Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
woensdag, april 21, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Corona is (helaas) onderdeel geworden van ons dagelijkse leven en verdient wat ons betreft geen eigen ‘krant’ meer, maar slechts een katern in een bestaande krant. Na een jaar Coronakrant.nl hebben we daarom besloten ermee te stoppen en ons te focussen op andere, nieuwe dingen. To be continued…

Aan de slag met de nieuwe reiskostenvergoeding

Redactie CoronakrantdoorRedactie Coronakrant
23 november 2020
4 min. leestijd
0
Aan de slag met de nieuwe reiskostenvergoeding

In verband met de coronacrisis werken veel mensen nu thuis. Toch mogen zij tot 1 januari 2021 nog gewoon hun belastingvrije reiskostenvergoeding ontvangen. Dat houdt straks op. Werk aan de winkel voor salarisadministrateurs. Zij moeten alle reisbewegingen opnieuw in kaart brengen. Alleen daadwerkelijk afgelegde kilometers mogen nog belastingvrij worden vergoed.

Een beetje onverwacht maar wel erg sympathiek. De belastingdienst maakte dit jaar een coulanceregeling voor de vaste reiskostenvergoeding van werknemers tijdens de coronacrisis. Waar deze voorheen moest worden stopgezet als de werknemer een ander reispatroon had (bijvoorbeeld in verband met ziekte), mocht de vaste reiskostenvergoeding nu toch doorlopen. Dat zorgde er voor dat de reiskostenvergoeding voor veel werknemers een soort verkapte thuiswerkvergoeding werd. Maar vanaf 1 januari is het uit met de coulance. Salarisprofessionals mogen dan alleen nog de daadwerkelijk gereisde kilometers vergoeden als er een vaste reiskostenvergoeding wordt afgesproken. SalarisNet zet op een rij hoe u nu verder moet.

Nieuwe regels reiskostenvergoeding per 1 januari 2021

Werknemers mogen voor thuiswerkdagen geen onbelaste reiskostenvergoeding meer ontvangen vanaf 1 januari 2021. Welk vervoersmiddel de werknemer gebruikt doet er niet toe. De regels voor de vaste reiskostenvergoeding gelden zowel voor de onbelaste 19 cent per kilometer met eigen vervoer als de vergoedingen voor openbaar vervoer. Betaalt de werkgever meer dan de daadwerkelijk afgelegde reiskosten, dan zijn die vergoedingen belast. Een fulltime werknemer die elke dag per trein tussen Rotterdam en Utrecht reisde kon de afgelopen maanden nog rekenen op een onbelaste reiskostenvergoeding van bijna 500 euro. Ook als hij die afstand niet daadwerkelijk aflegde en volledig thuiswerkte. Vanaf 1 januari 2021 valt deze vergoeding helemaal weg als hij thuiswerkt. Om de vaste reiskostenvergoeding te mogen handhaven moet de werkgever aantonen dat de werknemer 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist. Als dit niet aantoonbaar is, moet er voortaan gedeclareerd worden per reis en zijn te veel uitgekeerde reiskostenvergoedingen belast.

Een vernieuwde administratie

Dat betekent dat (een deel van) de salarisadministratie moet worden aangepast. Ten eerste moeten alle vaste reiskostenvergoeding opnieuw onderzocht worden. Dat betekent dat de werkgever samen met de werknemer voortaan goed moet administreren op welke dagen er wordt gereisd en of de werknemer aanwezig is op de werkplek. Denk bijvoorbeeld aan het verplicht maken van inklokken voor mensen die een vaste reiskostenvergoeding ontvangen. Daar zijn aanpassingen in het personeelsreglement voor nodig. Ook zullen de betrokken werknemers in eerste instantie zelf hun reisgedrag moeten doorgeven zodat de werkgever de vaste reiskostenvergoeding opnieuw kan bereken of kan stopzetten.

