Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
woensdag, januari 27, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Persoonlijk energiemanagement in coronatijd: Drink jij ook een glaasje meer in deze periode? (#7) – door TopState

Chantalle WeemaesdoorChantalle Weemaes
28 mei 2020
6 min. leestijd
0
Persoonlijk energiemanagement in coronatijd: Drink jij ook een glaasje meer in deze periode? (#7) – door TopState

Energie-expert Chantalle Weemaes neemt je in deze serie artikelen mee naar de processen die schuilgaan achter jouw energie. Want zeg nou zelf: als je goed in je flow zit, dan voel je je beter, ben je gelukkiger en veerkrachtiger. Ook bevordert een goed energieniveau je gezondheid. Daarom is het hebben van grip op je energie bepalend voor jouw prestaties, het succes van jouw bedrijf en dat kunnen we goed gebruiken in deze bijzondere coronatijd. Deze week: Drink jij ook een glaasje meer in deze periode?

In een van onze online trainingen Energiemanagement in coronatijd kwam één van de deelnemers met een vraag over alcohol. Wat doet alcohol eigenlijk met je stresshormonen, was de vraag? Ontspan je hier nou van en maak je daarmee je driehoekje juist af of niet? Ondanks dat ik de deelnemers niet letterlijk voor me zag zitten, voelde ik dat iedereen op het puntje van zijn stoel ging zitten. De vraagsteller ging verder in de chat. Ik moet bekennen dat ik, sinds we thuiswerken, meer ben gaan drinken. Aan het einde van de dag trek ik nu dagelijks een biertje open. Heerlijk om zo de dag in het zonnetje af te sluiten en mijzelf te belonen met een drankje. En hoe zit dat met jullie? Wie durft? Al snel volgden er meer reacties in de chat. Deze uitdager bleek niet de enige te zijn die meer was gaan drinken. Om verschillende redenen was de inname bij meerdere deelnemers toegenomen. Van: “Het is allemaal al zo saai, ik maak er thuis maar een feestje van.” tot: “Mijn twee volleybalavondjes in de week zijn nu borrelavondjes geworden met vriendinnen in de tuin.” Een andere deelnemer liet op haar beurt weten dat het haar nu de broodnodige ontspanning bezorgde in deze stressvolle tijd: “Hiermee kan ik even relaxen.”

Wat doet alcohol eigenlijk met je stresshormonen, was de vraag? Ondanks dat ik de deelnemers niet letterlijk voor me zag zitten, voelde ik dat iedereen op het puntje van zijn stoel ging zitten.

Chantalle Weemaes

Waarom gaan mensen meer alcohol drinken?

Er zijn verschillende redenen waarom sommige mensen meer alcohol zijn gaan drinken in coronatijd. Je zou deze redenen grofweg in twee categorieën kunnen indelen. De eerste categorie is op zoek naar gezelligheid en ontspanning. We drinken graag een drankje in goed gezelschap. Samen een drankje drinken zorgt ervoor dat je remmingen wat afnemen, we worden vrolijker, opener en relaxter. De tweede categorie valt onder zorgen en stress verminderen. Problemen even achter je kunnen laten. Vaak zijn hiervoor meer dan twee glazen nodig om de verdovende werking te ervaren. Het resultaat is natuurlijk ook maar van korte duur. Uiteindelijk hebben deze beide categorieën dezelfde grondslag en dat is het veranderen van onze stemming.

Effecten van alcohol op stress

Veel mensen ervaren dat ze ontspannen bij alcohol en denken daarmee hun stressstoffen te kunnen verminderen. Het voelt misschien wel zo, maar het is niet helemaal waar. Alcoholinname beïnvloedt namelijk het centrale zenuwstelsel, als eerste de prefrontale cortex, het gebied in de hersenen waar de emoties worden beheerst. Kort door de bocht laat alcohol de zelfbeheersing plaatsmaken voor euforie, vrolijkheid en vergrote spraakzaamheid. Het is dus geen letterlijke ontspanning, toch ervaren we het vaak wel zo. Daarnaast kan alcohol de hoeveelheid cortisol tijdelijk verminderen, en in tegenstelling ook spanningen langer laten duren. Het effect van alcohol, met al zijn biochemische processen, verschilt per individu, maar we slapen er allemaal kwalitatief slechter door, herstellen minder en verzwakken ons immuunsysteem. [ lees verder onder de advertentie ]

ADVERTENTIE

Doping voor je brein

Naast dat het ons het gevoel geeft stress te reduceren of voor gezelligheid kan zorgen, kan het drinken van alcohol in deze coronaperiode ook een vorm van compenseren zijn. Omdat we nu thuiswerken, hebben we een gebrek aan de beloningen die we op ons werk krijgen van collega’s. Door samen dingen af te maken, elkaar te stimuleren, deadlines behalen en complimenten te geven, krijgen we onze dagelijkse portie dopamine aangemaakt. Dit stofje, een neurotransmitter, zorgt er onder meer voor dat neuronen in ons brein goed met elkaar kunnen communiceren en dat we tijdens het vrijkomen ervan een geluksgevoel ervaren. Dat stofje wil je dus niet te veel missen. Een tekort van het stofje zorgt ervoor dat bewegen lastiger wordt, je verliest de zin in seks en vooruitdenken en concentreren wordt moeilijker. Het tekort heeft ook invloed op je emoties, je hebt ze minder onder controle en depressieve gevoelens liggen op de loer. Met een tekort aan onze dagelijkse werk-dopamine gaan we op zoek naar een andere vorm van belonen. Dan kan een drankje inschenken zo maar een alternatief zijn. En deze nieuwe gewoonte kan snel ingesleten zijn.

