Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
dinsdag, januari 26, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

De corona-paradox

Ad van ZutphendoorAd van Zutphen
14 juli 2020
3 min. leestijd
0
Als het ondenkbare normaal wordt

Afgelopen najaar zijn we met een aantal vrienden begonnen om het bordspel Pandemic Legacy te spelen. Wat een topspel! Er zitten inmiddels al aardig wat avonden in en we hebben het nog steeds niet uitgespeeld (door corona was samenkomen lastiger), maar dat mag de pret niet drukken. En in retrospectief heeft Pandemic Legacy dusdanig veel voorspellende waarde gehad dat menig paragnost jaloers zou worden…

Pandemic Legacy?

Om te begrijpen waar ik op doel heb ik hieronder een omschrijving van het spel overgenomen van één van de grotere webwinkels:

In dit legendarische spel staat de wereld op de rand van de afgrond. Je speelt samen met je medespelers om vier ziektes het gehele jaar uit te bannen. Elke maand brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee en jouw acties in de ene periode zullen gevolgen hebben in de volgende periode.
 
In Pandemic Legacy neem je elementen mee van het ene spel naar het volgende. Beslissingen die de spelers in spel 1 maken, hebben daardoor invloed op spel 2, 3 en elk spel dat daarna met hetzelfde exemplaar van het spel gespeeld wordt. Iedere groep maakt andere beslissingen en beleeft daardoor het spel op een andere manier. Zo ontstaat voor elke groep spelers een uniek spel met een overkoepelend verhaal.

Overeenkomsten te over

Anno 2020 is het bijna beangstigend om te zien hoe dit gezelschapsspel waarheid is geworden: ziektes die als pandemie over de wereld verspreiden en waar je alleen door slim samen te werken de wereld van kunt redden. Met daarbij voortdurend veranderende regels waar je jezelf telkens weer aan moet aanpassen en beslissingen op moet nemen om het juiste te doen. [ lees verder onder de advertentie ]

ADVERTENTIE

In mijn rol als directeur voel ik mij de afgelopen maanden een soort ‘real life Pandemic Legacy speler’. Je speelt ‘het spel’ samen met je team en komt in situaties terecht waarvan je vooraf nooit had gedacht dat ze plaats zouden vinden. Met daarbij telkens veranderende regels waardoor je je aan moet passen. En waar die regels aanvankelijk vrij overzichtelijk waren (tijdens de lockdown) wijzigen ze gedurende het spel (de versoepelingen) en moet je je daar steeds op aanpassen.

Want wat is nu een goede balans tussen ‘zo veel mogelijk thuiswerken’ en toch de noodzakelijke en gewenste verbinding tussen mensen faciliteren? Wat doe je als vrijwel alle collega’s aangeven dat ze graag samen zouden komen, maar de voorschriften verbieden om in grote groepen bijeen te zijn? En hoe ga je om met een medewerker die zich eenzaam voelt, maar geen eigen vervoer heeft en dus niet onnodig het OV wil belasten?

Zoals er in Pandemic Legacy geen goede of foute manier is om het spel te spelen zijn er voor de genoemde vragen ook geen goede of foute antwoorden. Het zijn thema’s die vragen om voortdurend samen afstemmen en afwegen, oog hebben voor het individu én grotere geheel en regelmatig weer bijstellen of tot nieuwe inzichten komen. Een stuk lastiger dus dan wanneer je beslissingen moet nemen waarbij je terug kan vallen op (impliciete of expliciete) normen en afspraken.

Mijn corona-paradox

En dat is het paradoxale: de beslissingen die we de afgelopen tijd hebben moeten nemen waren een stuk complexer. Beschikbare informatie op basis waarvan je moest besluiten was minimaal, tijdsdruk groot en het vergde een stuk meer uitleg in- en extern, want voor elk besluit stond een even zo goed verdedigbaar alternatief besluit. Maar ik heb ervan genoten! Dat klinkt misschien raar nu we in een aardige crisis terecht lijken te komen als land en er natuurlijk ook veel verdriet is wat je niemand toewenst. Maar om er in die context als directeur samen met je mensen er tóch het beste van te maken, voor meer dan 1000 flexibele medewerkers waarvan we de gang naar WW of bijstand hebben kunnen voorkomen, opdrachtgevers waar mogelijk hebt kunnen ondersteunen en inmiddels als bedrijf weer de weg terug omhoog aan het vinden zijn, geeft dat enorm veel voldoening. Bij mezelf én bij alle collega’s waar we dat samen mee doen.

En dat is misschien wel de voornaamste overeenkomst met het spelen van een gezelschapsspel als Pandemic Legacy: het kostte je de nodige tijd en energie, veroorzaakt menig discussie met je naasten en de uitkomst is ongewis, maar het samen werken aan het bereiken van dat gemeenschappelijke doel maakt het juist de moeite waard: the joy is in the doing!

Deze column is geschreven door Ad van Zutphen, directeur bij Driessen.

Tags: overeenkomstparadox

Delen

Gerelateerd Berichten

modelbrief thuiswerken

Afspraken maken met medewerkers voor tijdelijk ander werk? Een handig model detacheringsovereenkomst – door advocaat Hans Kamerbeek

3 april 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

rellen

De rellende werknemer

25 januari 2021
Help, ik verzuip in corona!

Hoestschaamte

25 januari 2021
Marco Aarnink

Zo loodst Marco Aarnink zijn mensen door deze coronatijd

24 januari 2021

Meest gelezen

  • thuiswerken met kinderen

    Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0
  • Van tourmanager van Guus Meeuwis naar bemonsteraar in de corona-teststraat

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0

Volgende item
“Ondanks alle pijn een goed gevoel”

"Ondanks alle pijn een goed gevoel"

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep