Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
zondag, januari 24, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Jan Driessen, oprichter Driessen Groep: “Ik ga er niet in mee dat nu bewezen is dat thuiswerken werkt.”

Joost van OortdoorJoost van Oort
7 mei 2020
7 min. leestijd
0
werkt thuiswerken

Jan Driessen is oprichter van Driessen Groep. Na een lange carrière als ambtenaar bij de gemeente Helmond deed hij ruim 27 jaar geleden de deur van het stadhuis achter zich dicht om zijn ondernemersdroom achterna te gaan: werkgeluk mogelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Hoewel hij de pensioengerechtigde leeftijd al ruimschoots heeft bereikt is hij als pater familias nog steeds nauw betrokken bij de familie van bedrijven van Driessen Groep.  

Nadat hij in een openhartige column vorige week al liet zien dat het coronavirus hem persoonlijk niet onberoerd laat, waren we benieuwd hoe Jan professioneel tegen deze coronacrisis aankijkt. Hoe gaat hij hier als ondernemer mee om? 

Kafka 

Jan noemt het een idiote situatie: “Ik heb het idee dat we met zijn allen in een volle TGV-trein tegen het stopblok zijn aangereden. En daar staan we dan. Een paar weken geleden was het leven leuk en aardig en mooi, we waren bezig met wintersport en dergelijke en hadden allerlei plannen, en in één keer is echt alles anders.”  

Hij geeft aan dat er bij ondernemers, groot en klein, nu echt een beroep wordt gedaan op hun ondernemersvaardigheden. Daarbij verwijst hij naar een uitspraak van minister-president Rutte aan het begin van deze situatie, over het feit dat het kabinet 100% van de besluiten met 50% van de informatie moest nemen. “Dat was dan vooral geënt op het virus, maar dat geldt voor een ondernemer ook. Je komt in een situatie die volstrekt onherkenbaar is. Dit is nieuw. Dit is bijna Kafka waar je in terechtgekomen bent.”  

ADVERTENTIE

Wijze lessen uit het verleden 

Hoewel de omgeving dus snel is veranderd, geven ervaringen uit het verleden houvast. “Maar dat lukt allemaal niet voor 100%. Dat doe je ook een beetje op goed geluk. Daar komt bij dat ik, in tegenstelling tot anderen, niet zo bang ben op dit moment.” Dit komt door een les die hij al vroeg leerde van zijn vader en opa, beiden waren ondernemer. Zij zeiden: “Jan, koop nooit iets dat je niet kunt betalen. Ben spaarzaam.”  

Ik geloof in autonome groei, omdat daar dan ook jouw eigen DNA inzit. Dat geeft nu in deze extreme situatie wel een rustig gevoel.

Jan Driessen, oprichter Driessen Groep

Die les heeft Jan altijd in zijn achterhoofd gehouden in zijn eigen onderneming: “We hebben geen rare of dwaze dingen gedaan. Ik geloof in autonome groei, omdat daar dan ook jouw eigen DNA inzit. Dat geeft nu in deze extreme situatie wel een rustig gevoel. Dat wil niet zeggen dat we achterover kunnen leunen om te zien wat het allemaal wordt, maar we zijn niet in acute stress. Het creëert een stabiele situatie in een onstabiele tijd en het zegt ook iets over hoe we altijd als ondernemer in de wedstrijd hebben gestaan.” 

Klaar voor de toekomst 

Jan had gedacht dat hij het dit jaar rustiger aan kon gaan doen bij Driessen Groep. Dat is nu totaal anders. “Ik heb vanochtend weer met mijn zoon Jeroen (CEO Driessen Groep, red.) aan de telefoon gehangen, gisteren met de andere leden van de corporate directie. Ik had gedacht dat ik langzamerhand met pensioen zou kunnen gaan, maar ik maak bijna overuren op dit moment. Het is als ondernemer een enorm spannende tijd.” 

Tegelijkertijd merkt Jan ook dat er na de eerste heftige weken nu een soort tussenfase lijkt te zijn aangetreden. De voornaamste zaken zijn geregeld; voor de medewerkers, voor de klanten en relaties en in de bedrijfsvoering. Jan zit nu te wachten op het moment waarop alles weer opengaat. Hij wordt er naar eigen zeggen ‘coronamoe’ van en staat in de startblokken om een aanvalsplan voor de periode hierna te gaan maken. Als ondernemer ziet hij dat dit ook enorm veel mogelijkheden gaat bieden voor de toekomst. “Als je de financiële mogelijkheden hebt om door de zware storm te komen,” benadrukt Jan. “Maar dan moet je vooral ook gaan kijken naar zometeen. Er gaan zich allerlei kansen aanbieden waar je nooit aan gedacht zou hebben. Alles ging zoals het ging. Je had je plannen tot 2025 wel klaar. En nu is het weer spannend. Het kriebelt om weer nieuwe dingen op te gaan pakken. En dat is niet alleen bij ons.”

Jan geniet dan ook van de nieuwe initiatieven die hij overal ziet ontstaan, sommigen zelfs letterlijk om de hoek, zoals de horeca-ondernemer in zijn straat die nu aardbeien verkoopt. Hij verkoopt nu aardbeien, smoothies enzovoorts en de mensen staan voor hem in de rij. “Mijn zoon Jeroen kocht er gisteren een aantal zaken en was bijna 30 euro kwijt. Die man verdient nu misschien wel meer dan hij ooit met zijn reguliere bedrijf heeft gedaan.”  

