Zo, dat is snel gegaan. Ineens hebben we met zijn allen virusbewustzijn. Handen schudden was ooit cultureel erfgoed, maar zonder problemen beuken we nu onze ellebogen tegen elkaar als begroeting. Niezen leidt niet meer tot een collectief “GEZONDHEID”, maar wordt gezien als een potentiële moordaanslag. En op kantoor doen we met zijn allen de anderhalvemeterdans.
Virussen zijn altijd in groten getale onder ons geweest, maar nooit hebben we er aandacht aan geschonken. Ook niet nodig, want de mens is koning van het universum. Niets kan ons raken. Toch waarschuwden virologen jarenlang voor de komst van een levensbedreigend virus dat zou leiden tot een wereldwijde pandemie. Ze werden uitgelachen en hun waarschuwingen belandden in een stoffige hoek van het NRC wetenschapskatern. Je zou kunnen zeggen dat ze met COVID-19 gelijk hebben gekregen. Nu zijn virologen ware celebrities en verdringen ze Andre Hazes jr. en Wesley Sneijder bij RTL Boulevard. Los van een stel waanzinnigen, neemt iedereen virussen nu serieus. Sterker nog, iedereen heeft nu, op zijn minst een beetje verstand van virussen. En misschien is dat wel de grootste winst die we met zijn allen geboekt hebben.
We weten hoe virussen zich verspreiden, gedragen en wat voor potentieel gevaar ze vormen. Ook weten we beter hoe we ons wapenen tegen de verspreiding ervan. Want naast het COVID-19 virus, zijn er jaarlijks ook veel mensen die ziek worden (of overlijden) aan andere virussen. Vooral in de winter leidt dit tot een piek in het ziekteverzuim. Ziekteverzuim dat werkgevers hoofdbrekers bezorgt, maar grotendeels te vermijden is met virusbewustzijn. Laten we daarom afspreken dat koortsig of verkouden naar kantoor komen geen daad van loyaliteit is, maar onverantwoord gedrag waarmee je je collega’s in gevaar brengt.
Deze column is geschreven door Pieter Philippart, senior marketingadviseur bij Driessen Groep.