Je hebt de werkomgeving opnieuw ingericht, looproutes aangebracht, extra desinfectiepunten geplaatst en een app geïnstalleerd om de toestroom van medewerkers naar de werkplek te reguleren. Maar dan begint het eigenlijk pas echt. Het gedrag van medewerkers bepaalt of we uit de voeten kunnen met die anderhalve meter. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers ook op een coronaproof manier met de werkomgeving omgaan? En hoe stuur je op het juiste gedrag?
Als HEYDAY-consultant begeleid ik de gedragsverandering rondom huisvestingstrajecten en de nieuwe werkomgeving van grote organisaties. Als organisatie moet je niet alleen de 1,5 meter afstand in de nieuwe werkomgeving garanderen, maar een belangrijk vraagstuk is ook hoe je de gebruikers van het pand meeneemt in deze ingrijpende verandering. In dit blog deel ik drie trips hoe je dit kunt aanpakken.
Tip: Motiveer en stimuleer
Juist in deze periode is mijn belangrijkste tip: leg vooral geen regels op. Over het algemeen waarderen mensen het niet wanneer er bepaalde zaken veranderd worden zonder hun eigen inbreng, dit wakkert het gevoel aan dat ze wat wordt opgelegd. In deze coronaperiode is dit gevoel extra sterk, want er is op dit moment al heel veel wat je niet meer mag.
Maar wat dan wel? Benoem de voordelen van ‘juist gedrag’ en koppel hier ludieke acties aan. Op deze manier maak je het verdraaglijker om de richtlijnen na te leven. Wanneer je op een goede manier met de werkomgeving om gaat, kun je terug blijven komen. Een goed voorbeeld is Heineken met hun campagne ‘Socialize responsibly’. In de reclame laten ze op een grappige manier zien hoe een horecabezoek er op dit moment uitziet. De reclame eindigt met de zin: wat is leuker dan een avondje uit? Nóg een avondje uit. Dit benadrukt dat wanneer je je aan de richtlijnen houdt, de horeca open kan blijven en dat je dus kunt blijven genieten.
Tip: Blijf triggeren
Deze tip ligt in het verlengde van de eerste tip die ik gaf. Naast het feit dat het helpt om de richtlijnen met een knipoog onder de aandacht te brengen, helpt het ook om de wijze waarop je dit doet op z’n tijd te veranderen. Mensen zijn immers gewoontedieren en vervallen snel in ‘oud gedrag’. Patronen zijn erg moeilijk te doorbreken, het is de kunst om te blijven triggeren.
Wanneer je stickers op de vloer plakt om anderhalve meter voor een koffieautomaat aan te geven, ziet een medewerker dit de eerste paar keer dat hij of zij koffie gaat halen. Een goed voorbeeld is HEMA. Veel winkels hebben stickers op de grond geplakt om klanten op anderhalve meter afstand te wijzen in de rij voor de kassa. Bij HEMA zijn deze stickers er ook, maar dan in de vorm van een tompouce. Een tompouce is typisch voor HEMA én maakt het toch net een tikkeltje leuker om op anderhalve meter afstand te blijven staan.
Maar na een tijdje vallen deze stickers niet meer op en bestaat de kans dat ook het houden van afstand vervaagd. Dit is het moment dat je de wijze waarop je ‘het juiste gedrag’ wilt stimuleren moet aanpassen om medewerkers scherp te houden. Je moet zorgen dat het zichtbaar blijft, zodat mensen niet vervallen in hun oude patronen. Het opstellen van een guest journey kan hierbij helpen, waarbij je alle richtlijnen en de bijbehorende uitingen in kaart brengt en evalueert wat wel en niet (meer) werkt.
Tip: Vraag om feedback
Misschien wel het allerbelangrijkste: blijf in gesprek met de medewerkers. Om een goede werkomgeving te realiseren is het altijd belangrijk om te evalueren en monitoren, maar in deze coronatijd is dit belangrijker dan ooit. Ga frequent in gesprek met medewerkers en vraag door: waar heb jij behoefte aan? Wellicht is er vraag naar een training om beter online te kunnen vergaderen, zodat medewerkers minder naar kantoor hoeven te komen. Dit maakt het voor andere collega’s, die wel baat hebben bij een bezoek aan het kantoor, makkelijker om zich veilig op de werkvloer te begeven.
Dit artikel is overgenomen van HeyDay Facility Management en met toestemming geplaatst.