Dopamineshots

Alcoholgebruik kost je lichaam veel energie. Je gaat er flink van op ‘aan’ staan en daarnaast heeft je lichaam er een taak bij om dit weer af te breken en af te voeren waardoor je energieverbruik nog hoger ligt. Hierdoor slaap je minder diep en haal je je spaarpunten in de nacht onvoldoende op met als gevolg dat je minder uitgerust wakker wordt. Mocht je met deze kennis op zoek zijn naar een beter alternatief voor je dopaminetekort heb ik wat suggesties. Wat dacht je van een koude douche? Hiermee begin je de dag al met een lekkere portie van dit geluksstofje. Ook (gematigd intensief) bewegen zorgt voor de aanmaak van dopamine net als het eten van banaan en chocola. Door doelen op een dag in kleine stukjes op te delen kan je steeds op je to-dolijstje iets gaan afstrepen. Ieder streepje of vinkje is een weer een shotje dopamine. En nog eentje die je dopaminelevels doet stijgen, is seks.

Door op een werkdag tussendoor steeds even af te schakelen, is de drang naar dat beloonbiertje aan het einde van de dag minder groot.

Chantalle Weemaes

Afschakelen

In deze thuiswerktijd is het soms lastig om af te schakelen. Onze structuur is weggevallen, werk en privé lopen door elkaar heen en de druk is mogelijk toegenomen. We zijn geneigd om maar door te gaan zonder even energie bij te tanken. Terwijl het juist ook afschakelen is wat voor dopamine zorgt. Een goed boek, een fijne hobby, regelmatig een break op een werkdag, echte me-time of gewoon even lekker wegdromen in gedachten. Ook hiermee kunnen we onze dopaminespiegel positief beïnvloeden. Dus door op een werkdag tussendoor steeds even af te schakelen, is de drang naar dat beloonbiertje aan het einde van de dag minder groot. Beloon jezelf met een banaan, een koude douche of een stevige wandeling en ervaar hoeveel energie en geluksstofjes dat teweegbrengt. Niet alleen handig voor je dopaminevoorraad en je emoties, maar zo heb je ook een buffer dopamine om je nieuwe ingesleten gewoonte, een biertje na het werk, te doorbreken. En laat dat nu ook weer een shot dompamine opleveren!

In mijn volgende artikel, dat op donderdag 11 juni wordt geplaatst, neem ik je mee naar de rol die veerkracht juist nu speelt bij jouw medewerkers en organisatie. Wil je meer weten over energiemanagement, kijk dan hier naar de eerder geplaatste artikelen of kijk op de website van TopState.

Benieuwd hoe jij jouw medewerkers in deze omstandigheden energiek aan het werk houdt en hier, als HR-professional op afstand, een waardevolle rol in kan spelen? Door grote interesse organiseert TopState op 10 juni wederom een online live HR-BoostCamp training van 9:00 tot 11:30 uur. Meld je hier kosteloos aan en ervaar wat energiemanagement in deze periode voor jouw medewerkers en organisatie kan betekenen.

Tags: energieenergiemanagementtips

Delen

Gerelateerd Berichten

Thuiswerkdenken vs kantoordenken

Thuiswerkdenken vs kantoordenken

22 januari 2021
Tevredenheid over thuiswerken toegenomen: veel mensen willen niets anders meer

De invloed van thuiswerken op werkgeluk

19 januari 2021
Geef de coronacrisis een positieve draai: 17 lichtpuntjes op een rij

Geef de coronacrisis een positieve draai: 17 lichtpuntjes op een rij

2 januari 2021
reboarding

Reboarding na Corona: Welkom terug!

21 december 2020
De 6 grootste cybercrime risico’s van thuiswerken (&7 oplossingen)

De 6 grootste cybercrime risico’s van thuiswerken (&7 oplossingen)

22 november 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Dirk, Jumbo en CBL likken wonden na plunderingen: ‘Veiligheid werknemers voorop’

Dirk, Jumbo en CBL likken wonden na plunderingen: ‘Veiligheid werknemers voorop’

26 januari 2021
Musicalster Darcey Roosenboom: “Na de première van ‘Hello Dolly’ zat ik ineens thuis op de bank!”

Musicalster Darcey Roosenboom: “Na de première van ‘Hello Dolly’ zat ik ineens thuis op de bank!”

26 januari 2021
rellen

De rellende werknemer

25 januari 2021

Meest gelezen

  • thuiswerken met kinderen

    Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0
  • Van tourmanager van Guus Meeuwis naar bemonsteraar in de corona-teststraat

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0

Volgende item
Het roer om! Van podiumbouwer naar meubelmaker

Het roer om! Van podiumbouwer naar meubelmaker

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep