Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
donderdag, januari 21, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Architect Gert van den Hoven: “Corona vraagt om directe aanpassingen en flexibiliteit in onze ontwerpen.”

Marcel StevensdoorMarcel Stevens
22 september 2020
4 min. leestijd
0
Architect Gert van den Hoven: “Corona vraagt om directe aanpassingen en flexibiliteit in onze ontwerpen.”

Voor mij staat een bevlogen architect die samen met zijn team verantwoordelijk is voor veel markante gebouwen in Noord-Brabant; de Kennedy toren en Regent in Eindhoven, West Point in Tilburg, het Ronald McDonald Huis, het ASML-gebouw in Veldhoven, maar ook diverse gebouwen in de Efteling en het kantoorgebouw van IJK op de Brainport Human Campus in Helmond. Foto’s van deze gebouwen prijken vol trots aan de wand.

Gert van den Hoven ziet eruit zoals je verwacht van een creatieve architect; een kleurrijke blouse, flinke grijze haardos, markante kop en energiek voorkomen. Ik stap binnen in het kantoor van ‘Van Aken concepts, Architecture & Engineering’, waar Gert partner en senior architect is. Hoewel verstopt, midden in Eindhoven, in een doorsnee kantoor met een saai exterieur (we willen onze klanten niet afleiden) bestaat het interieur uit ruime kantoortuinen met hele grote tafels. En kasten vol boeken die voor inspiratie zorgen.

Corona is hard binnengekomen bij Gert en dat merk je direct in zijn verhaal.

“Een goede vriend van ons, zelf huisarts, werd vrij snel positief getest op corona. Na een aanvankelijk spoedig herstel werd hij alsnog in allerijl opgenomen en moest hij gedwongen afscheid nemen van zijn vrouw en kinderen om voor onbepaalde tijd in coma gebracht te worden. Gelukkig is hij er weer bovenop gekomen, maar hij heeft nog steeds last. Een andere vriend van ons is overleden aan corona. Dat hakte er flink in.

ADVERTENTIE

Zowel mijn vrouw als mijn oudste zoon werken in de zorg. Mijn vrouw als verpleegkundige en mijn zoon als medisch specialist. Met amper 30 jaar kreeg hij de zware verantwoordelijkheid om binnen het Tilburgs ziekenhuis ingrijpende keuzes te maken voor veel patiënten. Op een gegeven moment belde hij ons en riep tegen mijn vrouw; “Mam, de hel is hier losgebarsten.”

Het emotioneert Gert nu, enkele maanden later, nog steeds. En dat typeert hem. Wanneer ik hem gaandeweg het gesprek over gebouwen, kantoorpanden en wolkenkrabbers vraag waar hij het meest trots op is, aarzelt hij geen moment en zegt: ”Mijn gezin!”

De heftige ervaringen van Gert met corona zie je terug binnen van Aken. Naast de gebruikelijke desinfecteer pompjes en richtlijnen zie je ook banners met de plattegronden van het kantoor zelf waar looprichtingen en ‘verboden’ gebieden zijn aangegeven. Het zijn strakke CAD-tekeningen; beroepsdeformatie volgens Gert.

“De eerste drie maanden hebben we vanuit huis gewerkt. Dat was nog een hele klus voor onze IT-collega’s, omdat we met zware programma’s werken, die middels een snelle verbinding met elkaar in contact moeten staan. We hebben naast vele Teams en Zoom-meetings, kaartjes naar onze collega’s thuis gestuurd, interne krantjes gemaakt en online vrijdagmiddagborrels georganiseerd. Maar ik was blij dat we, weliswaar met 50% bezetting, weer naar kantoor konden. De werkplekken verdunnen. Zo noemen we dat.”

Ik vraag hem wat de invloed van corona zal zijn op de toekomstige kantoren en huizen.

“We worden nu al gevraagd om aanpassingen te doen aan een appartementencomplex, waarbij het ontwerp goedgekeurd was. De wens voor een werkplek thuis is inmiddels erg groot geworden. Binnen het onderwijs en de overheid is ventileren een groot issue geworden. Vóór corona zag je nog weleens dat het ventilatiesysteem een sluitpost werd binnen het budget; zo’n systeem is natuurlijk niet zichtbaar, terwijl een hippe entree veel meer tot de verbeelding spreekt.

