“De Brainportagenda lag klaar voor publicatie op het moment dat Nederland, en Brabant in het bijzonder, werd overvallen door de coronacrisis. Prioriteiten verschoven tijdelijk naar het hier en nu. Die periode heeft een ongekend aanpassingsvermogen van de Nederlandse samenleving laten zien. En onze Brainportagenda, die moest even wachten.”
Ik ben in gesprek met Floor Swinkels, inmiddels zo’n 4 jaar verbonden aan Brainport Development als Adviseur Strategie en Monitoring en zodanig, samen met alle stakeholders en collega’s, verantwoordelijk voor de Brainportagenda met thema’s en lijnen voor de komende vijf tot tien jaar.
Hoogwaardige technologie in Zuidoost Brabant
Met Philips en DAF in het verleden is in de regio Zuidoost-Brabant een voedingsbodem ontstaan voor technologische bedrijven. Door de jaren heen, voortbouwend op de kennisbasis van deze bedrijven, is er een nieuwe generatie hoogtechnologische bedrijven ontstaan zoals ASML, NXP en VDL, nauw verweven met duizenden toeleveranciers van hoogwaardige technische onderdelen. De Stichting Brainport vervult een verbindende rol tussen deze bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheid. De economische ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development opereert in de regio als uitvoeringsorgaan van de strategie die door de stichting wordt bepaald.
Vanuit het strategieteam van Brainport Development is Floor actief. Dat doet ze nu noodgedwongen vanuit huis: “Ik was op vakantie in Nieuw Zeeland toen de coronadreiging steeds dichterbij kwam. Toevallig was onze terugreis net voor de lockdown gepland, dus die timing was achteraf gezien perfect. Thuis gekomen kwamen we wel direct in een vreemde situatie terecht. Ik ben eigenlijk niet meer terug op kantoor geweest, maar direct vanuit thuis gaan werken. Veel collega’s heb ik al een half jaar niet gezien.”
Werken vanuit onzekerheid
Technologische bedrijven zijn, net als een groot deel van de Nederlandse economie, sterk geïnternationaliseerd en daardoor gevoelig voor disruptieve gebeurtenissen in de wereldeconomie. “De Brainportregio is economisch hard geraakt tijdens de financiële crisis in 2008, dus de zorgen over corona waren groot. Naast ontzettend veel verdriet en zorgen in de privésfeer, wist niemand wat de coronacrisis economisch gezien zou brengen. Vanuit het strategieteam hebben we meteen de balans opgemaakt, al waren er natuurlijk nog veel onzekerheden. En nog steeds.”
“Mijn collega’s zijn direct in gesprek gegaan met de bedrijven en onderwijsinstellingen in de regio”, vertelt Floor. “Enerzijds om vraag en aanbod in de regio bij elkaar te brengen. Bedrijven schoten massaal in de hulpstand; van het aanbieden van tablets en laptops voor thuisonderwijs, het inzetten van buitenlandse contacten voor de levering van mondkapjes tot het opzetten van productielijn voor beademingsapparatuur. Anderzijds om signalen op te vangen en deze waar mogelijk te adresseren en te vertalen naar maatregelen of initiatieven. Hoe kunnen we de hele keten aan bedrijven overeind houden? Maar ook: hoe houden we het internationale speelveld open? Een mooi voorbeeld is de oprichting van een regionaal noodfonds voor startups samen met partners in de regio.”
Welke risico’s en kansen doen zich voor? Hoe zorgen we, in publiek-private samenwerking, dat investeringen in innovatie en digitalisering toch door kunnen gaan?
Floor Swinkels
Brainportagenda
Hoewel het hier en nu veel aandacht vraagt, richt Floor zich nadrukkelijk op de toekomst: “Vanuit het strategieteam richtten we vooral onze blik op de fase hierna. De industrie is een brede en diverse sector. Het goede nieuws is dat een groot deel van de technologische industrie, in het bijzonder de chiptechnologie en medische technologie, met inachtneming van de richtlijnen door produceert. Veel ondernemers kunnen nog teren op gevulde orderportefeuilles en dit werkt door in de keten. Toch zorgt onzekerheid voor enige voorzichtigheid. De onzekerheid kan ervoor zorgen dat bedrijven noodgedwongen bepaalde investeringen tijdelijk uit- of zelfs afstellen. Investeringen die van belang zijn voor het toekomstig verdienvermogen.
We stelden ons direct de vraag; welke risico’s en kansen doen zich voor? Hoe zorgen we, in publiek-private samenwerking, dat investeringen in innovatie en digitalisering toch door kunnen gaan? Hoe zorgen we dat personeel behouden kan blijven voor de bedrijven? Wat betekent de coronacrisis voor de mondiale waardeketens?”
Laat dit nou net de thema’s zijn die centraal staan in de Brainportagenda. “Dat is onze leidraad voor de komende jaren. De kennis van de technologische industrie en innovatieve bedrijven koppelen aan sectoren en maatschappelijke doelen, om gezamenlijk te werken aan thema’s als medische doorbraken, duurzame mobiliteit, energietransitie en verdergaande digitalisering. Gezamenlijk de trekkracht van Brainport onderhouden en uitbouwen, zodat deze kan bijdragen aan welvaart en welzijn voor de regio. Dit, en meer, is onderdeel van de onlangs verschenen Brainportagenda.”
.