Vanaf vandaag (maandag 16 november) kan de NOW 3.0 regeling worden aangevraagd. Deze loopt langer dan de eerste twee NOW-regelingen. Er zijn 3 fases. SalarisNet zet de voorwaarden en mogelijkheden op een rij.
Vanaf 1 oktober 2020 geldt de NOW 3.0 regeling. Deze nieuwe NOW-regeling bestaat uit drie tijdvakken van elk 3 maanden en loopt door tot 1 juli 2021. De NOW 3.0 regeling wordt tijdens de drie fase geleidelijk afgebouwd. De loonsom wordt steeds een beetje minder vergoed. Naast de NOW 3.0 regeling blijven ook andere steun- en herstelmaatregelen beschikbaar. Er komt bijvoorbeeld geld beschikbaar voor scholing en voor van-werk-naar-werk. Maar de NOW 3.0 regeling dient nog een ander doel. Werkgevers en werknemers zullen zich namelijk moeten aanpassen aan de nieuwe economische situatie. Door de steun af te bouwen, komt er ruimte voor werkgevers om de loonsom te laten dalen zonder dat dit ten koste gaat van de subsidie.
Fase 1 van de NOW 3.0 regeling (NOW 3.1)
De aanvraag voor de NOW 3.0 regeling wordt steeds gedaan voor 3 maanden. De eerste fase loopt in oktober-november-december 2020. In totaal zijn er 3 tijdvakken van 3 maanden: het laatste kwartaal van 2020 en de eerste twee kwartalen van 2021. Net als in voorgaande NOW-regelingen wordt de subsidie gekoppeld aan het omzetverlies. Bij 100 procent omzetverlies is de maximale subsidie onder de NOW 3.0 regeling in de eerste fase 80 procent en wordt er naar rato aangepast. De werkgever moet weer een inschatting maken van het omzetverlies bij de aanvraag. Vervolgens ontvangt hij een voorschot van 80 procent van de subsidie en moet hij achteraf verantwoorden. Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt nog een correctie plaats als er sprake is geweest van een daling van de loonsom. Werkgevers zijn verplicht 100 procent van het loon door te betalen aan de werknemers als zij gebruik maken van de steun. De loonsom mag met maximaal 10 procent dalen zonder dat dit gevolgen heeft voor de subsidie.
Omzetverlies berekenen voor NOW 3.1
Werkgevers die een omzetverlies van meer dan 20 procent verwachten kunnen in de eerste fase van de NOW 3.0 regeling subsidie aanvragen voor de loonsom in oktober, november en december 2020. Als de werkgever verwacht dat het effect van de coronacrisis pas met vertraging in de omzetcijfer te zien is, mag hij aangeven dat de periode voor de omzetvergelijking één of twee maanden later start. Werkgevers mogen dus starten op 1 oktober, 1 november of 1 december. Maar als een werkgever voor meerdere keren NOW aanvraagt moeten omzetperiodes aansluiten op de periodes die is gekozen voor de NOW 2.0 regeling. De verwachte omzet in de 3 maanden van de gekozen periode, moet worden vergeleken met de totale omzet in 2019, gedeeld door 4. Beide cijfers laten dus een omzet over 3 maanden zien. Op basis daarvan berekent de werkgever het omzetverlies in procenten.
Fase 2 van de NOW 3.0 regeling (NOW 3.2)
De tweede fase van de NOW 3.0 regeling loopt in januari-februari-maart 2021. De maximale hoogte van de subsidie bij 100 procent omzetverlies is in deze fase lager dan in voorgaande fase. Bij 100 procent omzetverlies is de maximale subsidie 70 procent van de loonsom en wordt er naar rato aangepast:
- Bij 50 procent omzetverlies wordt 35 procent van de loonsom gecompenseerd
- Bij 30 procent omzetverlies wordt 21 procent van de loonsom gecompenseerd
- Voor omzetverlies van minder dan 30 procent is geen compensatie mogelijk.