ADVERTENTIE

Pas op voor verkapt loon

Naast het in kaart brengen van het nieuwe reisgedrag, is het ook belangrijk om in kaart te brengen hoe er dan thuis wordt gewerkt. Daar is een thuiswerkbeleid voor nodig, maar mogelijk ook een thuiswerkvergoeding. Werknemers zullen waarschijnlijk protesteren als zij de kosten voor het thuiswerken ineens zelf moeten gaan dragen. De reiskostenvergoeding kan straks in elk geval niet meer worden gebruikt voor die vergoeding. Maar de WKR biedt wel andere mogelijkheden. Zo zijn vergoedingen voor internet, telefoon en de kosten voor stoelen, bureau en computer allemaal binnen de regels voor de WKR belastingvrij mogelijk. En anders heeft u altijd nog de vrije ruimte. De belastingdienst zal naar verwachting wel strenger controleren. Voor drie dagen reiskosten vergoeden terwijl de werknemer maar 1 dag op kantoor komt is verkapt loon.

Contracten aanpassen

Voor nieuwe werknemers betekent de aanpassing van de vaste reiskostenvergoeding waarschijnlijk ook iets. De werkgever zal waarschijnlijk contractueel gaan vastleggen welke vaste kantoordagen en thuiswerkdagen er zijn. Dat kan door het personeelsreglement aan te passen, maar kan ook in de vorm van een addendum of in de daadwerkelijke arbeidsovereenkomst. Software leveranciers werken op dit moment hard aan apps die kilometerdeclaraties makkelijker maken. Dat is ook belangrijk omdat in veel gevallen de kosten voor een leaseauto aan de kant van de werkgever niet meer opwegen tegen de baten. In die gevallen zullen de werknemers dan de kilometers in het eigen vervoer veel beter en makkelijker moeten kunnen registreren.

Moeilijke gesprekken

Managers zullen de komende tijd een aantal moeilijke gesprekken met hun mensen moeten hebben. Reiskostenvergoedingen en lease auto’s worden door de werknemer vaak gezien als een opgebouwd recht en een onderdeel van de arbeidsovereenkomst. Het beëindigen van zo’n recht kan op verzet stuiten. Werkgevers kunnen daarom het beste een dialoog aangaan met hun werknemers en samen een plan maken om tot een eerlijke vergoeding van kosten te komen. Verrassend veel werknemers zijn inmiddels bereid hun lease auto op te geven. De bijtelling in de nieuwe normaal is vaak onrealistisch hoog vergeleken met de hoeveelheid privékilometers die nog worden gereden.

Dit artikel is origineel verschenen op de website van SalarisNet. Het is met toestemming herplaatst.

Tags: loonzakenreiskostenreiskostenvergoeding

Delen

Gerelateerd Berichten

reiskostenvergoeding 2021

Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

23 januari 2021
Top 10 wijzigingen 2021 voor de werkgever

Top 10 wijzigingen 2021 voor de werkgever

23 januari 2021
Dit deden drie maanden coronacrisis met (thuis)werkend Nederland

Thuiswerken maakt nieuwe onkostenvergoedingen noodzakelijk

14 januari 2021
Nieuwe invulling reiskostenvergoeding vanwege coronacrisis

Nieuwe invulling reiskostenvergoeding vanwege coronacrisis

8 januari 2021
Reiskosten 2021. Hoe zit het nu met thuiswerken en reiskosten?

Reiskosten 2021. Hoe zit het nu met thuiswerken en reiskosten?

13 december 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Marcel Stevens

Razende Reporter Marcel over het afgelopen Corona(krant)jaar: “Drie woorden, negen letters: wat kan wel?”

16 maart 2021
Coronakrant

Terugblik corona 2020 & 2021: 1 jaar corona(krant)!

14 maart 2021
Help, ik verzuip in corona!

DE HOOGSTE TIJD

11 maart 2021

Meest gelezen

  • reiskostenvergoeding 2021

    Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0
  • Het coronavaccin: de antwoorden op 9 veelgestelde vragen

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 5 handige tools voor creatieve samenwerking op afstand

    4 x gedeeld
    Delen 4 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
Volgende item
pakketbezorging

Bezorgen van pakketjes onder hoogspanning?

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zorg zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep