“Voor Corona was ik ongeveer 200 dagen op reis. Voor mijn werk bezoek ik wereldwijd onze sales collega’s van verschillende vestigingen en belangrijke klanten. Vaak was ik zo’n dag of 10 à 12 onderweg. Hong-Kong, Shanghai, Atlanta, Seoul, San Francisco, Yokohama, Wuhan, Chicago, ik ken deze steden als mijn eigen broekzak. Er is zelfs een kroeg in Hongkong, die heet Insomnia, daar kennen ze me gewoon bij mijn naam.”
Nu hij alweer vier maanden vanuit huis werkt is het leven van Bart van Ettinger, Vice President Global Sales bij Molex, 180 graden veranderd. Naar eigen zeggen is hij in 30 jaar nog nooit zo lang thuis geweest. Thuiswerken ziet er voor hem wel net even anders uit dan voor de gemiddelde Nederlander: “Werkdagen bestaan niet meer. Door de verschillende tijdszones ben ik 24/7 bereikbaar voor mijn collega’s. Het kan dus goed zijn dat ik in de nacht van donderdag op vrijdag om 2.30 uur een belangrijke meeting heb! Je moet dus goed doseren en de juiste balans zoeken tussen werk en privé.”
Ik sprak met Bart over al deze grote veranderingen. Wat vindt hij ervan en hoe kijkt hij naar de toekomst?
Stel jezelf en Molex eerst even kort voor.
Ik ben inmiddels verantwoordelijk voor de sales van consumer products en stuur diverse global managementteams aan. Daarom was ik altijd onderweg. Het belangrijke van zaken doen is het kennen van mensen. Face to Face. Er moet een klik zijn. Ik vind het sociale aspect dan ook zeker zo belangrijk als het zakelijke.” [ lees verder onder de advertentie ]
Hoe kwam corona bij jullie binnen?
“Ik vloog eind februari, net voor de lockdown, vanuit Chicago naar huis. Natuurlijk kenden we de situatie in China via onze collega’s, maar we hadden geen idee dat het zo snel in deze omvang ook Europa zou bereiken.
Voor ons kantoor in Eindhoven stond toevallig begin maart een calamiteitenoefening gepland. Het pand werd ontruimd volgens plan en is niet meer opengegaan. Dat hadden we niet zo gepland, maar het kwam wel goed uit. Iedereen werkt vanuit huis.”
Hoe is het om na ruim 30 jaar vanuit huis te werken?
“Wennen, voor zowel mezelf als mijn gezin. De beleving van hen is dat wanneer ik thuis ben ik niet aan het werk ben. Dat is logisch want zo was het ook altijd. Mijn kinderen weten niet beter. Ik nam bijvoorbeeld gewoon tussendoor aan mijn bureau een boterham, terwijl mijn vrouw Annelien gezellig de tafel had gedekt. Nu lunchen we gezamenlijk maar dat moet ik plannen in mijn agenda. Zo ook het rondje met de hond, elke dag een uur. Heerlijk, maar het staat wel in mijn agenda. Vanwege tijdsverschillen heb ik meetings op de meeste vreemde uren; soms zit ik om 5 uur ‘s ochtends al achter mijn bureau voor de eerste call. Maar dat kan ook 23 uur in de avond zijn.
Onze policy binnen Molex was direct duidelijk: de camera moet aan bij elk virtueel gesprek of online meeting. Dat was in het begin enorm wennen. Met name voor onze Aziatische collega’s was dat aanpassen. Ze zijn vaak klein behuisd en schamen zich wanneer hun kinderen door het beeld lopen. Ik heb daar helemaal geen problemen mee. Dat is juist het sociale aspect van onze contacten. Daar moet ook ruimte voor zijn. Ik vraag ook vaak naar hun familieleden. Het is goed om te weten wat er speelt, ook privé.”
De meetings zijn veel efficiënter. Je wordt gedwongen naar elkaar te luisteren. Er is meer discipline in het gesprek. En, ook heel belangrijk, je kunt altijd aanwezig zijn wanneer het een belangrijk overleg betreft.
Bart van Ettinger
In hoeverre is het voor jou mogelijk om je functie in de nieuwe situatie goed uit te voeren?
“Dat valt enorm mee. De resultaten zijn goed en ik voel me veel relaxter. Je moet je voorstellen dat ik voor corona nooit alleen was. Alleen in het vliegtuig had ik rust.
Vanaf het moment dat ik word opgehaald op het vliegveld tot het moment dat ik weer vertrek zijn er altijd mensen om me heen. Naast de zakelijke agenda gingen we ook vaak een hapje eten of wat drinken samen. Ik ben een sociaal dier en houd van mensen om me heen, maar nu merk ik dat ik die rust ook enorm waardeer.
Maar er zijn nog meer voordelen; de meetings zijn veel efficiënter, je wordt gedwongen naar elkaar te luisteren. Er is meer discipline in het gesprek. En, ook heel belangrijk, je kunt altijd aanwezig zijn wanneer het een belangrijk overleg betreft. Iedereen is namelijk direct beschikbaar.
Een nadeel dat ik momenteel wel signaleer is dat meetings dreigen te veel in detail gaan en we futiliteiten bespreken die we normaal gesproken anders zouden afhandelen.”
Wanneer reis jij weer de wereld rond en zit jij 200 dagen in het buitenland?
“Dat gaat nooit meer gebeuren. Daar hebben we het met mijn VP collega’s ook over gehad. Er zijn ongeveer 100 mensen binnen Molex die echt veel reizen. Het reisbudget voor 2021 is inmiddels gehalveerd ten opzichte van 2019. Die bewustwording is binnen onze organisatie heel snel tot stand gekomen.
Grote internationale beurzen en events komen nooit meer terug op de schaal die we gewend waren, maar ook het contact onderling is veranderd.”
Kun je daar een voorbeeld van geven?
“Onze contactpersoon bij Apple, een grote klant voor ons, zag ik gemiddeld één maal per kwartaal. Het was altijd moeilijk om een afspraak te plannen en hij zag dat gesprek meer als een noodzakelijk kwaad. Nu spreken we hem direct wanneer er een issue is. Soms is dat iedere week tien minuten. De lijnen zijn kort en dat vindt hij veel fijner.
Mijn inschatting is dat we naar een hybride situatie gaan waarbij fysiek 40% en virtueel 60% contact zal zijn. Face to face contact zal meer op de relatie liggen, terwijl je prima online zaken kan doen met bestaande relaties. De wereld is onomkeerbaar veranderd. Dat is voor iedereen beter en meer duurzaam.”
De wereld is onomkeerbaar veranderd. Dat is voor iedereen beter en meer duurzaam.
Bart van Ettinger
Waar moet je zelf het meeste aan wennen in deze nieuwe situatie?
“Ik ben zelf altijd voorstander geweest van een situatie waarbij we veel meer online werken. Het kon wel wat minder met al dat reizen. Maar zoals je weet ben ik ook een levensgenieter, dus ik mis de sociale contacten met mijn collega’s natuurlijk het meest.
Laten we hopen dat het coronavirus snel de wereld uit is, zodat de situatie in de wereld stabiliseert. Ik zou hier graag op willen proosten, liefst met een biertje aan de bar van Insomnia in Hongkong.”