder andere op het gebied van hygiëne, maar ook over het wel of niet door laten gaan van afspraken met klanten en in- en externe bijeenkomsten. Daarnaast hebben we als Rabobank ook opvolging gegeven aan de oproep van onze premier, Mark Rutte, om zoveel mogelijk thuis te gaan werken. Op dit moment werkt zo’n 20% van onze mensen vanuit thuis.”
Is het als bankmedewerker mogelijk om thuis te werken?
“Dit verschilt uiteraard per functie, maar ook ons ICT-systeem werkt hierin beperkend. Onze thuiswerkfaciliteiten hebben namelijk een bepaalde capaciteit, omdat we te maken hebben met een wereldwijd systeem en strenge beveiligingseisen die aan het systeem worden gesteld. Hierdoor kan het voorkomen dat het voor sommige medewerkers niet mogelijk is om vanuit thuis in te loggen in de Rabobank-systemen. Op het moment dat het systeem overbelast raakt, zullen de ‘skeleton personen’ voorrang krijgen. Zo zorgen we ervoor dat de belangrijkste processen door blijven gaan. Voor de medewerkers die op dat moment niet in kunnen loggen blijven algemene zaken als e-mail wel bereikbaar. Deze medewerkers zullen dus iets minder productief zijn dan ze normaal zouden zijn als ze op kantoor konden werken.”
Zie je al economische gevolgen van het coronavirus in de regio?
“De eerste signalen hiervoor beginnen ons te bereiken. Een aantal MKB-bedrijven worden direct geraakt doordat productie in andere landen is stilgevallen of doordat zij bijvoorbeeld actief zijn in de horecasector. Op dit moment zijn we ons intern daarom aan het beraden over hoe om te gaan met deze klanten en hoe we ze op een goede manier kunnen bedienen. Als bank hebben we ook te maken met richtlijnen die door De Nederlandse Bank zijn opgesteld. Dus ook voor hen en de overheid zal hierin een rol zijn weggelegd. Maar dat het voor sommige MKB-bedrijven een hele lastige tijd gaat worden, dat is wel zeker.”
Wat zijn de verwachtingen voor de lange termijn?
“Dit is op dit moment nog onzeker. Veel zal afhangen van hoe lang het duurt voor we het virus onder controle hebben. Als dit binnen nu en anderhalve maand gaat zijn, denk ik dat we een uitdaging zullen hebben, maar dat de gevolgen nog te overzien zullen zijn. Mocht de situatie langer gaan duren, dan zullen de gevolgen voor de economie groter zijn.”
Zie je ook positieve ontwikkelingen op dit moment?
“Wat ik mooi vind om te zien is de grote betrokkenheid die de Rabobank medewerkers hebben. Als ik op dit moment op kantoor rondkijk dan zie ik mensen van diverse disciplines en banken aan het werk. Dat vertelt me dat mensen graag door willen en bereikbaar willen zijn voor onze klanten. Daarnaast zie ik ook voor ons een goede rol als bank. We houden de ontwikkelingen sterk in de gaten en proberen hier op een goede manier mee om te gaan richting klanten, medewerkers, toezichthouders en de overheid.”
Dit interview is afgenomen door Danny Akkers, manager finance & control, & Rob Korzilius, CFO bij Driessen Groep.