Voor de huidige kantoorpanden geldt; flexibiliseren. Hoe kunnen we de ruimtes die we nu extra hebben zo veilig mogelijk optimaal gebruiken. Momenteel gaat het met flexibele werkplekken vaak zo; Jan heeft zich aangemeld voor een werkplek en komt maandag naar kantoor om 9.00 uur. Vervolgens heeft hij vijf afspraken die hij in de spreekkamers of bij collega’s op kantoor voert en zijn werkplek staat zes van de acht uur leeg. Niet heel efficiënt dus.

Verder zien we een trend die toch wel haaks op het thuiswerken staat. Veel 1 (of 2) pitters vestigen zich in een verzamelgebouw. De behoefte naar een sociale omgeving is groot. Dat zien we ook terug in diverse onderzoeken naar werkgeluk. De relatie met collega’s wordt als zeer prettig ervaren. Dat zie je in het kantoorpand van IJK terug in de ‘Dorpstraat’ met verschillende vergaderruimtes als verbinding tussen de kantoren. De Leerfabriek in Oisterwijk met inmiddels zestig ondernemers is een mooi voorbeeld van een succesvol verzamelgebouw. Evenals Strijp-S in Eindhoven natuurlijk.”

Gert geniet nog elke dag van zijn rol als senior architect. “Natuurlijk is er in de loop der jaren veel veranderd. Ik ben inmiddels 61 jaar oud. De tekenaars van vroeger zijn nu BIM-engineers. Zij ontwerpen op de computer 3D-modellen. Daar loopt de klant met een VR-bril gewoon doorheen zonder dat er maar één steen gelegd is. De aannemers en bouwers kunnen aan de hand van deze modellen ook direct aan de slag. Een bouwtekening is bij wijze van spreken niet meer nodig. Ik vind het ook heerlijk om tijdens de bouw zelf de vorderingen te volgen en op locatie zelf in gesprek te gaan met de bouwers. Zo kunnen we veel van elkaar leren.

Ook geniet ik van mijn rol als coach voor jonge collega’s in ons bedrijf. We hebben in coronatijd zes nieuwe medewerkers aangenomen. Ik verwacht dat deze coronacrisis nog wel aanhoudt tot de bouwvak in 2021. Het wensen en eisenpakket van onze klanten is onder invloed van corona veranderd en dat vergt van ons weer extra inspanningen op de ontwerpen. Genoeg te doen dus, maar wel op gepaste corona afstand. Ik blijf voorzichtig…”

Tags: anderhalvemetersamenlevingarchitectcoronacrisiskantoorkantoorinrichting

Delen

Gerelateerd Berichten

maatregelen corona

Avondklok en alle andere maatregelen tot en met tenminste 9 februari

20 januari 2021
Blokker

CEO Jeanine Holscher: ‘In 2022 schrijft Blokker zwarte cijfers’

19 januari 2021
Kroegbaas is tijdelijk schoonmaker in ziekenhuis: ‘Ik ben vrolijker en positiever’

Kroegbaas is tijdelijk schoonmaker in ziekenhuis: ‘Ik ben vrolijker en positiever’

16 januari 2021
Van doemdenken naar doendenken

Wat als?

14 januari 2021
Pijnlijke cijfers: zo hard worden festivals getroffen door corona

Pijnlijke cijfers: zo hard worden festivals getroffen door corona

12 januari 2021

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

maatregelen corona

Avondklok en alle andere maatregelen tot en met tenminste 9 februari

20 januari 2021
thuiswerken met kinderen

Thuiswerken met kinderen: rechten en plichten van werkgevers & werknemers

20 januari 2021
Tevredenheid over thuiswerken toegenomen: veel mensen willen niets anders meer

De invloed van thuiswerken op werkgeluk

19 januari 2021

Meest gelezen

  • thuiswerken met kinderen

    Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0
  • Van tourmanager van Guus Meeuwis naar bemonsteraar in de corona-teststraat

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 februari

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0
  • 4 tips voor vitaliteit en verbinding in coronatijd

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0

Volgende item
Betrek de bedrijfsarts bij de gevolgen van corona

Betrek de bedrijfsarts bij de gevolgen van corona

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep