De inspectie SZW maakt elk jaar een plan voor de inspecties voor het komende jaar. Voorgaande jaren richtten de inspecties zich vooral op ‘klassieke risico’s’ zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen en veiligheid op bouwplaatsen. Dit jaar is het plan een beetje anders, want de coronacrisis drukt een stempel op het jaarplan. Coronaproof werk is een duidelijk aandachtspunt voor de arbeidsinspectie in 2021. Salarisprofessionals kunnen de organisatie ondersteunen met hun expertise en zo boetes voorkomen.
In het jaarplan 2021 beschrijft de Inspectie SZW hoe zij het komende jaar resultaten wil bereiken. Dit jaar werd een tussentijdse evaluatie van het Meerjarenplan 2019–2022 gedaan en is de verdeling van inspectiemiddelen opnieuw bekeken. Omdat de de coronacrisis in Nederland grote impact op het werk heeft, moet desondanks toch nogmaals worden herzien. De inspectie past daarom de aanpak en activiteiten aan. Bijzondere focus komt daarbij te liggen op ‘coronaproof’ werk.
Coronavirus als arbeidsrisico
Dat betekent dat een besmetting met het coronavirus in de toekomst als een arbeidsrisico zal worden gezien. Werkgevers die hun werknemers onvoldoende beschermen, kunnen dan een boete krijgen. De verantwoordelijkheid van werkgevers is belangrijk om het virus een grote impact op de samenleving heeft. Bedrijven die hun RI&E nog niet hebben aangepast op dit risico doen er verstandig aan hier zo snel mogelijk mee te beginnen. In het plan moet niet alleen een inschatting van een risico op besmetting staan, werkgevers moeten ook aangeven op welke manier zij het coronarisico het hoofd gaan bieden en hoe zij coronaproof werk willen vormgeven.
Vooral van organisaties waar nu nog wordt thuisgewerkt en waar bij terugkomst op kantoor geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden wordt op een actieve aanpak van coronaproof werk gerekend. Juist als de bedrijfsvoering dat lastig maakt.
Arbeidsrisico’s voor het eerst anders
De arbeidsrisico’s zijn al jaren hetzelfde, zo blijkt uit de inspectiebrede risicoanalyse en de omgevingsanalyse. Het grootste deel van de beroepsziekten in Nederland zijn nog steeds aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Zo’n 1,3 miljoen werknemers kampen daarmee. Het aantal werknemers met burn-outklachten is opnieuw gestegen en zal naar verwachting de komende tijd ook blijven stijgen. Ook het aantal ernstige arbeidsongevallen bleef tot en met 2019 jaarlijks stijgen. In 2020 ging getal voor het eerst in tijden weer omlaag. Waarschijnlijk hebben we dat te danken aan het vele thuiswerken door de coronacrisis.
Dit artikel is origineel verschenen op de website van SalarisNet. Het is met toestemming herplaatst.