De gevolgen van het coronavirus brengen ons allemaal in beweging, of we nu willen of niet. Marc Oonk is directeur van Mensium en bedenker van het DNA van Ontwikkeling. Hij laat ons zien welke twaalf fasen we op dit moment allemaal doorlopen en hoe we daarmee om kunnen gaan. In deze blog fase 1: onrust.
Al een paar dagen betrap ik mijzelf erop dat ik regelmatig stilsta bij de wereldwijde impact van de coronacrisis. Ik merk dat ik parallellen zie met mijn beleving na de aanslagen op 11 september 2001. Er ontstaat een gevoel van schouder aan schouder strijden tegen een gezamenlijke vijand. Gelijktijdig merk ik dat ik in mijn ‘rugzak’ aan het zoeken ben naar tools voor hoe om te gaan met deze situatie. Waar val ik op terug? Waar vertrouw ik op? Wat geeft mij houvast?
Op een verandering heb je geen enkele invloed. Waar je wel invloed op hebt is hoe jij op deze verandering reageert.
Marc Oonk, directeur Mensium
Toen het coronavirus nog ver van ons was maakte ik mij nog niet zoveel zorgen. Wuhan ligt ruim 8500 kilometer van ons af. Ik vond het echt naar voor hen daar in dat verre land, maar veranderde mijn gedrag niet zozeer. ‘Het zal zo’n vaart niet lopen, toch?!’
Als ik terugkijk op deze periode dan was dat duidelijk een fase van ontkenning en mijn kop in het zand steken voor de dreiging en de chaos. Ik sprak dan ook met diverse personen die mij vooral bevestigden in mijn overtuiging met betrekking tot het coronavirus. Vergelijk het met het ‘gezoem bij de koffieautomaat’ binnen organisaties.
Op het moment dat corona ook in Europa werd geconstateerd, was er geen ontkennen meer aan. Voor mij was het niet meer de vraag of het ook Nederland zou bereiken, maar wanneer. Dat ging sneller dan verwacht. De dagen vanaf de bekendmaking van de eerste besmetting in Nederland (27 februari 2020) tot de persconferentie van minister-president Mark Rutte, waarin hij aankondigde dat ook de scholen dichtgingen (15 maart 2020), heb ik ervaren als een onrustige periode; een verandering die op mij afkwam.
Als er iets op je afkomt wat je niet had verwacht, niet met jou is afgestemd, wat je overkomt, voelt het als een verandering. Ik ben ervan overtuigd dat niemand zit te wachten op een verandering. Op een verandering heb je namelijk geen enkele invloed. Waar je wel invloed op hebt is hoe jij op deze verandering reageert. Haal je eruit wat bij jou past? Of laat jij je volledig sturen door de verandering?
Bij iedere verandering word je teruggeworpen op jouw ‘rugzak’. In deze rugzak zit jouw arsenaal om om te gaan met wat op jou afkomt. Heb je echter geen idee wat er in deze rugzak zit, dan is de kans klein dat je regie pakt ten aanzien van deze verandering. Je laat je sturen door emoties en ballen van de zijlijn en kunt niet echt de vinger leggen op de reden waarom jij je slecht voelt. Ik heb duidelijk gemerkt dat niet iedere rugzak met hetzelfde gevuld is. Sterker nog, dat veel mensen niet weten wat er in hun eigen rugzak zit.
Juist in deze tijd van heftige veranderingen is het van groot belang dat jij aansluiting weet te vinden bij die zaken die jou energie geven, bij jouw eigen drijfveren. Weet je wat jouw drijfveren zijn? Welke ervaringen je in je rugzak hebt die jou positief stemmen? Weet jij waarom jij doet wat je doet? Allemaal elementen om de komende periode eens bij stil te staan. Ik weet zeker dat dit jou rust brengt en energie geeft.
Even geen orde meer zien in de chaos, dat is de basis voor onrust. Bij Mensium zien we deze fase als een belangrijke fase om de verandering die op jou afkomt om te zetten in een begin van jouw ontwikkeling. Onrust zet je even op scherp. Gebruik deze scherpte om aansluiting te vinden bij jouw drijfveren en waarden.
Wil je meer weten over deze fase? Marc Oonk neemt je op 2 april in een gratis webinar, met behulp van praktische voorbeelden en inzichten, mee in de eerste fase van het DNA van Ontwikkeling: onrust.
Volgende week dinsdag, 31 maart, lees je op Coronakrant.nl meer over fase 2 uit het DNA van Ontwikkeling, namelijk: oproep.