Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
dinsdag, januari 26, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Pas op! U bent verantwoordelijk voor de thuiswerkplek

Redactie CoronakrantdoorRedactie Coronakrant
5 oktober 2020
3 min. leestijd
0
Pas op! U bent verantwoordelijk voor de thuiswerkplek

Veel werknemers werken momenteel vanuit huis. Zodra thuiswerken vaker dan ‘incidenteel’ gebeurt, moet de werkgever zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden. De thuiswerkplek moet dus voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Dat betekent dus dat de werkgever een zorgplicht en een verantwoordelijkheid heeft. SalarisNet zet het op een rij.

De inrichting

De werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de thuiswerkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast. Dat betekent dat bureau, bureaustoel, monitor en toetsenbord door de werkgever moeten worden vergoed, verstrekt of ter beschikking worden gesteld. Maar: de mate waarin de werkgever invulling moet geven aan zijn overige verantwoordelijkheden is afhankelijk van wat redelijkerwijs gevergd kan worden. Het kan zo zijn dat het door omstandigheden niet redelijk is om dit van de werkgever te verwachten.

Instructieplicht

De werkgever moet zijn werknemers actief instrueren. Hoe een werknemer veilig en gezond zijn werk kan doen, moet een terugkerend onderwerp van gesprek zijn tussen werkgever en werknemer. Als de werkgever weet dat er geen goed ingerichte thuiswerkplek is, dan kan de werknemer overleggen wat hij nodig heeft om klachten te voorkomen. De werknemer moet dus aangeven dat hij iets nodig heeft, en de werkgever moet dat vervolgens – binnen het redelijke – regelen.

Arbeidsomstandighedenbeleid

De rol van arbo-adviseur komt vaak bij de salarisadministrateur te liggen. Alleen in grote organisaties is dit een aparte functie. In de rol van adviseur schrijft de salarisadministrateur een arbeidsomstandighedenbeleid. Daarvoor voert u een inventarisatie en evaluatie uit (RI&E) en leg u schriftelijk vast welke risico’s de arbeid voor de werknemers met zich brengt. In het document beschrijft u de (mogelijke) gevaren en benoemt u de de risico-beperkende maatregelen. Besteed ook speciale aandacht aan de risico’s voor bijzondere categorieën van werknemers, zoals mensen met een arbeidsbeperking. In de wet is bepaald dat de werkgever met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging (of bij ontbreken daarvan, de individuele belanghebbende werknemers) overleg heeft over het arbobeleid en de uitvoering daarvan.

ADVERTENTIE

De eigen verantwoordelijkheid van de werknemer

Werkgevers mogen niet zomaar in iemands huis komen om de arbeidsomstandigheden te inspecteren. De werknemer heeft daarom een eigen verantwoordelijkheid. Hij moet het aangeven als de thuiswerkplek niet voldoet en als hij de werkplek wil aanpassen omdat er klachten ontstaan. Een zekere pro-actieve houding wordt dus verwacht van de werknemer. Daarbij gaat het zowel om de fysieke als de geestelijke gezondheid. Ontstaan er klachten? Dan moet de werkgever dit aangeven bij zijn werkgever.

Wat staat er in de wet over de thuiswerkplek?

In het Arbeidsomstandighedenbesluit is opgenomen dat de werkplek in de eigen woning ook moet worden ingericht volgens de ergonomische beginselen. Wat die ergonomische beginselen zijn, is niet opgenomen in de wet. Maar in de praktijk betekent het dat de werkplek moet kunnen worden afgestemd op de behoeftes van de werknemer. De bureaustoel, het bureau, de monitor en het toetsenbord moeten dus kunnen worden ingesteld. Een keukentafel, laptop en simpele stoel zijn dus niet voldoende, deze zijn immers niet in te stellen. Een mogelijk handvat hierin zijn de regels voor beeldschermarbeid. Het werken achter een beeldscherm moet kunnen worden afgewisseld met andere werkzaamheden of rusttijd. Verder staat er in deze regels dat:

  • het beeldscherm van goede kwaliteit moet zijn, gemakkelijk instelbaar en kantelbaar moet zijn en mag niet spiegelen.
  • het beeldscherm en toetsenbord mogen niet aan elkaar vast zitten.
  • de werkplek moet een comfortabele houding mogelijk maken.
  • de verlichting op de werkplek zorgt voor voldoende licht en een beheerst contrast tussen het beeldscherm en de omgeving.
  • de programmatuur is aangepast aan de te verrichten taken.

Wat staat er in de wet over de psychische kant van thuiswerken?

De werkgever moet inventariseren aan welke risico’s zijn werknemers (kunnen) worden blootgesteld op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting. Psychosociale arbeidsbelasting alles dat binnen het werk stress kan veroorzaken. De werkgever moet vervolgens maatregelen nemen om deze risico’s te minimaliseren, bijvoorbeeld om werkdruk tegen te gaan. De werkgever moet zijn werknemers daarnaast informeren over deze risico’s, en over de maatregelen die de werkgever heeft genomen om de risico’s te minimaliseren.

Dit artikel is origineel verschenen op de website van SalarisNet. het is met toestemming herplaatst.

Tags: arbeidsomstandighedenArbowetcoronathuiswekenwerknemerszaken

Delen

Gerelateerd Berichten

thuisquarantaine

Geldt quarantaine ook voor gevaccineerde werknemers?

10 januari 2021
coronavaccin

Het coronavaccin: de antwoorden op 9 veelgestelde vragen

6 januari 2021
Help, ik verzuip in corona!

#Coronahondje

29 december 2020
reboarding

Reboarding na Corona: Welkom terug!

21 december 2020
Michaël Munnich, coronabaas van Driessen Groep: “Het voelt als een rollercoaster en wij zitten in het voorste karretje!”

Corona, het nieuwe weerpraatje…

18 december 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Musicalster Darcey Roosenboom: “Na de première van ‘Hello Dolly’ zat ik ineens thuis op de bank!”

Musicalster Darcey Roosenboom: “Na de première van ‘Hello Dolly’ zat ik ineens thuis op de bank!”

26 januari 2021
rellen

De rellende werknemer

25 januari 2021
Help, ik verzuip in corona!

Hoestschaamte

25 januari 2021

Meest gelezen

  • thuiswerken met kinderen

    Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0
  • Van tourmanager van Guus Meeuwis naar bemonsteraar in de corona-teststraat

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0

Volgende item
Nederlandse startups als banenmotor: aantal banen groeit ook tijdens coronacrisis

Nederlandse startups als banenmotor: aantal banen groeit ook tijdens coronacrisis

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep