Op Coronakrant.nl delen we ervaringen, kennis en best practices van werkgevend Nederland met betrekking tot de omgang met het coronavirus. Naast deze ervaringen delen we graag arbeidsrechtelijke relevante informatie met jou als werkgever. Hieronder een toelichting op het ‘recht tot thuiswerken’, door Hans Kamerbeek, advocaat bij Kamerbeek Advocaten.
In een deze week gepubliceerde uitspraak heeft een werknemer in kort geding een wijziging van arbeidsplaats geëist. De werknemer, een commercieel medewerkster bij een keukenbedrijf, had sinds 15 maart thuis gewerkt. Op 6 mei had de directie iedereen gevraagd om weer op kantoor te komen werken. De werknemer vroeg toestemming om thuis te blijven werken. De werkgever stond dat niet toe.
De werknemer vroeg de rechter om de werkgever te veroordelen het thuiswerken toe te staan, in ieder geval tot 1 september. Het thuiswerken was volgens haar prima gegaan, en op het werk namen collega’s de regels van social distancing niet goed in acht. De rechter ging er niet in mee. De werkgever had meerdere, passende maatregelen genomen om een veilige werkplek te waarborgen. Dat de regels op de werkvloer stelselmatig werden overtreden, was niet gebleken. De werkgever had goed uitgelegd waarom haar werknemers op de werkplek aanwezig moesten zijn. De rechter: “Het zeer algemeen geformuleerde overheidsadvies over zoveel mogelijk thuis werken grijpt niet zo ver in op deze specifieke rechtsverhouding dat [werknemer] daaruit een ‘recht op thuis werken’ kan putten.”
De eerste rechtszaak over recht op thuiswerken tijdens corona is dus beslist ten gunste van de werkgever.
Lees ook Thuiswerken: wat zijn uw rechten en plichten als werkgever?