De coronacrisis heeft hard toegeslagen, zo is ook te merken in de vastgoedsector. Met name bedrijfsmatige huurachterstanden komen de laatste maanden veel meer voor. Dat blijkt uit onderzoek van Karreman Gerechtsdeurwaarders en Juristen naar de invloed van de coronacrisis op wanbetalingen in de vastgoedsector. Welke branches het meeste moeite hebben met het betalen van de huur? Ook dat is onderzocht…
De ene beroepsgroep is harder getroffen, dan de andere. Waar veel ondernemers konden doorwerken met de nodige voorzorgsmaatregelen om zo inkomsten te genereren, moesten diverse ondernemers de deuren sluiten zoals bijvoorbeeld de restaurants en de kappers. Dit is ook terug te zien in de huurbetalingen.
Het aantal wanbetalingen in de zakelijke sector is flink toegenomen. Over de gehele breedte genomen heeft de coronacrisis in deze sector gezorgd voor tenminste een verdubbeling van de huurachterstanden en bij bepaalde portefeuilles zelfs een verviervoudiging of meer.
Vooral restaurants en non-food in problemen
Waar de supermarkten overwegend goed betalen, zijn de meeste problemen zichtbaar bij de restaurants en de non-foodsector. Met name huurders uit deze laatste sector betalen de huur niet, niet volledig of niet op tijd. Dit is ook wel te begrijpen, aangezien veel supermarkten tijdens de crisis soms kerstomzetten hebben weten te behalen, terwijl een groot deel van de non-foodsector door de consument is gemeden en omzetten daardoor niet zijn behaald. [ Lees verder onder de advertentie. ]
In de praktijk is gebleken dat de verhuurders het belangrijk vinden dat een huurder het initiatief toont en in gesprek gaat als er niet betaald kan worden. Verhuurders zijn bereid om te kijken waar ze hun huurders tegemoet kunnen komen. Een huurder moet dan wel door de crisis zijn getroffen en niet kunnen betalen. Voorkomen moet worden dat misbruik wordt gemaakt van de situatie.
Dit artikel is eerder verschenen op De Ondernemer. Het is met toestemming herplaatst.