Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
dinsdag, januari 26, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Annemie Martens, voorzitter college van bestuur PlatOO: “Geef leerkrachten met klachten voorrang bij een coronatest!”

Marcel StevensdoorMarcel Stevens
8 september 2020
3 min. leestijd
0
“De coronatijd brengt ons ook leerzame lessen”

“Een medewerker op één van onze scholen had een familielid welke positief getest was op corona. Dat was natuurlijk schrikken! We hebben direct volgens de richtlijnen gehandeld en de ‘nauwe contacten’ laten testen en in afwachting daarvan naar huis gestuurd. Gelukkig bleek niemand corona te hebben en was het team na het weekend weer compleet. Daar kropen we wel door het oog van de naald. Tot nu toe hebben we alle bezettingsproblemen intern kunnen oplossen, maar het vergt veel inventiviteit van alle directeuren en leerkrachten.”

Ik ben in gesprek met Annemie Martens, voorzitter college van bestuur van PlatOO, een organisatie van 15 openbare scholen in 8 gemeenten. Na een hectische periode aan het einde van het vorige schooljaar met onderwijs op afstand, heeft ze nu te maken met een complexe situatie waar leerkrachten na verkoudheid-achtige klachten, vaak noodgedwongen, dagen thuis zitten in afwachting van de uitslag van een coronatest.

Ondanks het feit dat leerkracht een vitaal beroep is, krijgen de leerkrachten geen voorrang op coronatesten, met alle gevolgen van dien. Diversen schoolbesturen in het Noorden van het land overwegen om zelf commerciële coronatesten in te kopen, zodat leerkrachten met klachten direct getest kunnen worden. 100 testen kosten 1000 euro terwijl een dag vervanging al snel 300 euro kost.

In hoeverre hebben jullie als PlatOO overwogen om zelf coronatesten in te kopen?

“Dat hebben we niet overwogen. Het is natuurlijk mooi dat schoolbesturen en bonden zoeken naar mogelijkheden. Echter we constateren dat dit een landelijk probleem is en we allemaal gebaat zijn bij een structurele oplossing. Wanneer leerkrachten voorrang krijgen bij testen, zoals verpleegkundigen, dan is dat voor onze branche een groot voordeel. Nu zijn we een leerkracht met een loopneus minimaal 3 dagen kwijt.”

ADVERTENTIE

Zijn er bij PlatOO al klassen naar huis gestuurd, omdat er geen leerkracht meer beschikbaar was?

“Nee, gelukkig niet. Zoals gezegd, we proberen altijd om een oplossing te vinden in de school. Bij ons is dat tot nu toe altijd gelukt. Het noodscenario is inderdaad de klas naar huis sturen en wanneer het mogelijk is online les te geven, maar dat is echt een noodmaatregel.”

Wat gebeurt er als er kinderen zijn met verkoudheidsklachten in de klas?

“Dat is aan de voorkant al afgestemd met de ouders middels nieuwsbrieven. We vragen dan aan de ouders om hun kind op te halen. Gelukkig hebben we nog geen kind gehad dat positief getest is op corona. We zijn ons er terdege van bewust dat het een extra belasting is voor de ouders, maar we dienen ons aan de richtlijnen te houden; hoe moeilijk soms ook. We hebben regelmatig overleg met het crisisteam binnen onze organisatie en laten ons goed adviseren.”

Hoe groot is eigenlijk de angst onder de leerkrachten en welke maatregelen nemen zij? 

“We zien dat in de beginperiode de angst wat groter was dan nu. We praten er met deze collega’s over en daar waar nodig worden maatregelen getroffen. We hebben bijvoorbeeld een leerkracht die ook mantelzorger is. Dan is het essentieel dat voor deze persoon ook maatregelen getroffen worden.

Ook de ouders van de kinderen komen nauwelijks nog binnen de scholen. We houden ze nu liever buiten, ondanks dat contact met de ouders heel belangrijk is. We proberen dit ook creatief op te lossen door online 10 minuten gesprekken te voeren, of wanneer het weer het toelaat ook buiten onder een parasol. Dat zijn mooie initiatieven die we natuurlijk toejuichen. 

Kortom, een complexe situatie waarvan ik hoop dat deze snel verbetert wanneer het kabinet beslist om leerkrachten voorrang te geven voor coronatesten.”

Tags: coronacoronatestklachtenleerkrachtenonderwijs

Delen

Gerelateerd Berichten

Help, ik verzuip in corona!

Hoestschaamte

25 januari 2021
coronavaccin

Het coronavaccin: de antwoorden op 9 veelgestelde vragen

6 januari 2021
Help, ik verzuip in corona!

#Coronahondje

29 december 2020
reboarding

Reboarding na Corona: Welkom terug!

21 december 2020
Michaël Munnich, coronabaas van Driessen Groep: “Het voelt als een rollercoaster en wij zitten in het voorste karretje!”

Corona, het nieuwe weerpraatje…

18 december 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Dirk, Jumbo en CBL likken wonden na plunderingen: ‘Veiligheid werknemers voorop’

Dirk, Jumbo en CBL likken wonden na plunderingen: ‘Veiligheid werknemers voorop’

26 januari 2021
Musicalster Darcey Roosenboom: “Na de première van ‘Hello Dolly’ zat ik ineens thuis op de bank!”

Musicalster Darcey Roosenboom: “Na de première van ‘Hello Dolly’ zat ik ineens thuis op de bank!”

26 januari 2021
rellen

De rellende werknemer

25 januari 2021

Meest gelezen

  • thuiswerken met kinderen

    Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0
  • Van tourmanager van Guus Meeuwis naar bemonsteraar in de corona-teststraat

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0

Volgende item
Hoogleraar: ‘Evenementen in buitenlucht snel weer toestaan, want die zorgen niet voor verspreiding coronavirus’

Hoogleraar: ‘Evenementen in buitenlucht snel weer toestaan, want die zorgen niet voor verspreiding coronavirus’

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep