Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
maandag, januari 25, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Thuiswerken: snakken naar snacken door corona?

Redactie CoronakrantdoorRedactie Coronakrant
25 november 2020
5 min. leestijd
0
Thuiswerken: snakken naar snacken door corona?

Thuiswerken staat vaak garant voor snacken. De keuken is verleidelijk dichtbij en die reep chocolade ligt je gewoon aan te kijken. Herkenbaar fenomeen? Die reep loop je er trouwens ook niet zo makkelijk weer af omdat je minder trappen loopt en niet naar je collega’s loopt maar ze belt. Maar ik werk nauwelijks thuis en merk het zelfs. Er is dus meer aan de hand dan dat in deze corona-thuiswerktijd.

Een biertje hier, een bitterbal daar en zullen we de lokale restaurants een beetje sponsoren? Bestel jij of bestel ik? En ach, als we dan toch bestellen, doe dat extra toetje dan ook maar. Eten, snacken en snaaien door corona. Ik maak me er enorm schuldig aan. Nee zeggen tegen iets lekkers was nog nooit zo moeilijk.

Een schat aan snacks

Bij mij thuis liggen de chipszakken (ja, meervoud) in een kist. Een decoratieve schatkist welteverstaan. Naast de tv staat ‘ie te pronken. Heel het coronagebeuren heeft op mij, en velen met mij, het effect van meer snacken. Dus om mezelf een beetje af te remmen heb ik heel decoratief een plaid en sierkussens erop gelegd. Staat leuk en het kost net wat meer moeite om die zak chips te pakken. Dat werkt overigens voor geen meter..

Om die reden heb ik een post-it in de schatkist gelegd. Telkens als ik die kist open lees ik op dat brief je de woorden ‘Weet je het zeker?’ En telkens negeer ik dat volkomen. Het helpt dus totaal niet tegen de snaaibuien. Snacken en deze corona-tijd lijken elkaars bondgenoten. 

ADVERTENTIE

Zomaar een paar praktijkvoorbeelden van wat dus niet werkt als ‘nee’ zeggen tegen iets lekkers moeilijk is en je snack-liefhebbende brein nog nooit van ruggengraat gehoord heeft.

Waarom mijn pogingen niet werken

Volgens neuropsychologen is het prima te verklaren waarom mijn pogingen niet werken. Wanneer we informatie afwegen, dan letten we namelijk vooral op wat we nú zien of voelen. Oftewel: wat opvalt. Wat we niet zien of wat ons niet opvalt, vinden we niet zo belangrijk. Ze noemen dit ook wel de opvallendheidsbias. Er is dus een heuse term voor mijn probleem.

Ik zie niet meer alleen een kist, ik zie de chips-kist staan pronken. Vol in het zicht. En wanneer die kist open gaat zie ik dat briefje wel maar ik zie ook een stuk of 5 zakken chips liggen. Vooruit, 6 zakken dan. Mijn brein ziet dit als argument om die chips ook naar binnen te werken. De tegenargumenten van mijn spijkerbroek interesseren mijn brein op dat moment niet zo. Ik zou er beter aan doen om een spiegel achter die kist te hangen waardoor ik geconfronteerd word met de mening van mijn spijkerbroek. Of een post-it met de calorieën in zo’n zak chips. In your face in plaats van in mini lettertjes ergens achterop zo’n zak.

Heb je moeite met ‘nee’ zeggen tegen iets lekkers, dan doe je er in elk geval goed aan om het lekkers minder prominent in het zicht te zetten en de negatieve effecten juist te benadrukken. Een weegschaal naast de chips-kist zetten gaat me wat ver, die spiegel ook. Maar het voorbeeld van post-its op elke zak met in mega letters de calorieën is het proberen waard.

