Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
maandag, maart 1, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Oproep: afwachten en bibberen? | Fase 2 uit het DNA van Ontwikkeling

Huub MennendoorHuub Mennen
31 maart 2020
3 min. leestijd
0
Oproep: afwachten en bibberen? | Fase 2 uit het DNA van Ontwikkeling

Op dit moment worden we overspoeld met berichtgeving rondom het coronavirus en dat doet natuurlijk iets met ons. Onze aandacht verschuift volledig naar het nieuws van de dag. We zijn afgeleid van waar we eigenlijk mee bezig waren, vanwege een verandering waarop we niet direct zaten te wachten. Letterlijk en figuurlijk. Er zijn maatregelen getroffen die onze dagelijkse daginvulling op zijn kop heeft gezet. Onze kinderen zijn thuis, ze krijgen op afstand les en vragen op een andere manier om aandacht. Kortom, het is anders dan voorheen.

Onze minister-president roept op om ‘een beetje op elkaar te letten’. Hij vraagt ons aandacht te hebben voor elkaar. Maar, hoe kunnen we aandacht op elkaar vestigen wanneer onze aandacht uitgaat naar het vergaren van informatie en het proberen te begrijpen wat er allemaal gebeurt? Bovendien, wat als hij dat ‘een beetje’ weggelaten had? De fase binnen verandering die ‘oproep’ heet is voor mij dan ook tweeledig en heeft alles te maken met controle.

Het draaien aan een stuur heeft enkel zin wanneer je in beweging bent. Het is belangrijk om veranderingen van buitenaf te transformeren naar benutbare mogelijkheden en daarmee in beweging te blijven.

Huub Mennen, senior adviseur bij Mensium

Aan de ene kant worden we opgeroepen ‘een beetje op elkaar te letten’, maar kunnen we dat wel op dit moment? Aan de andere kant moet ik steeds denken aan een uitspraak die mijn vader vroeger vaak deed op het moment dat er voor mij een (grote) verandering aanstaande was; een moment dat het voor mij spannend of angstig werd. Hij benoemde wat ik juist niet zou moeten doen, namelijk ‘afwachten en bibberen’. Die woorden leidden bij mij juist altijd tot het tegenovergestelde van een passieve houding: het zette me aan tot actie.

Een oproep kan zo, volgens de cognitieve metaprogramma’s die vanuit NLP (neuro linguïstisch programmeren) zijn gedefinieerd, leiden tot reactiviteit en pro-activiteit. Bij een reactieve reactie ga je denken, analyseren, proberen te begrijpen en situaties proberen te beoordelen. De valkuil hier is dat het stellen van vragen en het constant doen van overwegingen je kan weerhouden van het overgaan tot actie, of misschien ga je de actie uitstellen. Bij een proactieve reactie ga je juist over op actie. Je handelt en toont daadkracht. In plaats van te willen begrijpen (dat het gevolg is van het constant verzamelen van nieuwe informatie, zoals je doet bij een reactieve houding), gaat het dan juist over aangrijpen.

ADVERTENTIE

De situatie waarmee we nu moeten dealen met betrekking tot het coronavirus, doet mij beseffen wat binnen mijn controle ligt en wat niet. Hoe kunnen we binnen de beperkingen die we hebben nieuwe mogelijkheden aangrijpen? Hoe kunnen we van de nood een deugd maken? Dit vraagt om beweging en een blik om ons heen. Immers, het draaien aan een stuur heeft enkel zin wanneer je in beweging bent. Het is belangrijk om veranderingen van buitenaf te transformeren naar benutbare mogelijkheden en daarmee in beweging te blijven. Daarvoor hebben we aandacht nodig voor wat ons drijft.

Opnieuw luisterend naar mijn vader, binnen de situatie waarin we nu zetten, stel ik dan ook de vraag: wacht jij af en blijf je bibberen of grijp jij de situatie aan?


Wil je meer weten over deze fase? Marc Oonk neemt je op 9 april in een gratis webinar, met behulp van praktische voorbeelden en inzichten, mee in de tweede fase van het DNA van Ontwikkeling: oproep.

Volgende week dinsdag, 7 april, lees je op Coronakrant.nl meer over fase 3 uit het DNA van Ontwikkeling, namelijk: weerstand.

Tags: DNA van OntwikkelingNLPontwikkeling

Delen

Gerelateerd Berichten

Investeren in ontwikkeling is de enige oplossing voor onze arbeidsmarkt

Investeren in ontwikkeling is de enige oplossing voor onze arbeidsmarkt

27 november 2020
Hybride vergaderen, het vergaderen van de toekomst?

Hybride vergaderen, het vergaderen van de toekomst?

8 oktober 2020
Van onrust naar ontwikkeling | Fase 1 uit het DNA van Ontwikkeling

Corona is geen excuus voor stilstand

2 oktober 2020
Waarom het DNA van ontwikkeling zo toepasbaar is op de situatie waarin we nu zitten

Waarom het DNA van ontwikkeling zo toepasbaar is op de situatie waarin we nu zitten

2 juli 2020
Coronacrisis als kans voor het opleiden van medewerkers – door Reijn

Coronacrisis als kans voor het opleiden van medewerkers – door Reijn

7 juni 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Michel van Hoeij

Bouwen in coronatijd

1 maart 2021
Bernadet GGD Rotterdam

Bernadet Gorissen, Sr HR-adviseur GGD Corona organisatie Rotterdam: “Dit vereist een grote mate van flexibiliteit en betrokkenheid.”

28 februari 2021
ASML

Expats in Nederland tijdens de lockdown: het is vooral heel saai!

27 februari 2021

Meest gelezen

  • tips beweging thuis

    10 tips om thuis in beweging te blijven (of komen)

    605 x gedeeld
    Delen 605 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0
  • Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0

Volgende item
Vier scenario’s over de toekomst van de Nederlandse economie

Vier scenario's over de toekomst van de Nederlandse economie

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep