Duizend bossen tulpen. Of Babs van Geel daar een goede bestemming voor wist? Zeker weten, ze werden dezelfde dag nog uitgedeeld aan een heleboel blije mensen. In 2013 kwam Babs in contact met eenzame ouderen en gooide ze compleet het roer om. Ze verruilde het bedrijfsleven voor een maatschappelijke missie: het verzachten van verborgen eenzaamheid. “Ik heb nu eenmaal een sociaal hart en wil graag delen, zo is Stichting Met je hart dan ook ontstaan. Toen nog niet wetende dat de stichting uit zou groeien tot 1500 vrijwilligers, actief in meer dan 30 gemeenten.”
Wat was de aanleiding voor het opzetten van Stichting Met je hart?
“Tijdens mijn opleiding fotografie kwam er een opdracht voorbij om een maatschappelijk thema te belichten. Dat was voor mij de eenzaamheid van ouderen. Ik kwam in contact met Greet, een kwetsbare vrouw op leeftijd die in anonieme eenzaamheid leefde, zonder familie of vrienden. Dat raakte me enorm en ik heb toen eigenlijk besloten mijn werk als consultant op te zeggen en me voor deze groep in te gaan zetten.
Daar ontstond Stichting Met je hart. In de eerste jaren hebben we als vrijwilligers enorm hard gewerkt om alles in gang te zetten en inmiddels staat er een professionele organisatie met als missie kwetsbare mensen te verbinden. We slaan een brug tussen vergeten worden en aandacht krijgen en zorgen ervoor dat mensen er voor elkaar zijn en elkaar ontmoeten.
Na een aantal jaar zijn we nu in 30 gemeenten actief en hebben we een bedrijfsbureau met drie medewerkers die alles in goede banen leiden.”
We hebben inmiddels belteams opgezet om met eenzame ouderen te praten wanneer daar behoefte aan is. Ook worden we veel benaderd door bedrijven die een bijdrage willen leveren. Denk aan bloemzaken, traiteurs en restaurants; dat is hartverwarmend.
Babs van Geel
Hoe ‘verzachten’ jullie de eenzaamheid van mensen, zoals je dat zelf zo mooi verwordt?
“We vinden het belangrijk om lokaal te werken, zodat mensen in verbinding kunnen blijven. Zo hebben we bijvoorbeeld voor onze campagne ‘Eet met je hart’, die 6 weken per jaar zichtbaar wordt gevoerd, plaatselijke horeca ingeschakeld. De restaurants die met ons verbonden zijn vragen gedurende die periode een vrijwillige bijdrage aan hun gasten. Vervolgens organiseren wij een aantal ontmoetingen voor zes tot acht personen die met elkaar gaan dineren in deze restaurants. Dat doen we dan elke maand tijdens de daluren van die restaurants. Wij regelen alles en zorgen voor vervoer; iedereen wordt netjes opgehaald en na afloop weer thuisgebracht. Iets wat trouwens vaak de aanleiding is van het isolement, de ‘logistiek’. Uit deze ontmoetingen ontstaan vaak nieuwe vriendschappen en vervolgafspraken. Dat is heel mooi!”
Met de huidige maatregelen zijn die ontmoetingen natuurlijk niet mogelijk, hoe gaan jullie daarmee om?
“We kijken naar wat juist wel mogelijk is. We hebben inmiddels belteams opgezet om met eenzame ouderen te praten wanneer daar behoefte aan is. Ook worden we veel benaderd door bedrijven die een bijdrage willen leveren. Denk aan bloemzaken, traiteurs en restaurants; dat is hartverwarmend. Ook hebben we vorige week een speciale ‘uitzending’ verzorgd van anderhalf uur, speciaal voor onze doelgroep. Dat werd erg goed ontvangen.”
Hoe trots ben je op de stichting?
“Enorm trots natuurlijk. Vorig jaar ontvingen we het ‘Appeltje van Oranje’ uit handen van Koningin Máxima als meest impactvolle stichting van Nederland. Dat was echt de kroon op ons werk.
Tegelijkertijd blijven we op zoek naar partnerships in kennis en kunde. We willen graag blijven groeien. We zijn een stichting die structureel contact houdt met mensen en niet eenmalig een initiatief organiseert. Juist dat is voor die verbinding erg belangrijk.”
Tot slot, hoe komen we samen door deze crisis?
“Ik zie hele mooie sociale initiatieven om me heen. Veel meer dan voor deze coronacrisis. We zijn allemaal echt socialer geworden. Dat is fijn om te zien. Laten we deze beweging dan ook vooral vasthouden, ook na de crisis!”
Wil jij je na het lezen van dit artikel aanmelden bij of meer informatie willen over Stichting Met je hart, dan kan dit via de website metjehart.nl.
Beeld door Xenia Blair / origineel verschenen op Frisse Mosterd.