In dat licht blikt Jan terug op de kredietcrisis van 2008: “Toen dachten we ook ‘oei, wat komt er op ons af?’ en daarna zijn misschien wel onze beste jaren geweest. Veel concurrenten waren in 2008 vooral bezig met de vraag hoe ze erdoorheen konden komen. Wij waren niet alleen met de crisis bezig, maar ook met de toekomst. We waren er al klaar voor toen de storm ging liggen.”  

Een bedrijf is, net als een gezin, een sociaal kader waar mensen elkaar ontmoeten.

Jan Driessen, oprichter Driessen Groep

Onder de mensen 

Waar Jan aan de ene kant dus volop kansen ziet voor de toekomst, vreest hij een andere ontwikkeling: “In alle kranten en tijdschriften staat nu dat er dadelijk een hele andere vorm van werken komt: flexwerken, thuiswerken. Dat wordt dan ook weer de oplossing voor het klimaat, files en noem maar op. Natuurlijk zal er dadelijk meer thuisgewerkt gaan worden en onze mensen zullen ook niet meer voor ieder gesprekje het hele land door gaan rijden, maar ik ga er echt niet in mee dat het nu bewezen is dat thuiswerken werkt. Ja, je bespaart op leaseauto’s en brandstofkosten, maar je gaat ook niet op afstand van je gezin zitten. En misschien overdrijf ik, maar een bedrijf is, net als een gezin, een sociaal kader waar mensen elkaar ontmoeten.” 
 
De lunch in de brasserie mist hij misschien nog wel het meest: “Dan klets ik met alles en iedereen. Dat vind ik fijn. Van die brasserie hebben we echt een ontmoetingsplaats gemaakt. Ik moet er toch niet aan denken dat ik mensen dadelijk nooit meer zie, omdat ze thuis op een zolderkamer voor ons zitten te werken. We moeten wat mij betreft echt niet naar een samenleving toe waar we dit soort dingen teveel gaan doen. Dan misken je het belang van ’echt samenzijn’ op wezenlijke zaken als gezondheid, blijheid en werkgeluk. Mensen hebben elkaar nodig. We moeten elkaar een knuffel kunnen geven. Dat hoort bij de mens. Het met elkaar verkeren, dat is waar het allemaal om draait, ook in de wijze waarop we met elkaar samenwerken.”

Lees ook: Jan Driessen, oprichter Driessen Groep: “Het hart was eruit.”

Welzijn en welvaart 

De vraag die iedere ondernemer op dit moment krijgt kan natuurlijk niet achterwege blijven: wat vindt Jan van de aanpak van het coronavirus door onze regering? “Wat ik niet goed begrijp is hoe ‘de BV’ Nederland op dit moment deze crisis aanpakt,” begint Jan. “Natuurlijk is het in de beginfase logisch dat de medische aspecten van deze pandemie centraal stonden, maar als ondernemer zou ik al wel heel snel specialisten uit andere disciplines nadrukkelijker betrokken hebben bij de advisering en besluitvorming, niet alleen de virologen en de medici. Het gaat immers over de gezondheid in de brede zin van onze gehele samenleving, voor nu en de lange termijn. Zonder welzijn is er geen welvaart, maar zonder welvaart is er immers ook geen welzijn.  

Ik snap dat het een duivels dilemma is, maar ik ben er echt van overtuigd dat als we nu niet heel snel de volle focus leggen op de economische gezondheid van Nederland, dat we wellicht de eerste slag om corona hebben gewonnen, maar we de oorlog tegen de gevolgen van corona op de lange termijn gaan verliezen.

Kortom, mijn oproep aan het kabinet: vecht niet alleen voor de oudere generatie, waar ik zelf inmiddels toe behoor, maar investeer vooral nu in de toekomst van de jongere generaties. Misschien raakt het coronavirus hen medisch niet zo hard, maar als we nu teveel de nadruk leggen op het beschermen van het heden, dan ontstaat er geen ruimte voor een mooie toekomst voor hen.” 

Het zijn afsluitende woorden die Jan zijn betrokkenheid en strijdbaarheid typeren, twee eigenschappen die hem als mens en ondernemer ver hebben gebracht en die ook in deze tijden van enorm groot belang zijn. 

Tags: anderhalvemetersamenlevingondernemerschappositiviteit

Delen

Gerelateerd Berichten

Historisch laag aantal faillissementen in coronajaar: stilte voor de storm?

Historisch laag aantal faillissementen in coronajaar: stilte voor de storm?

21 januari 2021
Blokker

CEO Jeanine Holscher: ‘In 2022 schrijft Blokker zwarte cijfers’

19 januari 2021
40 procent ondernemers wil bedrijf snel verkopen

40 procent ondernemers wil bedrijf snel verkopen

17 januari 2021
Vrede sluiten met je pijn

Elske Doets: ‘Bij veel bedrijven zat voor corona al latent iets fout’

26 november 2020
Positief door de test die corona heet

Positief door de test die corona heet

29 oktober 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Marco Aarnink

Zo loodst Marco Aarnink zijn mensen door deze coronatijd

24 januari 2021
Top 10 wijzigingen 2021 voor de werkgever

Top 10 wijzigingen 2021 voor de werkgever

23 januari 2021
Avondklok

Avondklok: dit moeten werkgevers doen

22 januari 2021

Meest gelezen

  • thuiswerken met kinderen

    Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0
  • Van tourmanager van Guus Meeuwis naar bemonsteraar in de corona-teststraat

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 februari

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0

Volgende item
Omgaan met de crisis: sterke punten én uitdagingen per kleurtype van Insights Discovery

Omgaan met de crisis: sterke punten én uitdagingen per kleurtype van Insights Discovery

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep