Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
dinsdag, januari 26, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Wat betekent het coronavirus voor jouw facilitaire diensten en contracten?

Redactie CoronakrantdoorRedactie Coronakrant
26 september 2020
4 min. leestijd
0
Wat betekent het coronavirus voor jouw facilitaire diensten en contracten?

Het zal je niet verbazen: nu thuiswerken nog steeds de norm is, zijn er minder medewerkers, gasten en leveranciers aanwezig op kantoor. Dit heeft veel impact op het dienstverleningsmodel van een organisatie. De diensten die in een pand geleverd worden, zijn immers afgestemd op het gebruik van het pand en het aantal aanwezige personen. In deze coronatijd is het inrichten van de facilitaire dienstverlening dan ook meer maatwerk dan ooit.

Want wat betekent dit bijvoorbeeld voor de schoonmaak, de catering of de BHV-organisatie? En kun je een facilitair contract zomaar op- of afschalen? In dit blog duiken we hier dieper in.

Impact op facilitaire services

Een gemiddeld kantoorpand beschikt over een receptie en bedrijfsrestaurant, biedt vergaderservices en wordt beveiligd en schoongemaakt. Nu thuiswerken de norm is, maken veel minder medewerkers gebruik van het kantoor en dus van de aangeboden facilitaire services.

Je kunt het vergelijken met een sneeuwbaleffect: wanneer er minder medewerkers op kantoor werken, worden er minder bureaus gebruikt en hoeft er dus minder schoongemaakt te worden. Er komen ook minder bezoekers naar kantoor, waardoor er minder bezoekers ontvangen hoeven te worden door de receptie en er minder vergaderkamers in gebruik zijn. Er zijn ook minder medewerkers die tijdens de lunch een hapje komen eten of gebruikmaken van de koffievoorzieningen of het kopieerapparaat.

ADVERTENTIE

Er zijn ook diensten die minder te ‘leiden’ hebben onder de coronacrisis. Een pand moet te allen tijde beveiligd worden, nu wellicht zelfs meer dan voor de uitbraak van het coronavirus. Ook zien we bij veel van onze opdrachtgevers dat bijvoorbeeld de uitvoering van (preventief) technisch onderhoud naar voren wordt gehaald.

Op- en afschalen van diensten

Het geldt dus zeker niet voor elke facilitaire dienst, maar wel voor het gros. In een coronaproof-kantoor maak je minder gebruik van facilitaire services, dus wil je het contract naar beneden bijstellen. Maar kan dat zomaar?

Of dit kan, staat in het contract dat je hebt afgesloten met jouw facilitair dienstverlener en hoe lang dit contract nog loopt. Naar alle waarschijnlijkheid is er enige ruimte afgesproken om de dienst naar boven of naar beneden bij te stellen. Is dit niet het geval, ga dan in gesprek met je leverancier.

Is er geen ruimte om een contract af te schalen, dan is het wellicht wél mogelijk om de dienst op een andere manier in te vullen. Ga samen op zoek naar kansen vanuit partnership en probeer er samen uit te komen. De pijn hoeft niet slechts bij één partij te liggen.

In een gemiddeld kantoorpand is nu waarschijnlijk minder reguliere schoonmaak nodig, maar moeten bepaalde contactpunten wel vaker worden schoongemaakt. Denk hierbij aan de trapleuningen of het sanitair. Ook is de behoefte aan desinfecterende middelen en papieren handdoeken juist groter dan normaal. Je kunt met jouw schoonmaakorganisatie afspreken om deze middelen te ontvangen in plaats van de ‘normale’ diensten.

Dit geldt ook voor vergaderservices: de fysieke ontmoetingen nemen af, maar er zal meer behoefte zijn aan ondersteuning voor videovergaderingen. Een hospitality medewerker kan deze ondersteuning voor een groot deel op zich nemen, waardoor het takenpakket niet inkrimpt maar verschuift.

Benchmark Facility Management

Om te achterhalen in hoeverre het coronavirus impact heeft op het volume van facilitaire diensten, hebben we samen met Asito onderzoek gedaan: de Benchmark Facility Management. Vakgenoten hebben de impact op hun diensten aangegeven op een schaal van -100 tot +100 (van volledig afgeschaald tot verdubbeld).

In onderstaande tabel is van de facilitaire diensten met noemenswaardige impact weergegeven hoeveel procent van de respondenten deze heeft afgeschaald of opgeschaald en wat de gemiddelde omvang van de wijziging was.

De antwoorden laten een duidelijk beeld zien. Voor de drie ‘soft service’ facilitaire diensten (travel management, catering en gastvrijheid/receptiediensten) is de negatieve impact het grootst. De helft of meer van de respondenten heeft deze diensten afgeschaald en ook de impact op het volume van deze diensten was het grootst.

Beveiliging, schoonmaak, technisch beheer & onderhoud ervaren aanmerkelijk minder negatieve gevolgen van de coronacrisis. Sterker nog, technisch beheer & onderhoud laat zelfs een kleine groei zien. Deze groei is mogelijk te verklaren doordat organisaties meer behoefte hadden aan technische ondersteuning, bijvoorbeeld voor het opnieuw inregelen van technische gebouwinstallaties of omdat zij de uitvoering van (preventief) technisch onderhoud naar voren hebben gehaald.

Dit artikel is origineel verschenen op de website van HEYDAY en is met toestemming herplaatst.

Tags: contractcoronaproofdienstverleningfacilitairimpactThuiswerken

Delen

Gerelateerd Berichten

reiskostenvergoeding 2021

Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

23 januari 2021
thuiswerken met kinderen

Thuiswerken met kinderen: rechten en plichten van werkgevers & werknemers

20 januari 2021
Tevredenheid over thuiswerken toegenomen: veel mensen willen niets anders meer

De invloed van thuiswerken op werkgeluk

19 januari 2021
leidinggeven op afstand

Ook voor leidinggeven op afstand geldt: motiveren is maatwerk

15 januari 2021
Dit deden drie maanden coronacrisis met (thuis)werkend Nederland

Thuiswerken maakt nieuwe onkostenvergoedingen noodzakelijk

14 januari 2021

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

rellen

De rellende werknemer

25 januari 2021
Help, ik verzuip in corona!

Hoestschaamte

25 januari 2021
Marco Aarnink

Zo loodst Marco Aarnink zijn mensen door deze coronatijd

24 januari 2021

Meest gelezen

  • thuiswerken met kinderen

    Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0
  • Van tourmanager van Guus Meeuwis naar bemonsteraar in de corona-teststraat

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0

Volgende item
ABU-directeur Jurriën Koops over de snel oplopende werkloosheid

ABU-directeur Jurriën Koops over de snel oplopende werkloosheid

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep