Vanwege de snel oplopende coronabesmettingen in het land presenteerde het kabinet gisteravond nieuwe beperkende maatregelen om het coronavirus de baas te worden. Het spreekt daarbij over een gedeeltelijke lockdown. In combinatie met de maatregelen introduceerde het kabinet een nieuw systeem met routekaarten.
Het kabinet grijpt in op die plekken waar het risico op besmetting met het coronavirus het grootst is. Dat gebeurt door het fors beperken van het aantal contactmomenten en reisbewegingen. Ook wil het kabinet mensen ondersteunen bij de naleving van basisregels en gaat het strikter handhaven.

Nieuwe maatregelen om coronavirus terug te dringen
Om tijdig te kunnen reageren op het COVID-19-virus richt het kabinet zich op het testbeleid, het coronadashboard, de CoronaMelder-app en nu daaraan toegevoegd een routekaart met vier risiconiveaus. Deze moet voor iedereen duidelijk maken welke maatregelen op welk moment nodig zijn. Hierbij komen nog aangescherpte wetgeving en handhaving. Daarnaast komen de nieuwe maatregelen om het virus in te dammen. De voor werk en ondernemen relevante maatregelen zijn:
Groepsgrootte
Voor binnenruimtes geldt een maximum aantal personen van 30. Bijeenkomsten moeten plaatsvinden met reservering en vaste zitplaats. Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten mag een groep maximaal vier personen van verschillende huishoudens omvatten.
Thuiswerken
Het kabinet geeft het dringende advies thuis te werken, behalve als het echt niet anders kan.
Reizen
Voor reizen geldt het dringende advies om zo min mogelijk te reizen. Als internationaal reizen nodig is dan moeten de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden gevolgd.
Mondkapjes
Verder geldt het dringende advies dat iedereen vanaf 13 jaar een niet-medisch mondkapje draagt in de publieke binnenruimtes. Voor het OV is dit al een tijd verplicht. Na een wetswijziging gaat de plicht ook gelden in alle openbare binnenruimtes. In het voortgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) moet iedereen een mondkapje dragen buiten de les.
Horeca
Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitzonderingen hierop zijn: hotels voor hotelgasten, uitvaartcentra en luchthavens voorbij de security check. Locaties die een gecombineerde functie hebben, sluiten het gedeelte met horecafunctie.
Winkels
De winkels in de detailhandel moet uiterlijk om 20:00 uur sluiten. Koopavonden zijn niet meer toegestaan. De levensmiddelenzaken (waaronder supermarkten) mogen wel later openblijven. Tussen 20:00 uur – 07:00 uur mag er geen alcohol meer worden verkocht of bezorgd. Voor de detailhandel gelden strikte afspraken over naleving van de regels. De overheid kan locaties (deels) sluiten als het te druk wordt of een winkel de basisregels niet naleeft. Hiervoor scherpt ze de handhaving aan.
Evenementen
Er gaat een verbod gelden voor evenementen. Uitzonderingen daarop zijn markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen, bioscopen en theaters, wedstrijden en betogingen, samenkomsten en vergaderingen zoals bedoeld in de wet openbare manifestaties. Voor beurzen en congressen geldt ook het maximum van 30 personen per ruimte.
Doorstroomlocaties
Voor de zogeheten doorstroomlocaties zoals monumenten, bibliotheken en musea geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Dit is niet van toepassing op de detailhandel en levensmiddelenzaken. Voor musea en bibliotheken zijn ook maximaal 30 personen per ruimte toegestaan, als daarbij voldoende afstand kan worden gehouden.
Beperkt sporten
Iedereen vanaf 18 jaar mag alleen nog sporten op 1,5 meter afstand. Dat kan alleen nog individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden in de amateursport zijn niet toegestaan. Naast de sportkantines moeten sportclubs ook de douches en kleedkamers sluiten. Voor kinderen tot 18 jaar is het sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan. Sportscholen (en andere binnensporten) blijven open met een maximum van 30 personen en toepassen van 1,5 meter afstand. Ook hier sluiten de kleedkamers, douches en kantines. Voor alle sporten geldt dat er geen toeschouwers zijn toegestaan.
Ventilatie
Een punt van aandacht in openbare binnenruimtes en kantoren is de ventilatie. Deze moet voldoen aan de voorwaarden in het bouwbesluit en passen bij de bestemming van de ruimte, waarbij de lucht vaak genoeg wordt ververst. Ventilatoren zijn toegestaan, maar alleen in gemeenschappelijke ruimtes als er geen andere verkoeling mogelijk is. De luchtstroom van de ventilator mag dan niet direct van de ene naar de andere persoon gaan.
IJkmoment op 27 oktober
De nieuwe aangescherpte landelijke maatregelen gelden vanaf woensdag 14 oktober 22:00 uur. Op 27 oktober besluit het kabinet hoe verder te gaan. Het beperken van de nieuwe maatregelen gebeurt pas als er voldoende bewijs is voor vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg. Lopen de besmettingen toch verder op dan kan het kabinet ook besluiten tot een complete lockdown. De al ingezette steunmaatregelen voor ondernemers en werkgevers lopen door. Het kabinet wil rekening houden met getroffen sectoren. Voorlopig komen er echter nog geen aanvullende financiële regelingen voor de horeca- of evenementensector.
Lees ook: Ondernemersorganisaties over gedeeltelijke lockdown: ‘Klap voor ondernemers’