Werkgevers die ook gebruik hebben gemaakt van de eerste fase van de NOW 3.0 regeling moeten de subsidie aansluitend op de eerste fase aanvragen. Net als in de eerste fase ontvangt de werkgever een voorschot van 80 procent van de subsidie en moet hij achteraf verantwoorden. Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt nog een correctie plaats als er sprake is geweest van een daling van de loonsom. Werkgevers zijn verplicht 100 procent van het loon door te betalen aan de werknemers als zij gebruik maken van de steun. De loonsom mag met maximaal 15 procent dalen zonder dat dit gevolgen heeft voor de subsidie.
Omzetverlies berekenen voor NOW 3.2
Werkgevers die een omzetverlies van meer dan 30 procent verwachten kunnen in de tweede fase van de NOW 3.0 regeling subsidie aanvragen voor de loonsom in januari, februari en maart 2021. Als de werkgever verwacht dat het effect van de coronacrisis pas met vertraging in de omzetcijfer te zien is, mag hij aangeven dat de periode voor de omzetvergelijking één of twee maanden later start. Werkgevers mogen dus starten op 1 januari, 1 februari of 1 maart. Maar als een werkgever voor meerdere keren NOW aanvraagt moeten omzetperiodes aansluiten op de periodes die is gekozen voor de NOW 3.1 regeling. De verwachte omzet in de 3 maanden van de gekozen periode, moet worden vergeleken met de totale omzet in 2019, gedeeld door 4. Beide cijfers laten dus een omzet over 3 maanden zien. Op basis daarvan berekent de werkgever het omzetverlies in procenten. U hoeft dus niet te vergelijken met Q1 van 2020.
Fase 3 van de NOW 3.0 regeling (NOW 3.3)
De derde fase van de NOW 3.0 regeling loopt in april-mei-juni 2021. De maximale hoogte van de subsidie bij 100 procent omzetverlies is in deze fase lager dan in voorgaande fase. Bij 100 procent omzetverlies is de maximale subsidie 60 procent van de loonsom en wordt er naar rato aangepast:
- Bij 50 procent omzetverlies wordt 30 procent van de loonsom gecompenseerd
- Bij 30 procent omzetverlies wordt 18 procent van de loonsom gecompenseerd
- Voor omzetverlies van minder dan 30 procent is geen compensatie mogelijk.
Werkgevers die ook gebruik hebben gemaakt van de eerste fase van de NOW 3.0 regeling moeten de subsidie aansluitend op de eerste fase aanvragen. Net als in de eerste en tweede fase ontvangt de werkgever een voorschot van 80 procent van de subsidie en moet hij achteraf verantwoorden. Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt nog een correctie plaats als er sprake is geweest van een daling van de loonsom. Werkgevers zijn verplicht 100 procent van het loon door te betalen aan de werknemers als zij gebruik maken van de steun. De loonsom mag met maximaal 20 procent dalen zonder dat dit gevolgen heeft voor de subsidie.
Omzetverlies berekenen voor NOW 3.3
Werkgevers die een omzetverlies van meer dan 30 procent verwachten kunnen in de derde fase van de NOW 3.0 regeling subsidie aanvragen voor de loonsom in april, mei en juni 2021. Als de werkgever verwacht dat het effect van de coronacrisis pas met vertraging in de omzetcijfer te zien is, mag hij aangeven dat de periode voor de omzetvergelijking één of twee maanden later start. Werkgevers mogen dus starten op 1 april, 1 mei of 1 juni. Maar als een werkgever voor meerdere keren NOW aanvraagt moeten omzetperiodes aansluiten op de periodes die is gekozen voor de NOW 3.2 regeling. De verwachte omzet in de 3 maanden van de gekozen periode, moet worden vergeleken met de totale omzet in 2019, gedeeld door 4. Beide cijfers laten dus een omzet over 3 maanden zien. Op basis daarvan berekent de werkgever het omzetverlies in procenten. U hoeft dus niet te vergelijken met Q1 van 2020. Ondernemingen die op 1 januari 2019 nog niet bestonden hanteren een andere berekening van het omzetverlies. Ondernemingen die na 1 januari een andere onderneming of deel van een onderneming hebben overgenomen, mogen deze andere berekening ook gebruiken.
Dit artikel is origineel verschenen op de website van SalarisNet. Het is met toestemming herplaatst.