Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
maandag, januari 25, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Veelgemaakte fouten rond thuiswerken

Redactie CoronakrantdoorRedactie Coronakrant
26 november 2020
4 min. leestijd
0
thuiswerken

Het dringende advies blijft om thuis te werken wanneer mogelijk. Dat betekent dat salarisprofessionals die ook belast zijn met arbo (en dus thuiswerken) zich in korte tijd moesten verdiepen in die wet- en regelgeving. Want de werkgever heeft ook bij thuiswerk en de inrichting van de werkplek thuis een zorgplicht. Helaas gaat er nog veel mis.

In maart gingen de werknemers massaal met de laptop aan de eettafel zitten. Een compleet andere werkomgeving dan de vertrouwde, volledig ingerichte kantoren. In verreweg de meeste gevallen voldeed het meubilair thuis niet aan de eisen die de Arbowet stelt aan werkplekmeubilair. Maar betekent dat dat de werkgever ook verplicht is om de kosten voor een thuiswerkplek die wel de Arboregelgeving voldoet te vergoeden? Wie bepaalt welk meubilair tegen welke kosten mag worden gekocht? En mag de inspectie SZW deze werkplek thuis vervolgens komen controleren?

Fout 1: Thuiswerken is altijd in opdracht van werkgever

Het Arbeidsomstandighedenbesluit is in juli 2012 gewijzigd. Sindsdien spreken we wettelijk gezien niet meer over ‘thuiswerken’ maar over ‘plaatsonafhankelijke arbeid’. Thuiswerken hoeft dus niet thuis te gebeuren. Het mag ook in een cafeetje, in de bibliotheek of bij een vriend. Met ‘plaatsonafhankelijke arbeid’ wordt werk bedoeld dat niet op een werkplek van de werkgever wordt verricht. Het is overigens ook het woord dat we gebruiken voor werk dat op een ander apparaat of buiten de vaste werktijden op een andere plek wordt verricht. Plaatsonafhankelijke arbeid is alleen werk dat door werknemers in loondienst wordt verricht. Zzp’ers vallen niet onder deze wetgeving.

Fout 2: kantoor is toch beschikbaar?

Veel werkgevers denken dat, zolang er op kantoor een veilige werkplek beschikbaar is, zij niet hoeven te betalen voor de inrichting van de thuiswerkplek. Dit is onjuist. Als de werknemer structureel thuiswerkt is de werkgever verantwoordelijk.

ADVERTENTIE

Fout 3: Veiligheid thuis

Ook voor thuiswerkende werknemers is de werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid. Dat betekent dat de werkgever mag (en moet) aangeven welke werkzaamheden er worden verricht en welke grondstoffen, gereedschappen en hulpmiddelen hiervoor moeten worden gebruikt. Er mag dus geen onveilige situatie thuis ontstaan als gevolg van het thuiswerken. Er zijn overigens wel grenzen aan de verantwoordelijkheid van de werkgever. Dat een werknemer er voor kiest om in de bibliotheek te gaan zitten, maakt de werkgever niet verantwoordelijk voor de inrichting van de bibliotheek. De kosten voor het veilig inrichten van de thuiswerkplek komen overigens wel voor rekening van de werkgever. Dat betekent dat de werkgever niet alleen geschikt meubilair moet regelen, maar ook de rekening voor bijvoorbeeld een geschikte computer en verlichting zijn voor de werkgever. Alleen als de werkplek thuis al voldoet aan de Arbo-eisen hoeft de werkgever niets te betalen. Nogmaals: het is niet voldoende om op kantoor een veilige werkplek te hebben. De werkgever is verplicht de werknemer ook thuis een veilige werkplek te bieden.

Fout 4: geen instructies voor veilig werken

De afgelopen maanden hebben artsen een flinke toename in oogklachten en klachten aan het bewegingsapparaat gezien. Die klachten worden grotendeels veroorzaakt door onvoldoende afwisseling in het werk en de werkhouding. Werkgevers kunnen hun werknemers de volgende tips geven:

  • Werk niet langer dan een half uur in dezelfde houding achter de laptop of pc.
  • Ga staan of lopen tijdens het bellen.
  • Moet u stukken doornemen? Doe dat niet achter de computer maar bijvoorbeeld op de bank of in een luie stoel.
  • Zet geen thermosfles koffie naast het bureau maar sta elk half uur even op om wat te drinken te pakken
  • Eet uw lunch niet achter de computer. Neem even pauze en eet uw lunch bijvoorbeeld tijdens een wandeling.

Fout 5: Bezoek van de inspectie weigreen

De inspecteur van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ook wel de arbeidsinspectie genoemd) mag altijd onderzoek doen naar de arbeidsomstandigheden van werknemers. Om zo’n onderzoek te doen mag hij bepaalde handelingen verrichten. Zo mag hij monsters en foto’s nemen van gebruikte materialen en gereedschappen en hele dossiers meenemen. Daarbij moet hij wel kunnen aantonen dat dat in het belang van zijn onderzoek is. Zijn exacte bevoegdheden staan in de Algemene wet bestuursrecht. Dat mag een inspecteur ook op andere plaatsen dan het kantoor of de normale werkplek doen. In de Arbowet staat specifiek dat een inspecteur – ook zonder toestemming van de bewoner – de woning mag betreden voor zijn onderzoek. Als hij vermoedt dat er in de woning werkzaamheden (zoals thuiswerk) worden verricht mag hij naar binnen. Er zijn uiteraard wel regels aan zo’n handeling verbonden, die staan ook in de Arbowet. U of uw werknemer kan zijn bezoek dus niet weigeren.

Dit artikel is eerder verschenen op de website van SalarisNet. Het is met toestemming herplaatst.

Tags: ThuiswerkenthuiswerkinrichtingwerknemerszakenZorgplicht

Delen

Gerelateerd Berichten

reiskostenvergoeding 2021

Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

23 januari 2021
thuiswerken met kinderen

Thuiswerken met kinderen: rechten en plichten van werkgevers & werknemers

20 januari 2021
Tevredenheid over thuiswerken toegenomen: veel mensen willen niets anders meer

De invloed van thuiswerken op werkgeluk

19 januari 2021
leidinggeven op afstand

Ook voor leidinggeven op afstand geldt: motiveren is maatwerk

15 januari 2021
Dit deden drie maanden coronacrisis met (thuis)werkend Nederland

Thuiswerken maakt nieuwe onkostenvergoedingen noodzakelijk

14 januari 2021

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

rellen

De rellende werknemer

25 januari 2021
Help, ik verzuip in corona!

Hoestschaamte

25 januari 2021
Marco Aarnink

Zo loodst Marco Aarnink zijn mensen door deze coronatijd

24 januari 2021

Meest gelezen

  • thuiswerken met kinderen

    Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0
  • Van tourmanager van Guus Meeuwis naar bemonsteraar in de corona-teststraat

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0

Volgende item
Vrede sluiten met je pijn

Elske Doets: 'Bij veel bedrijven zat voor corona al latent iets fout'

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep