Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
zondag, januari 24, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Persoonlijk energiemanagement in coronatijd: zo vergroot je je focus thuis (#3) – door TopState

Chantalle WeemaesdoorChantalle Weemaes
17 april 2020
6 min. leestijd
1
Persoonlijk energiemanagement in coronatijd: zo vergroot je je focus thuis (#3) – door TopState

Energie-expert Chantalle Weemaes neemt je in deze serie artikelen mee naar de processen die schuilgaan achter jouw energie. Want zeg nou zelf: als je goed in je flow zit, dan voel je je beter, ben je gelukkiger en veerkrachtiger. Ook bevordert een goed energieniveau je gezondheid. Daarom is het hebben van grip op je energie bepalend voor jouw prestaties, het succes van jouw bedrijf en dat kunnen we goed gebruiken in deze bijzondere coronatijd. Deze week: zo vergroot je je focus thuis.

Is focus houden bij jou thuis ook een heikel punt? Focus voor jezelf en mogelijk ook wel die van je thuislerende kinderen. Doordat we allemaal op een andere plek zijn gaan werken en leren, wordt er meer aanspraak gemaakt op onze focus. De meeste van ons ervaren dat ze er nu meer moeite voor moeten doen om gefocust te blijven. Met regelmaat hoor ik dat professionals nu, in deze thuiswerkperiode, minder gedaan krijgen en vermoeider zijn dan ooit.

Een mooi voorbeeld vernam ik vorige week van een medewerker die nu thuis werkt en daarnaast ook automatisch juf is van haar kinderen. Ze vertelde me dat er nu veel van haar aandacht gaat naar het huiswerk van zoonlief. Als dat eenmaal klaar is, vindt ze het erg lastig om productief aan de slag te gaan. Ze ervaart dat haar concentratie dan nog maar minimaal is. Daar baalt ze van. De meeste tijd gaat volgens haar zitten in hem bij de les houden. Hij is snel afgeleid door de dingen om hem heen en denkt regelmatig aan andere zaken dan huiswerk waarover hij dan weer vragen stelt en gesprekken begint. Voor haar gevoel lijdt haar werk eronder en daar voelt ze zich schuldig over, ondanks dat ze weet dat haar werkgever hier voldoende begrip voor heeft. Want ook hij herkent dit fenomeen.

Tijd en productiviteit zijn niet lineair verbonden

De kwaliteit en de kwantiteit van ons werk, hangt voor een groot deel af van onze focus. Deze bron is beperkt en neemt gedurende de tijd af, net als onze hoeveelheid concentratie en energie. Onze kracht waarmee we focussen neemt af als we vermoeid raken. Er is een omslagpunt waarop het ons meer kost om met een matige focus door te werken dan dat het ons oplevert. We worden trager en het kost ons steeds meer energie.

ADVERTENTIE

Mocht je dan toch stug door willen werken, wat wel kan, dan ga je alvast gebruikmaken van de energie van de volgende dag. Je gaat lenen in de toekomst en dat merk je niet alleen aan het resultaat of aan meer fouten maken, maar ook aan je productiviteit de volgende dag. Zorg dat je uit deze vicieuze cirkel blijft door alert te blijven op je werktempo. Kom je in een vertraagde modus, stop dan met gas geven en ga opladen. Ga een stukje lopen, kijk even naar buiten of doe een activiteit die voor jou op de automatische piloot gaat. Zo sta je even op non-focus en tank je de nodige energie bij om vervolgens weer gefocust door te kunnen werken. Zorgdragen voor je hoeveelheid energie, is zorgdragen voor je hoeveelheid focus.

Kleiner brein

Toch wordt het niet altijd als zinvol gezien als je regelmatig staat te ontfocussen. Doorwerken is vaak de norm en pauzes nemen vinden we vaak zonde van onze tijd. Wanneer je het voor deze thuiswerktijd al een tijdje druk hebt gehad met onvoldoende oplaadmomenten, dan valt het je nu misschien wel eerder op dat het lastig is om te focussen.

De oorzaak zit dan in een al eerder overbelast brein, in dit geval de hippocampus. Dit is de plek in je brein van waaruit onder andere je concentratie en geheugen geregeld worden. Als je steeds meer energie bent gaan lenen van de volgende dag, dan maak je meer biochemische stoffen aan dan wanneer je jezelf op een effectieve manier belast. Een paar keer lenen maakt niet uit, maar op de lange termijn heeft dit wel effect. Het gevolg van stelselmatig te veel biochemische actiestoffen aanmaken is dat je hippocampus atrofieert, hij krimpt. Deze atrofie merk je niet van de ene op de andere dag omdat dit een geleidelijk proces is. Het gaat je dan wel steeds meer opvallen dat je geheugen en concentratie afnemen. Zeker nu je voor het thuiswerken meer focus nodig hebt, kan dat ineens opvallend voor je zijn.

Wil je jouw focus weer op peil brengen, dan kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de Pomodoro-techniek. Hiermee ga je na vijfentwintig minuten focus steeds vijf minuten ontfocussen. Zo zorg je goed voor je brein en krijgt je hippocampus weer kans om te herstellen. Deze gymnastiek voor je hippocampus zorgt voor groei van je focus en productiviteit.