Waarom we nu extra snakken naar snacks

Het is volkomen normaal om nu extra snaaibuien te hebben. Er is dus niks mis met je/ me. Handig is anders maar in elk geval is het normaal. Deze periode levert nou eenmaal meer stress op en de omstandigheden blijven maar veranderen. Het hormoon cortisol maken we daardoor in sneltreinvaart aan en dát is waardoor we zo verlangen naar iets lekkers.

Cortisol is niet verkeerd. Het heeft zo z’n functies. Denk aan ontstekingen onderdrukken, de bloeddruk reguleren of je energie geven om te vechten of vluchten. Hartstikke handig dus. Maar wanneer we er teveel van aanmaken is het een ander verhaal.

Teveel cortisol maakt hongerig en wat je extra eet wordt dankzij cortisol direct omgezet naar buikvet. Vandaar die gillende spijkerbroek..

De oplossing voor teveel snacken door corona

Je snaaibuien onderdrukken is nu best lastig dus pak het bij de bron, cortisol, aan. Deze 4 tips helpen je daarbij:

Een goede nachtrust

Wie slecht slaapt maakt meer cortisol aan. Nog meer.. Zorgen dat je zo’n 7 tot 8 uur per nacht slaapt voorkomt dat.

Ga niet met honger naar bed.

Honger verstoort je slaap en dat willen we niet. Neem een koolhydraatarm tussendoortje en geniet van je nachtrust.

Ontspanning

Stress zorgt voor meer cortisol. Ontspanning is dus een logische stap om cortisol te verminderen. Dagelijks een uurtje iets doen waar jij blij van wordt is het medicijn.

Sporten

Cortisol zet je lichaam in de actie-stand. Vechten of vluchten. Wanneer je sport gebruik je die energie op een positieve manier. Je cortisolwaarde zal heel even wat omhoog gaan door het sporten maar neemt daarna een duikvlucht naar beneden. Overdrijf het sporten niet. Wanneer je langer dan een uur sport gaat je cortisollevel namelijk weer omhoog. Zonde van al die inspanning dus.

Kortom: snacken door corona is hartstikke normaal. Maar ben je er net als mijn spijkerbroek wel een beetje klaar mee? Dan heb je nu wat tools om er wat aan te doen!

Ontspanning door te doen wat jij leuk vindt. Hoe mooi zou het zijn als je dat in je werk kan vinden? Werk dat er echt toe doet en waar jij blij van wordt. Spreekt dit je aan? Dan is werken in de publieke sector iets voor jou! Neem eens een kijkje tussen de vacatures van Driessen!

Deze column is geschreven door Miranda de Ruijter, intercedent bij Driessen. Het is eerder verschenen op de website van Driessen en het is met toestemming herplaatst.

 

Tags: snackenThuiswerkenverleiding

Delen

Gerelateerd Berichten

reiskostenvergoeding 2021

Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

23 januari 2021
thuiswerken met kinderen

Thuiswerken met kinderen: rechten en plichten van werkgevers & werknemers

20 januari 2021
Tevredenheid over thuiswerken toegenomen: veel mensen willen niets anders meer

De invloed van thuiswerken op werkgeluk

19 januari 2021
leidinggeven op afstand

Ook voor leidinggeven op afstand geldt: motiveren is maatwerk

15 januari 2021
Dit deden drie maanden coronacrisis met (thuis)werkend Nederland

Thuiswerken maakt nieuwe onkostenvergoedingen noodzakelijk

14 januari 2021

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

rellen

De rellende werknemer

25 januari 2021
Help, ik verzuip in corona!

Hoestschaamte

25 januari 2021
Marco Aarnink

Zo loodst Marco Aarnink zijn mensen door deze coronatijd

24 januari 2021

Meest gelezen

  • thuiswerken met kinderen

    Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0
  • Van tourmanager van Guus Meeuwis naar bemonsteraar in de corona-teststraat

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0

Volgende item
Werkstress cijfers Nederland: extremere pieken in de coronacrisis

Werkstress cijfers Nederland: extremere pieken in de coronacrisis

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep