Gisteren heeft Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de definitieve regeling voor de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) bekend gemaakt. Vanaf maandag 6 april kunnen ondernemingen een aanvraag indienen. In de regeling is ook de precieze methodiek voor het berekenen van je omzetverlies opgenomen. In mijn vorige blog heb ik enkele mogelijke berekeningsmethoden behandeld. In deze blog laat ik zien welke methode er uiteindelijk moet worden gebruikt.

De NOW was twee weken geleden al aangekondigd door het kabinet, maar gisteren is deze maatregel definitief geworden. Belangrijkste doel is behoud van werkgelegenheid.
Bij een omzetverlies van 20% of meer kunnen bedrijven een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. Voorwaarde is wel dat deze bedrijven aan medewerkers hun reguliere salaris blijven doorbetalen en dat ze tijdens de periode dat er subsidie wordt ontvangen geen aanvraag doen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen.
Voor de berekening van het omzetverlies kun je nog steeds de drie stappen volgen, zoals ik die vorige week heb beschreven. In stap 1 maak je een forecast van je de omzet op basis van de methodiek zoals deze in de regeling staat (forecast 1).
In stap 2 maak je een inschatting van de omzet die je daadwerkelijk verwacht in de komende maanden (forecast 2).
En in stap 3 bepaal je uiteindelijk het omzetverlies door forecast 1 en forecast 2 van elkaar af te trekken. Als het omzetverlies 20% of meer is, kun je een aanvraag indienen. In onderstaande afbeelding is het omzetverlies grafisch weergegeven.

Stap 1: Verwachte omzet zonder corona
In de regeling staat precies beschreven hoe je je verwachte omzet zonder corona moet berekenen. De berekening komt overeen met de gemiddelde methode uit mijn eerste versie van deze blog. De periode die je moet aanhouden is het hele jaar 2019.
Neem deze jaaromzet of tel de omzet van alle maanden bij elkaar op en deel deze vervolgens door 4. Zo krijg je een gemiddelde omzet per 3 maanden. We noemen deze voor het gemak forecast 1.

In onderstaande afbeelding zie je alles nog eens grafisch weergegeven. De oranje stippellijn is de gemiddelde omzet per maand over het jaar 2019, die we hebben berekend op basis van het bovenstaande voorbeeld.

De maanden januari en februari 2020 zijn niet nodig voor deze berekening. En vervolgens projecten we de gemiddelde omzet over de maanden maart, april en mei 2020.
Mocht de werkelijke omzetdaling zich later aandienen als maart 2020, bijvoorbeeld omdat je in een branche zit die indirect getroffen wordt door het coronavirus, dan kun je ook een periode aangeven voor de omzetvergelijking die één of twee maanden later start. Dan projecteer je deze forecast dus op de periode april-juni of mei-juli.
De methode die de Nederlandse overheid gebruikt is een relatief eenvoudige methode, waarvoor bewust gekozen is. Hierdoor wordt er helaas geen rekening gehouden met zaken als snelgroeiende bedrijven en grote, eenmalige uitschieters of seizoensinvloeden in je omzet. Voor sommige bedrijven zal dit gunstig uitpakken, voor andere minder gunstig.
Had je bijvoorbeeld in 2019 een groot, eenmalig project dan zit deze voor een deel in forecast 1. Bedrijven die een dergelijk project in de periode maart-mei 2020 hadden verwacht, vissen achter het net met deze berekeningsmethode.
Door de lange periode waarover het gemiddelde moet worden berekend (het hele jaar 2019), zijn ook seizoensinvloeden voor een groot deel gedempt met de huidige berekeningsmethode. Ook hier heeft een deel van de bedrijven pech en andere geluk. Bedrijven met een piek van hun omzet in het voorjaar zijn relatief slecht af.
Stap 2: Verwachte omzet met corona
De volgende stap is om een inschatting te maken voor de omzet die je daadwerkelijk verwacht in de komende maanden. We noemen deze schatting forecast 2. Let op dat eventueel teveel betaald voorschot terugbetaald zal moeten worden. Het is dus wel belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan.
Baseer deze forecast op de expert opinions van een aantal medewerkers uit je bedrijf, bijvoorbeeld de algemeen directeur, sales manager, inkoopmanager, medewerkers van marketing, etc.
De afgelopen weken of dagen hebben mogelijk al een indicatie gegeven van de nabije toekomst. Voor andere bedrijfstakken zal het effect nu mogelijk nog niet zo desastreus zijn, maar komt de klap later. Zoals eerder al aangegeven kun je één of twee maanden schuiven.

Stap 3: Omzetverlies
De laatste stap is om het verschil tussen de twee forecasts te bepalen. Dit levert het omzetverlies op dat nodig is om de aanvraag voor de NOW te doen. Bereken ook het procentuele verschil. Stel nu aan de hand van dit procentuele verschil vast of je in aanmerking komt voor de NOW regeling.

Het verwacht omzetverlies in ons voorbeeld is 43,0% en dus groter dan 20%. Daarmee komt deze onderneming in aanmerking voor de NOW. De tegemoetkoming in de loonkosten zal 90% van 43,0% = 38,7% zijn.
Hiervan zal in eerste instantie een voorschot van 80% worden uitbetaald. Later zal (eventueel met een accountantsverklaring) het definitieve omzetverlies en de definitieve tegemoetkoming worden vastgesteld. Hieruit kan een nabetaling of navordering volgen.
Mocht je in de situatie zitten dat je vermoedt of zeker weet dat je in de komende periode een omzetverlies van meer dan 20% voor de kiezen zult krijgen, ga dan direct aan slag met het berekenen van je omzetverlies. Zo ben je maximaal voorbereid om 6 april je aanvraag in te dienen. Succes en blijf gezond!
Dit artikel is geschreven door Frank Custers, oprichter van 2ACC3L.