Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
vrijdag, januari 22, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Kerstvakantie tijdens corona: wat kan er nog?

Redactie CoronakrantdoorRedactie Coronakrant
17 december 2020
6 min. leestijd
0
kerstvakantie corona

Met de kerstvakantie voor de deur in de meeste regio’s, zijn de ogen weer massaal gericht op de actuele reisadviezen. De overheid raadt reizen dringend af, maar wanneer uw werknemers wél op reis gaan, is het goed om te weten waar zij mogelijk terechtkunnen en welke plekken u dient af te raden.

De Europese lidstaten publiceren gezamenlijk een kaart met de bekende kleurcodes (groen, geel, poranje, rood), zodat voor alle EU-landen dezelfde adviezen gelden. Dit overzicht wordt op de website van de rijksoverheid gepubliceerd. De Nederlandse overheid publiceert raadt reizen in het algemeen af en adviseren dringend om tot half maart geen vakanties te boeken.

Voor bestemmingen in Nederland komt de overheid ook met een flink aantal adviezen. Ten eerste is dat de basisregel dat drukke plekken vermeden dienen te worden. Verder moeten uitjes worden beperkt. Musea, theaters en pretparken zijn gesloten, maar het is wel mogelijk om een camping, vakantiehuis of hotel in Nederland te bezoeken. Op die plekken is dineren in een restaurant niet mogelijk en ook room-service is verboden. Bestellen en laten bezorgen of zelf koken zijn de enige mogelijkheid. De overheid raadt ook dringend aan om alleen buiten de schoolvakanties te reizen.

Vakantie in Nederland

Blijf tijdens uw vakantie zoveel mogelijk op uw vakantieadres, reis zo min mogelijk en beperk het aantal uitstapjes. Reizen met het OV mag alleen wanneer het strikt noodzakelijk is, maar de Rijksoverheid stelt ook dat het mogelijk is om met het openbaar vervoer naar een vakantieadres te gaan. Reis dan als mogelijk buiten de spits en neem extra tijd zodat u bij een drukke trein een volgende kunt nemen. Reis ter plekke zo min mogelijk.

ADVERTENTIE

Aan de maatregelen van de overheid geven 25 veiligheidregio’s specifieke invulling, zo meldt de Rijksoverheid, en burgemeesters kunnen beslissen over de situatie in hun eigen gemeente. Elke camping, vakantiepark of hotel bepaalt zelf hoe zij de RIVM-richtlijnen vertalen naar hun praktijk. Daarnaast kan de voorzitter van de veiligheidsregio locaties (zoals vakantieparken, campings, stranden, winkels en parken) sluiten en via een noodverordening optreden.

Een gezelschap mag tot 19 januari 2021 thuis en in andere ruimtes bestaan uit 3 personen (exclusief kinderen tot en met 12 jaar), tenzij het bestaat uit één huishouden. Alleen tijdens kerst mag de groep uit 4 personen bestaan. Het is dus ook niet mogelijk om met meer dan 3 personen (met uitzondering van de eigen huishouding) een vakantiewoning of kamer te huren of te verhuren. Zwembaden, sauna’s en wellness resorts zijn gesloten. Elke vakantieverblijf bepaalt zelf op welke manier zij open gaan.

Vakantie in het buitenland

Vrijwel heel Europa kleurt momenteel oranje. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is en minister-president Mark Rutte roept zelfs op de reisadviezen strikt op te volgen. ‘Ga nooit naar oranje of rode gebieden voor buitenlandse vakanties,’ luidt zijn advies al enige maanden. Het ministerie van Infrastructuur heeft aangekondigd reizen naar oranje gebieden sterker te zullen ontmoedigen. Zo is de boodschap ‘boek geen vakantiereizen naar gebieden met een oranje reisadvies’ toegevoegd aan het overzicht van reisadviezen, komen er advertenties met deze melding bij reisaanbieders en worden social media en navigatie-apps ingezet om reizen naar oranje gebieden af te raden.

Op het spoor wordt geen promotie meer gemaakt voor internationale treinreizen naar bijvoorbeeld Londen of Wenen, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven afgesproken met NS International. Ook gaat het kabinet in gesprek met verschillende partijen uit de reis- en vervoersbranche om afspraken te maken over het achterwege laten van promoties voor reizen naar gebieden met een oranje reisadvies. Verder wordt aan verzekeraars gevraagd om informatie hierover onder de aandacht te brengen bij klanten.

Reist u naar een gebied buiten Nederland? Dan moet u bij terugkomst tien dagen in thuisquarantaine. Er zijn plannen om deze quarantaine te verplichten, omdat het kabinet heeft gemerkt dat het dringende advies te vaak wordt genegeerd. Let ook op dat u bij een reis naar een oranje land mogelijk niet verzekerd bent en kunt opdraaien voor medische kosten, extra verblijfskosten en zelfs loonverlies bij terugkomst.

Alle landen in en buiten Europa zijn momenteel oranje, met een aantal landen zelfs rood. Er zijn géén gele gebieden. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken kan daar een reis naar zo’n rood gebied een levensbedreigende situatie ontstaan en adviseert het ministerie om niet naar deze gebieden te reizen.

