Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
zondag, februari 28, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Vakantie geannuleerd: dagen terug? – door SalarisNet

Redactie CoronakrantdoorRedactie Coronakrant
28 april 2020
2 min. leestijd
0
Vakantie geannuleerd: dagen terug? – door SalarisNet

Door de coronacrisis hebben veel werknemers (nog) geen vakantie opgenomen. Zij wachten met boeken tot er duidelijkheid is over de vakanties. Maar er zijn ook werknemers die al geboekt hadden, maar nu niet meer kunnen vertrekken. Wat doe je met die dagen? Boek je ze terug of moet de werknemer ze opnemen? SalarisNet zocht het uit.

Wat zegt de wet?

Werknemers hebben jaarlijks recht op 4 weken vakantieverlof. De werkgever moet zijn werknemers in staat stellen om die dagen op te nemen. De opbouw van vakantiedagen gaat ook door als de werknemer thuis zit. Die situaties ontstaan meestal als een gedetacheerde wacht op zijn volgende opdracht. Maar op dit moment is op veel plekken geen werk omdat het kantoor of de werkplek verplicht is gesloten. Ook dan worden de verlofdagen nog steeds opgebouwd. Bovendien blijven deze dagen tot 6 maanden na het jaar waarin ze zijn opgebouwd geldig. De dagen die in 2020 zijn opgebouwd, kunnen dus tot en met 30 juni 2021 worden opgenomen. Maar werknemers die nu thuiszitten hebben in hun eigen beleving al ‘vrij’. Dus waarom zouden ze dan verlof opnemen? De werkgever kan ze in die gevallen niet verplichten om vakantie op te nemen.

Het zit anders met werknemers die al verlof hadden opgenomen. Voor het opnemen van die dagen zijn de werknemer en werkgever in overleg getreden. Vervolgens is de vakantieperiode vastgesteld. Alleen als er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn, mag de werkgever de verlofaanvraag weigeren. Werknemers kunnen en mogen daarna niet eenzijdig hun vakantiedagen wijzigen. Ze hebben die dagen immers zelf aangevraagd en de werkgever heeft ze vastgesteld. Als ze willen wijzigen moeten ze opnieuw met de werkgever in overleg.

De praktijk

Het komt in de praktijk zelden voor dat een grote groep werknemers hun verlofaanvraag willen intrekken of wijzigen. Alleen nu, tijdens de coronacrisis, ontstaat deze situatie. We begeven ons dus op nieuw terrein en kunnen alleen teruggrijpen op oude begrippen. Namelijk die van ‘goed werkgever’ en ‘goed werknemer’. Wat betekent het in deze tijd om een goed werkgever of -nemer te zijn? In elk geval betekent het voor de werkgever dat een redelijk verzoek verzoek van de werknemer tot het wijzigen van een verlofaanvraag moet worden gehonoreerd. Behalve als de werkgever ‘gewichtige redenen‘ heeft om het verzoek te weigeren, mag hij nee zeggen. Veel werkgevers voeren aan dat zij geen wijzigingen accepteren omdat dit in de toekomst zal leiden tot teveel vakantieaanvragen op één moment. Maar de meeste werknemers vragen niet om een nieuw moment, maar alleen om teruggave van hun dagen. Het is dus maar de vraag of dit een geldig argument is. Er zijn hier nog geen rechtelijke uitspraken over gedaan.

ADVERTENTIE

Dit artikel verscheen eerder op SalarisNet en is met toestemming geplaatst.

Tags: vakantiedagenwet- en regelgeving

Delen

Gerelateerd Berichten

aanvraagperiode NOW

Loket vierde aanvraagperiode NOW open op maandag 15 februari

10 februari 2021
Thuiswerkonderzoek: veiligheid en privacy in gedrang

Thuiswerken: overheid en werkgevers maken afspraken

29 december 2020
De 3 belangrijkste trends voor HR in 2021

Veranderende HR wet en regelgeving voor 2021 op een rij

24 december 2020
kerstvakantie corona

Kerstvakantie tijdens corona: wat kan er nog?

17 december 2020
Helft gesteunde mkb-bedrijven gebruikt meer dan één noodregeling

Oog voor verscheidenheid bij eindafrekening NOW

21 september 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Bernadet GGD Rotterdam

Bernadet Gorissen, Sr HR-adviseur GGD Corona organisatie Rotterdam: “Dit vereist een grote mate van flexibiliteit en betrokkenheid.”

28 februari 2021
ASML

Expats in Nederland tijdens de lockdown: het is vooral heel saai!

27 februari 2021
Help, ik verzuip in corona!

Blessure

26 februari 2021

Meest gelezen

  • tips beweging thuis

    10 tips om thuis in beweging te blijven (of komen)

    605 x gedeeld
    Delen 605 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0
  • Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0

Volgende item
Beste “minister-president” Van Dissel…

Beste "minister-president" Van Dissel...

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep