Onderzoek heeft uitgewezen dat buffetten een grote bron zijn van corona infectie. Op cruiseschepen bleken met name deze buffetten oorzaak te zijn van vele honderden besmettingen. Ook bij (bedrijf)restaurants en in hotels is het buffet inmiddels verleden tijd. Voor cateraars is het een uitdaging om een alternatief te bedenken.
Bij de Driessen Groep staat werkgeluk hoog in het vaandel. “De gezamenlijke gratis lunch is daar een wezenlijk onderdeel van”, aldus Peter Smits, manager Human Campus. We beschikken over 2 verschillende brasserieën op onze campus voor ongeveer 500 medewerkers en vinden het heel belangrijk dat onze mensen gezamenlijk tijd doorbrengen met elkaar. Juist die verbinding met collega’s scoort hoog op elk onderzoek naar werkgeluk. We hebben zelf de zogenaamde ‘aanschuiftafels’, waar je gewoon kan plaatsnemen en zodoende andere collega’s spreekt. We doen alles in eigen beheer met een facilitair team. Tussen 11.30 en 13.30 uur ontvingen we onze collega’s normaal gesproken met 2 buffetten per restaurant. Toen dat niet meer mogelijk was ging ik samen met Ton Romonesco, onze Food & Beverage manager opzoek naar een goed en veilig alternatief.”
“Dat was wel even puzzelen, maar gelukkig hadden we enkele weken de tijd, omdat onze restaurants gesloten werden na de lockdown op 11 maart”, zo vertelt Ton. “We hebben gekozen voor lunchpakketten, die collega’s kunnen bestellen via onze interne website, waarbij ze een keuze kunnen maken in verschillende belegde broodjes, drinken en een snack of salade van de dag. Daarbij moeten ze het tijdstip doorgeven waarop ze komen lunchen (11.30, 12.15, of 13.00 uur) en de locatie (welke van de 2 bedrijfsrestaurants). De volgende dag staat de lunch dan in een keurige papieren zak klaar. We bereiden momenteel ongeveer 200 lunchpakketten per dag.
Verder hebben we met betrekking tot de 1,5 meter maatregel onze beide restaurants anders ingedeeld, zodat we van 120 naar 40 zitplaatsen zijn gegaan. Inmiddels zijn we gewend aan het nieuwe systeem. We weten vooraf exact hoeveel mensen komen lunchen en wat ze gaan eten. Zodoende kunnen we efficiënter inkopen en hebben we ook minder derving. Het kostte wel even tijd voordat onze medewerkers gewend waren aan het systeem. Vooral de eerste weken waren er veel collega’s die vergeten waren te bestellen, maar inmiddels is iedereen op een enkele uitzondering na bekend met het systeem en gaat het nagenoeg vlekkeloos.”
Toch hebben vele bedrijfscateraars het zwaar met de coronamaatregelen. Pascal Verheugd van Hutten Catering, gespecialiseerd in bedrijfscatering, geeft aan dat de branche zwaar onder druk staat: “Er is 40 – 50% krimp op dit moment. De combinatie van thuiswerken met het verbod op buffetten maakt het zwaar. We werken voor veel verschillende bedrijven met langdurige contracten, waarin een situatie als deze niet is voorzien. Ons bedrijf maakt gebruik van de steunmaatregelen van de overheid. Daarnaast is onze flexibele schil sterk gekrompen en zijn contracten voor bepaalde tijd niet verlengd. We verwachten ook nadat er een vaccin op de markt is dat 30% thuis blijft werken. Een structurele verandering binnen bedrijfscatering dus.”
“Er is 40 – 50 % krimp op dit moment. De combinatie van thuiswerken met het verbod op buffetten maakt het zwaar.”
Pascal Verheugd, Hutten Catering
“Die transitie willen we bij Hutten graag vormgeven met creatieve voorstellen door bijvoorbeeld een online propositie of shop in de kantine (voor thuis). We werken met ambachtelijke producten uit eigen keuken en beschikken over een eigen logistiek. Voor een werkgever is het belangrijk dat de verbinding tussen de collega’s blijft bestaan, ook wanneer ze vaker en langer vanuit huis werken. Wellicht kunnen we daar een onderscheidende rol in spelen.”
Peter Smits van Driessen Groep is er zeker van: “Het buffet komt zeker terug in zijn huidige vorm, maar wel nadat er een vaccin op de markt is. Dat zal naar verwachting volgens mij pas medio volgend jaar zijn.”
Wat volgens Ton Romonesco van Driessen Groep onveranderd is, ook in deze bizarre tijd, is de toename van het aantal lunches wanneer er een broodje kroket op het menu staat. “Dan draaien we onze maximale capaciteit. Dat is toch geweldig!”, lacht hij. “Sommige dingen blijven gelukkig zoals ze zijn.”