Als de werknemer ziek wordt in Nederland

Als de werknemer ziek wordt tijdens een verblijf in Nederland, meldt hij zich ziek. Vanaf de ziekmelding is de werknemer niet meer op vakantieverlof maar met ziekteverlof. Ook als hij op dat moment nog in het buitenland is. Als werkgever stelt u wel de gebruikelijke vragen:

  • het telefoonnummer en (verpleeg)adres;
  • de vermoedelijke duur van het verzuim;
  • de lopende afspraken en werkzaamheden;
  • of de werknemer onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt (maar niet onder welke vangnetbepaling);
  • of de ziekte verband houdt met een arbeidsongeval;
  • of er sprake is van een verkeersongeval waarbij een eventueel aansprakelijke derde betrokken is, in verband met het verhalen van loonkosten op deze derde (regresmogelijkheid).

De werkgever heeft ook de normale loondoorbetalingsverplichting bij ziekte.

Werknemer reist naar oranje gebied

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar oranje gebieden te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk en worden dan ook sterk ontmoedigd. Het kabinet roept Nederlanders op de reisadviezen strikt op te volgen en nooit naar een oranje gebied te reizen. Gaat uw werknemer toch naar zo’n land? Maak dan duidelijk dat u dat als werkgever niet wilt en leg uit waarom. U kunt hier meerdere redenen voor aanvoeren. Hoewel de quarantaine niet verplicht is, zijn er duidelijk redenen om aan te geven dat u een dringend beroep doet aan mensen om zich te isoleren. U heeft verplichtingen aan uw overige werknemers om ze een veilige werkomgeving te bieden.

Als de werknemer ziek wordt in oranje gebied

Als dat betekent dat de werknemer in die periode helemaal niet kan werken, is dat een risico dat voor zijn eigen rekening komt. Dat betekent dat personeel aanvullende vakantiedagen opneemt of zelfs met onbetaald verlof gaat. Hij heeft er immers zelf voor gekozen om naar het gebied af te reizen, tegen de instructies van de werkgever in. De jurisprudentie hierover is er nog niet, maar deskundigen verwachten dat een rechter een werkgever die loon zal inhouden in het gelijk zal stellen. Maar zeker is dat niet, en het is voor dit doel extra belangrijk om mensen van tevoren per brief te informeren. Afreizen naar een oranje gebied kan dus flinke consequenties hebben voor het loon van de werknemer. Als de werknemer doorgeeft af te willen of moeten reizen naar een oranje gebied doet u er als werkgever dus verstandig aan om duidelijk te maken dat deze reis volledig voor het risico van de werknemer is.

De werknemer reist naar een rood gebied

Gebieden waar een rood reisadvies voor geldt, zijn op dit moment grotendeel afgesloten voor reizigers. Dat betekent dat de grenzen zijn afgesloten en er in principe niemand in of uit kan. Als een land of gebied rood is, wordt afreizen ernstig afgeraden omdat er ‘levensbedreigende situaties kunnen ontstaan’. Landen of gebieden kunnen een rood reisadvies krijgen vanwege corona, maar ook om andere redenen zoals oorlog of ander gevaar. Reizen naar een dergelijk gebied zijn erg moeilijk, zo niet onmogelijk. Als uw werknemer aangeeft af te willen reizen naar een rood gebied, gelden dezelfde werkgeversadviezen als voor reizen naar een oranje gebied.

Verplicht afreizen door werkgever

Er zijn beroepen waarvoor het noodzakelijk is om af te reizen naar een bepaald gebied waar op dit moment (nog) een oranje code voor geldt. Vanwege de (mogelijke) gezondheidsrisico’s voor de werknemer, kan de werkgever zijn werknemer niet verplichten de reis te maken. U mag ook niet informeren naar de redenen. Wel is het toegestaan om de werknemer naar de bedrijfsarts te sturen voor advies. De werknemer kan hier ook zelf om vragen.

Dit artikel is origineel verschenen op de website van SalarisNet. Het is met toestemming herplaatst.

Tags: coronacoronamaatregelenreizenvakantievakantiedagenwerknemerszaken

Delen

Gerelateerd Berichten

Werkgever mag loon opschorten bij weigeren mondkapje

Werkgever mag loon opschorten bij weigeren mondkapje

18 januari 2021
Van doemdenken naar doendenken

Wat als?

14 januari 2021
thuisquarantaine

Geldt quarantaine ook voor gevaccineerde werknemers?

10 januari 2021
vakantie coronacrisis

Ontslag na vakantie in oranje gebied

9 januari 2021
coronavaccin

Het coronavaccin: de antwoorden op 9 veelgestelde vragen

6 januari 2021

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Avondklok

Avondklok: dit moeten werkgevers doen

22 januari 2021
Thuiswerkdenken vs kantoordenken

Thuiswerkdenken vs kantoordenken

22 januari 2021
Historisch laag aantal faillissementen in coronajaar: stilte voor de storm?

Historisch laag aantal faillissementen in coronajaar: stilte voor de storm?

21 januari 2021

Meest gelezen

  • thuiswerken met kinderen

    Thuiswerken met kinderen? 10 tips!

    579 x gedeeld
    Delen 579 Tweet 0
  • Van tourmanager van Guus Meeuwis naar bemonsteraar in de corona-teststraat

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 februari

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0

Volgende item
NOW terugbetalen of niet? Check het online!

Extra coronasteun voor zwaarst getroffen sectoren

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep