Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
woensdag, januari 27, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Gaat het ‘lopend buffet’ nog ooit lopen na corona?

Marcel StevensdoorMarcel Stevens
5 september 2020
3 min. leestijd
0
buffet

Onderzoek heeft uitgewezen dat buffetten een grote bron zijn van corona infectie. Op cruiseschepen bleken met name deze buffetten oorzaak te zijn van vele honderden besmettingen. Ook bij (bedrijf)restaurants en in hotels is het buffet inmiddels verleden tijd. Voor cateraars is het een uitdaging om een alternatief te bedenken.

Bij de Driessen Groep staat werkgeluk hoog in het vaandel. “De gezamenlijke gratis lunch is daar een wezenlijk onderdeel van”, aldus Peter Smits, manager Human Campus. We beschikken over 2 verschillende brasserieën op onze campus voor ongeveer 500 medewerkers en vinden het heel belangrijk dat onze mensen gezamenlijk tijd doorbrengen met elkaar. Juist die verbinding met collega’s scoort hoog op elk onderzoek naar werkgeluk. We hebben zelf de zogenaamde  ‘aanschuiftafels’, waar je gewoon kan plaatsnemen en zodoende andere collega’s spreekt. We doen alles in eigen beheer met een facilitair team. Tussen 11.30 en 13.30 uur ontvingen we onze collega’s normaal gesproken met 2 buffetten per restaurant. Toen dat niet meer mogelijk was ging ik samen met Ton Romonesco, onze Food & Beverage manager opzoek naar een goed en veilig alternatief.”  

“Dat was wel even puzzelen, maar gelukkig hadden we enkele weken de tijd, omdat onze restaurants gesloten werden na de lockdown op 11 maart”, zo vertelt Ton. “We hebben gekozen voor lunchpakketten, die collega’s kunnen bestellen via onze interne website, waarbij ze een keuze kunnen maken in verschillende belegde broodjes, drinken en een snack of salade van de dag. Daarbij moeten ze het tijdstip doorgeven waarop ze komen lunchen (11.30, 12.15, of 13.00 uur) en de locatie (welke van de 2 bedrijfsrestaurants). De volgende dag staat de lunch dan in een keurige papieren zak klaar. We bereiden momenteel ongeveer 200 lunchpakketten per dag. 

Verder hebben we met betrekking tot de 1,5 meter maatregel onze beide restaurants anders ingedeeld, zodat we van 120 naar 40 zitplaatsen zijn gegaan. Inmiddels zijn we gewend aan het nieuwe systeem. We weten vooraf exact hoeveel mensen komen lunchen en wat ze gaan eten. Zodoende kunnen we efficiënter inkopen en hebben we ook minder derving. Het kostte wel even tijd voordat onze medewerkers gewend waren aan het systeem. Vooral de eerste weken waren er veel collega’s die vergeten waren te bestellen, maar inmiddels is iedereen op een enkele uitzondering na bekend met het systeem en gaat het nagenoeg vlekkeloos.”

Toch hebben vele bedrijfscateraars het zwaar met de coronamaatregelen. Pascal Verheugd van Hutten Catering, gespecialiseerd in bedrijfscatering, geeft aan dat de branche zwaar onder druk staat: “Er is 40 – 50% krimp op dit moment. De combinatie van thuiswerken met het verbod op buffetten maakt het zwaar. We werken voor veel verschillende bedrijven met langdurige contracten, waarin een situatie als deze niet is voorzien. Ons bedrijf maakt gebruik van de steunmaatregelen van de overheid. Daarnaast is onze flexibele schil sterk gekrompen en zijn contracten voor bepaalde tijd niet verlengd. We verwachten ook nadat er een vaccin op de markt is dat 30% thuis blijft werken. Een structurele verandering binnen bedrijfscatering dus.”

ADVERTENTIE

“Er is 40 – 50 % krimp op dit moment. De combinatie van thuiswerken met het verbod op buffetten maakt het zwaar.”

Pascal Verheugd, Hutten Catering

“Die transitie willen we bij Hutten graag vormgeven met creatieve voorstellen door bijvoorbeeld een online propositie of shop in de kantine (voor thuis). We werken met ambachtelijke producten uit eigen keuken en beschikken over een eigen logistiek. Voor een werkgever is het belangrijk dat de verbinding tussen de collega’s blijft bestaan, ook wanneer ze vaker en langer vanuit huis werken. Wellicht kunnen we daar een onderscheidende rol in spelen.” 
 
Peter Smits van Driessen Groep is er zeker van: “Het buffet komt zeker terug in zijn huidige vorm, maar wel nadat er een vaccin op de markt is. Dat zal naar verwachting volgens mij pas medio volgend jaar zijn.” 

Wat volgens Ton Romonesco van Driessen Groep onveranderd is, ook in deze bizarre tijd, is de toename van het aantal lunches wanneer er een broodje kroket op het menu staat. “Dan draaien we onze maximale capaciteit. Dat is toch geweldig!”, lacht hij. “Sommige dingen blijven gelukkig zoals ze zijn.”

Tags: bedrijfsrestaurantsbuffettencateraarcoronavirus

Delen

Gerelateerd Berichten

Arbeidsinspectie gaat vooral op corona letten

Arbeidsinspectie gaat vooral op corona letten

28 november 2020
mondkapjesplicht

Mondkapjesplicht: dit zijn de regels

18 november 2020
zakelijkse huisvesting

Dit is de impact van corona op trends & ontwikkelingen in zakelijke huisvesting

16 november 2020
carnaval 2021

Carnaval 2021 komt eraan, maar of het échte feest door kan gaan?

11 november 2020
zorgbonus uitzendkrachten

Ook uitzendkrachten verdienen zorgbonus

5 november 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

burn-outs corona

Geen coronaverlof – ouders tegen burn-out aan

27 januari 2021
Een kijkje in de wereld van accepteren, zodat je je energie anders kunt benutten

Een kijkje in de wereld van accepteren, zodat je je energie anders kunt benutten

27 januari 2021
Dirk, Jumbo en CBL likken wonden na plunderingen: ‘Veiligheid werknemers voorop’

Dirk, Jumbo en CBL likken wonden na plunderingen: ‘Veiligheid werknemers voorop’

26 januari 2021

Meest gelezen

  • thuiswerken met kinderen

    Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0
  • Van tourmanager van Guus Meeuwis naar bemonsteraar in de corona-teststraat

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0

Volgende item
Alternatief voor de creatieve strategische sessies

Alternatief voor de creatieve strategische sessies

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep