Stel je voor dat je werknemer aankomende week op vakantie gaat of een weekendje weg heeft gepland. Wat mag je dan als werkgever hierin doen? En is dit de volledige eigen verantwoordelijkheid van de werknemer?
Vakantie
Veel mensen hebben net de voorjaarsvakantie achter de rug en anderen hebben binnenkort nog een vakantie gepland staan. Een heerlijk vooruitzicht en normaal gesproken ook niet iets waar je als werkgever druk over hoeft te maken, maar dat is nu wel even anders. Hoe ga je hier als werkgever om met de vakantieplannen van je werknemers?
De vakantiebestemming is een belangrijke factor, want kan de geplande vakantie van de werknemer sowieso wel plaatsvinden? Zo hebben Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk al besloten hun skigebieden te sluiten, waardoor veel Nederlanders hun skivakantie al hebben moeten annuleren. En omdat steeds meer landen hun grenzen sluiten heeft bijvoorbeeld Air France-KLM bijna 90% van haar vluchten geschrapt. de website van de rijksoverheid kan iedereen de reisadviezen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken terugvinden. Aan de hand van kleurcodes is per land inzichtelijk gemaakt of je er heen mag gaan zonder bijzondere veiligheidsrisico’s of dat reizen niet is toegestaan. De reisadviezen op de site zijn niet bindend en het blijft de verantwoordelijkheid van de werknemer en van de reisorganisatie of een reis wel of niet doorgaat.
Dwingend advies?
Kan je als werkgever aan je personeel vragen om voorlopig niet op vakantie te gaan, aangezien het coronavirus zich steeds sneller over heel de wereld aan het verspreiden is? Het afraden om naar besmette gebieden te reizen past bij het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving, maar je kunt een werknemer niet verbieden op vakantie te gaan. Als werkgever mag je dus wel een advies geven, maar dit mag niet dwingend zijn.
Terugkomst
Je medewerker komt ontspannen terug van zijn of haar vakantie, maar blijkt in een van de risicogebieden te zijn geweest, wat doe je dan? Het advies van de rijksoverheid is om tot 6 april werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken. Wanneer het niet mogelijk is voor je werknemer om thuis te werken en deze geen ziekteverschijnselen vertoont, is er geen reden om een werknemer te weren van het werk. Maar wat doe je als er wel sprake is van ziekteverschijnselen? Bij milde gezondheidsklachten dient een werknemer thuis te blijven. Milde gezondheidsklachten zijn: niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten en temperatuurverhoging tot 38 graden. Wanneer deze klachten verergeren dient de werknemer contact op te nemen met de huisarts.
Er zal anders naar het recht op loondoorbetaling worden gekeken als een werknemer heeft besloten af te reizen naar een gebied waarvoor een negatief reisadvies (lees: code rood) geldt en vervolgens in quarantaine moet. In dat geval is het aannemelijk dat de risicoafweging in het nadeel van de werknemer uitvalt.
Kortom, op vakantie gaan krijgt een iets andere lading door het coronavirus. En voordat je op vakantie gaat is het dus belangrijk om de reisadviezen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten te houden. En bij terugkomst moet een werknemer goed letten op ziekteverschijnselen en daar, in overleg met de werkgever, de juiste maatregelen voor treffen.
Bronnen: RIVM, rijksoverheid, Trouw, Volkskrant, Nederland wereldwijd