Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
maandag, maart 1, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Effect coronavirus nog beperkt zichtbaar in jaarcijfers verzuim

Redactie CoronakrantdoorRedactie Coronakrant
4 november 2020
4 min. leestijd
0
verzuim

Hou oog voor individuele werknemer om langdurend verzuim te voorkomen

Het gemiddelde verzuim in Nederland is afgelopen jaar licht gestegen. Met name het psychisch verzuim blijft onze aandacht vragen. Het effect van het coronavirus is nog beperkt zichtbaar in de gemiddelde jaarcijfers en dat is verraderlijk, vinden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Een aantal doelgroepen heeft het zwaar en uitputting ligt op de loer. Zeker nu het erop lijkt dat de gedeeltelijke lockdown nog tot in december van kracht blijft. Organiseer individuele aandacht voor werknemers en wees er op tijd bij om langdurend verzuim te voorkomen, is het advies aan werkgevers.

Verzuim het laagst binnen het mkb

Het gemiddelde verzuim per jaar in Nederland tot en met de eerste helft van 2020 stijgt licht naar 4,2%. Binnen het mkb (tot 200 werknemers) is dit percentage nog steeds het laagst: 3,8%. Bij grote bedrijven (>200 medewerkers) ligt dit zoals gebruikelijk hoger, op gemiddeld 4,7%. Dit baseren ArboNed en HumanCapitalCare (beiden onderdeel van HumanTotalCare, gezamenlijk werkzaam voor circa 1 miljoen werknemers en daarmee de grootste arbodienst in Nederland) op een analyse van hun data van juli 2019 t/m juni 2020.

Recente stijging gebruikelijk voor deze tijd van het jaar

Truus van Amerongen, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed: ”Na de coronapiek van het aantal verzuimmeldingen in maart 2020, volgde vanaf april een drastische daling tot beneden het normale niveau. Vanaf begin september zien we het aantal ziekmeldingen en het gemiddeld verzuimpercentage weer stijgen. Hier wordt snel de relatie gelegd met het coronavirus en de maatregelen van de overheid, maar deze stijging is gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.”

Psychisch verzuim nog steeds hoog

Hoewel de afgelopen maanden voor veel mensen stressvol waren en we allemaal moesten omschakelen naar een ‘nieuw normaal’, zien ArboNed en HumanCapitalCare dat nog niet terug in een toename van psychisch verzuim. Deze cijfers zijn ook vergelijkbaar met dezelfde periode in andere jaren. “Toch is de meest gegeven diagnose bij langdurend verzuim met 37% nog steeds ‘psychische klachten’ en dat blijft een punt van zorg. Vooral omdat we vanuit de eerste coronagolf weten dat psychische klachten vaak pas later optreden, als de piek van de golf weer voorbij is”, benadrukt Van Amerongen.

ADVERTENTIE

Gemiddeld 290 dagen thuis met een burn-out

Van Amerongen: “Het aantal dagen dat iemand thuis zit door psychische klachten is de afgelopen jaren flink gestegen. Een werknemer met een burn-out ben je gemiddeld 290 dagen kwijt. Een dag verzuim kost gemiddeld € 250, dus reken maar uit. Dat heeft flinke consequenties voor een ondernemer.”

Onderwijs, zorg en leeftijdsklasse 25 – 44 jaar meest last van stress

26% van het langdurend verzuim (>6 weken) wordt veroorzaakt door stress. Dit is met name terug te zien in het onderwijs en de zorg. Vrouwen lijken hier iets meer last van te hebben dan mannen en vooral werknemers in de leeftijdsklasse 25 – 44 jaar hebben het mentaal moeilijk. Bijna de helft van het langdurend verzuim binnen die leeftijdsklasse valt uit door stress. Bij werknemers boven de 55 ligt dit percentage een stuk lager, op 23%. In die groep neemt het aantal dagen verzuim door fysieke klachten juist toe.

Lees ook: 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

Grote verschillen

Hoewel het effect van de coronamaatregelen nog niet direct zichtbaar is in de gemiddelde cijfers, valt het verschil tussen groepen wel op. Van Amerongen: “Waar de een juist beter functioneert in deze nieuwe situatie, loopt de ander tegen fysieke en mentale beperkingen aan. En daarnaast maakt het natuurlijk ook uit in welke branche je werkt. Staar je als werkgever dus niet blind op de gemiddelde cijfers, onderliggend is er wel degelijk iets aan de hand.”

Organiseer individuele aandacht voor werknemer

Van Amerongen: “We roepen werkgevers op om individuele aandacht voor werknemers te organiseren. Wees alert op de signalen van stress, maak de moeilijke situatie waarin mensen zich bevinden bespreekbaar en geef ruimte aan energiebronnen, zoals het stimuleren van extra tijd voor een wandeling of andere vorm van ontspanning. Juist in deze onzekere tijd waarin veel mensen onder extra druk staan, of ineens voor lange tijd thuis moeten werken met alle risico’s van dien. Wij ondersteunen werkgevers en werknemers daarbij om te voorkomen dat ze (langdurend) uitvallen, bijvoorbeeld via onze online thuiswerkplek-check, MijnCoachlijn en tips om het thuiswerken vol te houden.”

Verschillen provincies

Opvallend is het verschil in provincies. In Drenthe (4,7%) en Limburg (4,7%) is het verzuimpercentage hoger dan in de rest van Nederland en in Utrecht is dit het laagst (3,9%). Ook het verschil in psychisch verzuim tussen provincies valt op. In Noord-Holland en Utrecht wordt een groter deel van het aantal verzuimdagen veroorzaakt door psychische klachten. “Daar kunnen meerdere verklaringen voor zijn, bijvoorbeeld opbouw van werknemerspopulatie ten aanzien van onder andere leeftijd en opleidingsniveau, omvang van bedrijven of vertegenwoordiging van branches in de betreffende provincie”, aldus Van Amerongen.

Dit artikel is origineel verschenen op de website van ArboNed. Het is met toestemming herplaatst.

Tags: coronavirusmedewerkersstressverzuim

Delen

Gerelateerd Berichten

Zieke mevrouw aan het werk

Ziek melden of niet in coronatijd

16 februari 2021
corona stress

(corona)stress verminderen met Insights Discovery

4 februari 2021
Michaël Munnich, coronabaas van Driessen Groep: “Het voelt als een rollercoaster en wij zitten in het voorste karretje!”

Coronaverlof: bij wie ligt die hete aardappel?

4 februari 2021
Samen kan ik het zelf

Aan het hondje herken je de baas

1 februari 2021
Arbeidsinspectie gaat vooral op corona letten

Arbeidsinspectie gaat vooral op corona letten

28 november 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Michel van Hoeij

Bouwen in coronatijd

1 maart 2021
Bernadet GGD Rotterdam

Bernadet Gorissen, Sr HR-adviseur GGD Corona organisatie Rotterdam: “Dit vereist een grote mate van flexibiliteit en betrokkenheid.”

28 februari 2021
ASML

Expats in Nederland tijdens de lockdown: het is vooral heel saai!

27 februari 2021

Meest gelezen

  • tips beweging thuis

    10 tips om thuis in beweging te blijven (of komen)

    605 x gedeeld
    Delen 605 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0
  • Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0

Volgende item
tips leidinggeven op afstand

10 tips voor leidinggeven op afstand in turbulente tijden

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep