Wat hebben Rowwen Héze, Bløf, Golden Earing, Di-rect, de Heideroosjes en Miss Montreal met elkaar gemeen? Tourmanager Mark van Horik. De laatste 17 jaar is hij de vaste tourmanager van Guus Meeuwis. Totdat deze, boom van een vent, noodgedwongen zonder werk kwam te zitten medio dit jaar. Iedereen die Mark kent, weet dat thuis zitten niets voor hem is.
”Ik ben een werker, dat heb ik altijd gedaan. Dus toen er geen muziek meer in zat, kwam ik via via in contact met de GGD. Nu sta ik met een wattenstaafje in de corona-teststraat. Het is geweldig, maar ik moest voor de eerste keer in 34 jaar weer ‘s morgens mijn boterhammen smeren voor de lunch!”
Hoe ben jij eigenlijk tourmanager geworden?
“Bij mij was dat eigenlijk puur toeval. In mijn jeugd begonnen we vanuit het jongerencentrum in Lierop met de organisatie van een tuinfeest. Toen nog een klein en bescheiden tuinfeest, maar inmiddels is Nirwana uitgegroeid tot een heus festival met namen als Danny Vera, De Staat en Dewolff voor editie 2021. Ik boekte destijds Rowwen Héze nog voor 500 gulden, net voordat ze doorbraken. Ik had direct een klik met die band en nadat ze hun eerste hit scoorden werd ik hun tourmanager. Daarna volgde de Heideroosjes en vervolgens nog velen andere. Ik was eigenlijk brugwachter van beroep en dat heb ik als parttimebaan altijd aangehouden.”
Wat doet een tourmanager eigenlijk precies?
“Een tourmanager regelt eigenlijk alles behalve de techniek. Daar heb ik overigens ook niks mee. Je bent als tourmanager de sleutel tussen de band, de crew en de organisatie of locatie. Zijn alle afspraken duidelijk, zijn ze allemaal nagekomen, kan iedereen fijn werken? Wanneer dat niet zo is dan moet je snel schakelen. Voor mij zijn alle betrokkenen, de band, de artiest, de crew even belangrijk. Vaak wordt in korte tijd alles opgebouwd voor een gave show en vervolgens in snel tempo weer ingepakt. Elke keer weer een topprestatie. Dan moet gewoon alles kloppen.”
Hoe kwam het nieuws binnen dat alle evenementen werden afgelast vanwege corona?
“Tja, dat was raar. We hebben direct met de club van Guus Meeuwis bij elkaar gezeten en er werd uitgesproken dat we hier samen doorheen zouden komen. We hadden er samen vertrouwen in. Dat voelde goed. Er stonden een aantal concerten gepland die Guus in 013 in Tilburg kleinschalig door kon laten gaan. Volgens mij 47 stuks in het totaal. Na de laatste persconferentie was ook dat niet meer mogelijk.”
Hoe zag jouw werkweek er toen uit?
Ik heb nog veel diensten kunnen draaien als brugwachter. Maar uiteindelijk viel ik terug in mijn contracturen en dat waren er te weinig. Ik heb via Facebook een oproep geplaatst waar heel veel reacties op kwamen. Hartverwarmend was dat! Ik kon na een korte opleiding, direct aan de slag bij de GGD als zogenaamde bemonsteraar. Natuurlijk was dat even wennen, maar inmiddels heb ik de slag goed te pakken.
Ik ben natuurlijk gewend om in het weekend en in de avonden te werken, dus heb ik ook aangegeven dat ze mij altijd kunnen inzetten. Dat wordt gewaardeerd. Natuurlijk is het fijn dat er een salaris tegenover staat, maar er zit meer achter. We willen namelijk allemaal het liefst zo snel mogelijk van corona af zijn. Hoe eerder hoe beter. Goed testen helpt daar enorm bij. Wanneer we allemaal ons steentje bijdragen, dan kunnen we weer des te sneller genieten van concerten, festivals en feesten. Ook de geluidsman van Voltage bijvoorbeeld werkt in de teststraten, zoals meer collega’s uit de muziekindustrie.
Want dat mis ik echt heel erg. Het gaat mij niet om de muziek. Daar heb ik echt niks mee. In de auto zet ik zelden de radio aan. Maar samen aan de slag; mooie dingen organiseren en zorgen dat de mensen genieten. Daar gaat het om en daar doe ik het voor. Hopelijk komt die tijd net iets sneller terug door mijn werk in de corona-teststraat.”
Lees ook: Werk aan de winkel voor de bemonsteraar.