Bij niet iedereen leidt deze coronacrisis direct tot angst, somberheid en/of stressklachten, maar uitdagend is het wel. Hoe blijf je mentaal fit in deze periode?
Horeca is gesloten, net als sportscholen. We worden gevraagd om sociale terughoudendheid. Het sociaal leven is zo goed als stil is komen te liggen. Deze situatie is ongekend en dat zorgt voor mentale uitdagingen. Het komt nu aan op je mindset. Onze kwaliteit van leven wordt niet bepaald door wat er met ons gebeurt, maar hoe we erop reageren. Aan het eerste kun je niet zoveel doen, aan het tweede alles. Het is niet de coronacrisis die voor angst, somberheid en/of stressklachten zorgt, dat doen onze gedachten over deze crisis. Hierbij vijf tips, gebaseerd op ons D.R.O.O.M.-model, om ook in deze crisisperiode mentaal fit te blijven.
Doelen stellen (D)
Je kent het misschien wel: je wordt geleefd. Voor je het weet is je agenda voor de week alweer vol en is er zo weer een week voorbij. Geleefd worden is niet leuk. En soms kun je het gevoel hebben dat het je overkomt. Toch kun je er wel degelijk iets aan veranderen. Het stellen van doelen zorgt ervoor dat je richting geeft aan de dag, de week en daarmee je leven. Je neemt het heft in eigen hand. Met een doel focus je op wat je wilt, het laat jou als persoon groeien. Dus als je ‘s ochtends opstaat, stel jezelf dan tenminste één doel voor ieder thema dat ik hierna noem.
Relaties (R)
Nauwe relaties zorgen voor liefde, betekenis, ondersteuning en vergroten ons gevoel van eigenwaarde. Bredere netwerken brengen een gevoel van verbondenheid met zich mee. Verbondenheid is één van de drie basisbehoeften van ons als mens. In deze periode vallen sociale gewoontes weg, maar onze behoefte aan sociaal contact blijft. Blijf dus werken aan je relaties, zoals collega’s, medewerkers, maar zeker ook familie, vrienden en buren. Het niet hebben van nauwe persoonlijke banden vormt een zelfde gezondheidsrisico als roken of obesitas. Een netwerk van sociaal contact en relaties lijkt onze mentale achteruitgang te verminderen naarmate we ouder worden. Dus kijk of je dagelijks (telefonisch of virtueel) verbinding kunt leggen met iemand. Vraag eens aan een collega of medewerker hoe het écht met hem/haar gaat of bel iemand op die je anders bijna niet spreekt.
Het is niet de coronacrisis die voor angst, somberheid en stressklachten zorgt, dat doen onze gedachten over deze crisis.
Wilfried Polman, eigenaar van Leef Gelukkig en Gezond
Ontwikkeling (O)
Ontwikkeling sluit aan bij een andere basisbehoefte van ons als mens, de behoefte om onszelf te ontwikkelen, ook nu. Persoonlijke ontwikkeling gaat over het ontwikkelen van persoonlijkheid en mentale groeimogelijkheden en deze zo ten volste te benutten. Toch blijven we vaak ongewenst op onze vertrouwde plek zitten, ook wel de comfortzone genoemd. Een ogenschijnlijk veilige plek waar ontwikkeling en groei stilstaan. Deze coronacrisis daagt ons uit om daaruit te stappen.
Zie het als voeding voor onze geest. Stop met het (te veel) volgen van het nieuws. Het vergiftigt je geest en voedt gevoelens van angst, spanning en onzekerheid. Ga met informatie en kennis aan de slag waarmee je werkt aan je eigen ontwikkeling. Luister een podcast, lees een boek of doe mee aan één van de vele gratis challenges of masterclasses op internet.
Ontspanning (O)
Wij kennen twee standen: inspanning en ontspanning. Bij inspanning ben je bezig om ergens te komen. Je bent doelgericht bezig en onderweg naar een resultaat. Je bereikt ook wel wat, maar het heeft ook een keerzijde. Inspanning houdt je druk en bezig. Zo druk, dat je nauwelijks aandacht hebt voor jouw omgeving. Als je namelijk gericht bent op het bereiken van een resultaat, dan kun je niet op het hier en nu gericht zijn. Met ontspanning hoef je nergens naartoe. Je hoeft niets te bereiken. Het is al goed. Het is in deze periode extra belangrijk om voldoende ontspanning te nemen, zodat je mentaal kunt herstellen. Als jouw geest niet de tijd krijgt om bij te komen, dan stapelt de spanning en vermoeidheid zich op. Tot het te veel wordt. Ontspan je tussendoor, dan kun je veel meer aan. Je gaat gemakkelijker om met deze crisis, de stress, het werk en eisen. Blijf voor jezelf zorgen door een wandeling te maken, thuis te sporten en/of een lekker warm bad te nemen. Ga mediteren, doe aan yoga en/of ademhalingsoefeningen.
Mindset (M)
Onze manier van denken is van essentieel belang in deze crisisperiode. Onze manier van denken wordt grotendeels bepaald door onze overtuigingen over onszelf. Deze overtuigingen geven richting aan ons leven. Het zijn gedachten waarvan we denken dat ze waar zijn. Ze kunnen ons kracht geven te bereiken wat we willen, maar kunnen ons ook belemmeren. De manier waarop jij over dingen denkt is bepalend voor jouw succes. In deze periode wordt nog maar eens duidelijk wat ons drijft. Juist in deze periode, omdat het meer dan anders, (negatieve) emoties kan geven, uitdagingen biedt, die soms voelen als hindernissen en het stress kan geven. Het is waardevolle informatie om te groeien. Hoe? Door er bewustzijn op te zetten. Als jij je bewust kunt zijn van jouw overtuigingen, dan kun je jezelf de vraag stellen of deze overtuigingen jou dienen. Zo kun je, juist in deze periode, het beste uit jezelf halen.
Zoals Churchill ooit zei: “Never waste a good crisis!” Deze crisis dwingt ons om te werken aan onze mentale gezondheid en veerkrachtig te zijn. You can do this, we can do this!

Dit artikel is geschreven door Wilfried Polman, eigenaar van Leef Gelukkig en Gezond. Bij Leef Gelukkig en Gezond helpen ze mensen om mentaal fit te zijn en hun geluk te vergroten. Dat kan in de vorm van mentale training en wandelcoaching. Ze lopen graag een stukje met jou mee.