Thuiswerken en prikkels

Voor de meeste mensen is het zo dat je nu niet alleen thuis bent. Je partner en je kinderen, ze zitten om je heen. Je bevindt je in een omgeving waarbij je brein ook de zaken van thuis voor jou filtert. Je bent hierdoor ook met je thuis-filter aan het werk. Dat betekent dat thuisprikkels een groot deel van jouw focus in beslag kunnen nemen.

Hoe dit een nadelige invloed heeft op je focus laat zich mooi omschrijven met het cocktaileffect. Je bent met iemand op een feestje aan het kletsen en het lijkt erop dat je alleen hoort wat die persoon zegt. Totdat er iemand aan de andere kant van de kamer jouw naam noemt. Op dat moment is ineens je aandacht bij het gesprek weggetrokken. Jouw brein heeft uit alle gesprekken jouw naam gefilterd omdat deze voor jou belangrijk is. Je brein hoort onbewust dus alles, maar filtert de belangrijke zaken voor jou eruit. Zo werkt het nu thuis ook. Je brein filtert onbewust ook de thuisprikkels die voor jou van belang zijn waar je op je werk niet door gestoord wordt. Onbewust word je zo steeds uit je focus gehaald. Je focus is daardoor meer verdeeld. Er is daardoor thuis vaak meer energie nodig om gefocust te blijven, zeker nu we allemaal samen thuis zijn.

De kosten van afleiding zijn hoog

Of het nu om een interne afleiding gaat (een gedachte of idee) of een externe afleiding (iemand die iets aan je vraagt, een blik op je telefoon) iedere keer zal je je focus moeten verleggen. Valt de afleiding weer weg, dan zal ons brein los moeten komen van de afleiding en weer moeten achterhalen waar de focus ook alweer naar toe moet. Dit proces kost je veel energie. Afleiding is hierdoor een flinke energiekostenpost en vermoeit je meer dan je denkt.

Thuiswerken met focus

Wil jij (en je gezin) thuis zo efficiënt mogelijk aan de slag met je energie en je focus? Voorkom dan afleiding door in geplande blokken te gaan werken. Organiseer thuis niet-storenuurtjes, ga steeds in eenzelfde kamer werken waar weinig thuisprikkels zijn en tank regelmatig energie bij met ingeplande non-focusmomenten. Deze heb je nu meer nodig dan op je werk en zal je daarom ook bewust in moeten plannen. Focus en energie gaan hand in hand. Zorg daarom voor een goed energiemanagement door veel driehoekjes te maken en zorg te dragen voor een kwalitatief goede slaap door in de avond niet te lang door te werken. En voor degene die zeggen dat ze thuis juist veel minder worden afgeleid dan op het werk, zorg ervoor dat je niet in een streep doorwerkt, maar geef je hippocampus voldoende ruimte om te ontfocussen. Plan ook deze momenten in want voor je het weet, kost dit ongestoorde werk je meer focus en energie dan je lief is.

In mijn volgende artikel, die op donderdag 23 april wordt geplaatst, neem ik je mee naar de invloed die persoonlijke contacten hebben op jouw energieniveau. Wil je meer weten over energiemanagement, kijk dan hier naar de eerder geplaatste artikelen of kijk op de website van TopState.

Benieuwd naar jouw hoeveelheid energie? Met de TopState energietest ontdek je in vijf minuten hoeveel energie jij in je energietank hebt zitten en wat dit betekent voor jouw focus.

Tags: energieThuiswerkentips

Delen

Gerelateerd Berichten

Thuiswerkdenken vs kantoordenken

Thuiswerkdenken vs kantoordenken

22 januari 2021
thuiswerken met kinderen

Thuiswerken met kinderen: rechten en plichten van werkgevers & werknemers

20 januari 2021
Tevredenheid over thuiswerken toegenomen: veel mensen willen niets anders meer

De invloed van thuiswerken op werkgeluk

19 januari 2021
leidinggeven op afstand

Ook voor leidinggeven op afstand geldt: motiveren is maatwerk

15 januari 2021
Dit deden drie maanden coronacrisis met (thuis)werkend Nederland

Thuiswerken maakt nieuwe onkostenvergoedingen noodzakelijk

14 januari 2021

Reacties 1

  1. Pingback: Energiemanagement in coronatijd - TopState Trainingen

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Top 10 wijzigingen 2021 voor de werkgever

Top 10 wijzigingen 2021 voor de werkgever

23 januari 2021
Avondklok

Avondklok: dit moeten werkgevers doen

22 januari 2021
Thuiswerkdenken vs kantoordenken

Thuiswerkdenken vs kantoordenken

22 januari 2021

Meest gelezen

  • thuiswerken met kinderen

    Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0
  • Van tourmanager van Guus Meeuwis naar bemonsteraar in de corona-teststraat

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 februari

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0

Volgende item
Tips voor de geleidelijke opstart van uw organisatie in de coronacrisis – door Aon

Tips voor de geleidelijke opstart van uw organisatie in de coronacrisis – door Aon

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep