Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
maandag, maart 1, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Onduidelijkheid over zorgbonus en loonbeslag

Redactie CoronakrantdoorRedactie Coronakrant
11 november 2020
4 min. leestijd
0
zorgbonus

Werkgevers in de zorg vragen zich massaal af of de zorgbonus ook onder de regels voor loonbeslag vallen. En wat nou als de werkgever geen zorgbonus heeft aangevraagd terwijl de werknemer met loonbeslag daar wel recht op had?

Als een deurwaarder bij een werkgever loonbeslag legt, vallen alle inkomsten bij die werkgever onder het loonbeslag. Dat is geregeld in het Wetboek voor Burgerlijke Rechtsvorderingen. Alle inkomsten die rechtstreeks voortvloeien uit een bestaande rechtsverhouding (waaronder het reguliere salaris, bonussen, vakantiegeld, transitievergoeding en de dertiende maand) vallen dus onder het loonbeslag. De vraag rond de zorgbonus is dus: vloeit deze rechtstreeks voort uit de bestaande rechtsverhouding? We vragen het aan Annemiek Poortman, arbeidsrecht advocaat bij Marxman.

De argumenten voor

De werknemer is in dienst bij de werkgever. Als zijn functie valt onder de beroepen waarvoor een zorgbonus kan worden aangevraagd, kan de werkgever dus een zorgbonus uitkeren. De werkgever vraagt deze bonus eerst aan bij de overheid en keer daarna uit. In die zin is het dus een bonus die voortvloeit uit de bestaande rechtsverhouding. Het is immers niet de overheid die de bonus uitkeert. Poortman: ‘Uit mijn onderzoek blijkt dat de zorgbonus een bonus betreft van de Minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar wel wordt aangemerkt als loon uit tegenwoordige arbeid. Hier kan een loonbeslag op worden toegepast, mits rekening wordt gehouden met de beslagvrije voet.’ Ze verwijst hiervoor naar de toelichting op de subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19:

“Door de bonus als eindheffingsbestanddeel te laten verwerken door de zorgaanbieder heeft de zorgbonus voor de zorgprofessionals geen gevolgen voor de heffing van inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen en evenmin voor het inkomen dat relevant is voor inkomensafhankelijke regelingen. (…) De bonus vormt een netto-beloning voor zorgprofessionals die zich hebben ingespannen gedurende specifieke tijdvakken ten tijde van de COVID-19 uitbraak en kwalificeert daardoor als loon uit tegenwoordige arbeid.”

De argumenten tegen

Dat komt overeen met de gedachtegang van de deurwaarders. Toch zijn er momenteel deurwaarders die zich afvragen of er wel een juridische grondslag is voor het loonbeslag op de zorgbonus. Zij vragen zich af of de bonus wel is wat er wordt bedoeld met ‘rechtstreeks’ voortvloeien uit de bestaande rechtsverhouding. De werkgever is eigenlijk een soort tussenpersoon tussen de overheid en de zorgmedewerker. Wie verstrekt er nu eigenlijk de bonus? De werkgever of de overheid? Er is dus geen jurisprudentie om op terug te grijpen. En dan is er nog iets: zou de wetgever misschien nog met een regel komen om het loonbeslag uit te zonderen van loonbeslag? Want in de wet staat ook dat de inkomsten alleen onder het loonbeslag vallen als deze niet zijn uitgezonderd van loonbeslag. Uitzonderingen zijn er bijvoorbeeld voor de pensioenpot en voor de ziektekostenverzekering. De zorgbonus staat niet tussen deze uitzonderingen. Dat kan ook niet, want het is een snel opgestelde regel. Overige wetgeving wordt er niet op aangepast. Poortman: ‘De overheid heeft in de afgelopen maanden regelmatig met spoed nieuwe wetgeving in het leven geroepen. Het is niet altijd duidelijk hoe dit uitpakt, simpelweg omdat het soms ontbreekt aan jurisprudentie, maar ook omdat niet elke situatie is te ondervangen gelet op de snelheid waarmee de regels zijn gemaakt.’

ADVERTENTIE

Lees ook: Lieke Lange: “Personeelstekort in de zorg? Denk anders en focus op de lange termijn.”

Wel recht, niet aangevraagd

Er is trouwens nog zo’n vreemde situatie. Een aantal zorgmedewerkers hadden wel recht op de zorgbonus, maar de werkgever weigerde die aan te vragen. Deze mensen worden dus benadeeld door hun werkgever. Die benadeling is des te erger als er ook een loonbeslag is. Kan de deurwaarder loonbeslag leggen op een loonbestanddeel waar de werknemer recht op had, maar dat niet wordt uitgekeerd? Het ziet er naar uit dat deze werknemer eerst zijn werkgever in gebreke moet stellen. Hij heeft de werknemer immer financieel benadeeld. Maar na vandaag kan de zorgbonus niet meer worden uitgekeerd. Hoe moet de werkgever dan nog aan zijn zorgplicht voldoen? En valt die bonus die nog uitgekeerd moet worden dan wél onder de regels voor het loonbeslag? ‘ Ook hier heeft Poortman over nagedacht: ‘De subsidieregeling is zo opgesteld dat het aan de werkgever is om te bepalen wie in aanmerking komt voor een zorgbonus. Zijn er goede argumenten voorhanden dat een medewerker vindt dat hij hiervoor in aanmerking komt, maar de werkgever laat dit toch achterwege, dan valt er wat te zeggen dat een werkgever tekort schiet op dit vlak. In ieder geval kan een deurwaarder geen beslag leggen op een bonus die niet is uitgekeerd, ook al meent hij dat er wel recht op zou zijn. De werknemer zal dus eerst aan die zorgbonus moeten komen, voordat er beslag op kan worden gelegd.’

Dit artikel is origineel verschenen op de website van SalarisNet. Het is met toestemming herplaatst.

Tags: arbeidsrechtcoronacrisiszorgbonus

Delen

Gerelateerd Berichten

Bernadet GGD Rotterdam

Bernadet Gorissen, Sr HR-adviseur GGD Corona organisatie Rotterdam: “Dit vereist een grote mate van flexibiliteit en betrokkenheid.”

28 februari 2021
ASML

Expats in Nederland tijdens de lockdown: het is vooral heel saai!

27 februari 2021
Help, ik verzuip in corona!

Blessure

26 februari 2021
bore-out coronacrisis

Voorkom een bore-out bij medewerkers tijdens de coronacrisis

25 februari 2021
Samen kan ik het zelf

“Niet normaal!”

23 februari 2021

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Michel van Hoeij

Bouwen in coronatijd

1 maart 2021
Bernadet GGD Rotterdam

Bernadet Gorissen, Sr HR-adviseur GGD Corona organisatie Rotterdam: “Dit vereist een grote mate van flexibiliteit en betrokkenheid.”

28 februari 2021
ASML

Expats in Nederland tijdens de lockdown: het is vooral heel saai!

27 februari 2021

Meest gelezen

  • tips beweging thuis

    10 tips om thuis in beweging te blijven (of komen)

    605 x gedeeld
    Delen 605 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0
  • Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0

Volgende item
carnaval 2021

Carnaval 2021 komt eraan, maar of het échte feest door kan gaan?

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep