Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
maandag, januari 25, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Het voeren van een eindejaarsgesprek, hoe pak je dat tijdens de coronacrisis aan?

Redactie CoronakrantdoorRedactie Coronakrant
24 november 2020
3 min. leestijd
0
Het voeren van een eindejaarsgesprek, hoe pak je dat tijdens de coronacrisis aan?

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat voor veel organisaties de eindejaarsgesprekken op de agenda staan. Maar hoe pak je dit aan wanneer het afgelopen jaar vooral in het teken stond van de coronacrisis? Een jaar waarin gemaakte afspraken werden uitgesteld en waarin voor velen van ons de manier van werken compleet veranderde. Als leidinggevende op afstand heb je misschien het gevoel dat je veel minder zicht hebt op het functioneren van je medewerkers. En hoe representatief is het beeld van de afgelopen periode dan? Toch is het juist nu van groot belang om met elkaar in gesprek te gaan over doelstellingen en prestaties. Met deze tips kom je goed voorbereid voor de dag.

Pas je aan

Nu thuiswerken de norm is, zal de setting van het eindejaarsgesprek er anders uitzien. Ook qua inhoud is het goed om na te denken welke punten je juist nu bespreekbaar wilt maken. Een goede voorbereiding is daarbij essentieel. Zorg ervoor dat je het gesprek ruim van tevoren plant en geef bij de uitnodiging al aan welke onderwerpen je tijdens het gesprek aan bod wilt laten komen. Speel in op de huidige situatie door onderwerpen als thuiswerken en samenwerking op afstand te bespreken.

Evalueer ondanks alle veranderingen ook de afspraken die vorig jaar gemaakt zijn. Is het eindejaargesprek normaal gesproken een éénzijdig gesprek waarbij vooral de leidinggevende aan het woord is? Laat dit in de huidige situatie dan een keer los. Vraag de medewerker welke punten hij of zij graag wil inbrengen. Besteed daarbij extra aandacht aan hoe de medewerker de afgelopen periode ervaren heeft en vraag naar de verwachtingen die hij van je heeft als leidinggevende op afstand. Veel medewerkers hebben de afgelopen periode meer dan ooit stil gestaan bij welke kant ze op willen met hun persoonlijke ontwikkeling en wat ze belangrijk vinden in hun werk. Neem de tijd om deze (persoonlijke) doelen en wederzijdse verwachtingen voor de komende periode met elkaar te bespreken.

Maak zaken bespreekbaar

Het is nooit gemakkelijk om een medewerker duidelijk te maken dat hij niet naar verwachting functioneert. Maar wanneer je dit nieuws moet overbrengen via een digitale verbinding kan dit extra lastig zijn. Je mist een groot deel van elkaars lichaamstaal en reageert anders op elkaar dan in een fysiek gesprek. Afwachten tot we weer naar kantoor kunnen is natuurlijk geen optie. Maar je wilt de medewerker in deze lastige periode ook niet ontmoedigen. Ga daarom eerst goed voor jezelf na of de mindere prestaties het gevolg zijn van de situatie rondom de coronacrisis. Wees niet bang om jezelf iets milder op te stellen dan je normaal gesproken zou doen. Bedenk wat je wilt bereiken met het gesprek en welke boodschap je aan de medewerker wilt overbrengen. Toon begrip voor de situatie en check vaker dan normaal of je boodschap helder en expliciet genoeg is. Op beeld kunnen dingen anders overkomen dan dat ze bedoeld zijn. Maak tot slot goede afspraken en leg deze vast zodat jullie hier op een later moment op terug kunnen komen.

Zorg voor positiviteit

Of de medewerker in de afgelopen periode nu minder heeft gepresteerd of juist meer. Probeer het gesprek altijd af te ronden met een gezonde dosis positiviteit. Thuiswerken met kinderen en partner, een geïmproviseerde werkplek aan de keukentafel en niet zomaar een praatje kunnen maken met een collega bij het koffieapparaat. De coronacrisis vergt een enorm aanpassingsvermogen van ons allemaal. Om nog maar niet te spreken over de zorgen die de crisis met zich mee brengt.

ADVERTENTIE

Blijf daarom altijd met elkaar in gesprek. Een eindejaarsgesprek is een mooi moment om nog beter na te denken over wat je samen wilt evalueren, maar laat dit niet het enige moment zijn. Geef je medewerkers het vertrouwen dat ze verdienen en complimenteer ze over hun aanpassingsvermogen, betrokkenheid of collegialiteit. Dit zal je medewerkers aanmoedigen om er de komende tijd samen tegenaan te gaan.

Dit artikel is origineel verschenen op de website van Driessen. Het is met toestemming herplaatst.

Tags: coronacrisiseindejaarsgesprekfunctioneringonline

Delen

Gerelateerd Berichten

Marco Aarnink

Zo loodst Marco Aarnink zijn mensen door deze coronatijd

24 januari 2021
reiskostenvergoeding 2021

Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

23 januari 2021
Avondklok

Avondklok: dit moeten werkgevers doen

22 januari 2021
Thuiswerkdenken vs kantoordenken

Thuiswerkdenken vs kantoordenken

22 januari 2021
Historisch laag aantal faillissementen in coronajaar: stilte voor de storm?

Historisch laag aantal faillissementen in coronajaar: stilte voor de storm?

21 januari 2021

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

rellen

De rellende werknemer

25 januari 2021
Help, ik verzuip in corona!

Hoestschaamte

25 januari 2021
Marco Aarnink

Zo loodst Marco Aarnink zijn mensen door deze coronatijd

24 januari 2021

Meest gelezen

  • thuiswerken met kinderen

    Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0
  • Van tourmanager van Guus Meeuwis naar bemonsteraar in de corona-teststraat

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0

Volgende item
Post-corona beloningsbeleid

Post-corona beloningsbeleid

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep