In deze anderhalvemetersamenleving vonden de boomers met hun dagobertducktaks het maar wat mooi dat de treitervloggers vanuit hun tuigdorp naar het Project-X feest onderweg door de sjoemelsoftware in hun auto strandde, waardoor een appongeluk werd voorkomen en de blokkeerfriezen slechts een selfie konden maken.
Nee, dit is niet de eerste zin van het Groot Nederlands dictee, maar een aaneenschakeling van het ‘woord van jaar’ van de afgelopen 10 jaar. Zo’n woord van het jaar geeft een goed beeld van de tijdsgeest van dat jaar.
Bij een woord als Project-X feest bijvoorbeeld, denk je automatisch terug aan de ophef die de Facebook-uitnodiging van een meisje 8 jaar geleden veroorzaakte.
Die uitnodiging kwam per ongeluk openbaar en het aantal aanmeldingen groeide daardoor gestaag naar 25.000 gasten. Ik herinner me nog goed hoe alle Nederlandse talkshows op dit item doken en zo een grote rol speelden in de rellen die ontstonden in Haren. We moesten toen nog duidelijk wennen aan de impact van sociale media.
We herinneren ons waarschijnlijk ook nog allemaal de blokkeerfriezen die tijdens de Sinterklaasintocht in Dokkum 3 bussen met demonstranten van Kick-out Zwarte Piet klem reden op de A7. Dat was alweer in 2018.
Wat te denken van selfie, het woord van het jaar in 2013. We gingen massaal zelf op de foto, genomen met ons eigen mobieltje. Of tuigdorp, voor het eerst gebruikt door Wilders en het woord van het jaar 2011.
Zo’n woord van het jaar zegt veel over een bepaalde periode, maar het zegt ook veel over onszelf, ons gedrag, onze maatschappij en ons handelen.
Zo hebben onze zuiderburen gekozen voor knuffelcontact als woord van het jaar. We zitten in dezelfde pandemie met nagenoeg dezelfde maatregelen maar tussen anderhalvemetersamenleving en knuffelcontact zit een wereld van verschil. Wij, als Nederlanders, focussen ons op de afstand die we moeten nemen, terwijl de Belgen juist kijken hoe we contact met elkaar kunnen houden.
Dat laatste spreekt me enorm aan en is dan ook mijn motto geworden het afgelopen crisisjaar. Drie woorden, negen letters; wat kan wel? In alle opdrachten die ik afgelopen jaar heb mogen uitvoeren, alle gesprekken en de meer dan 100 interviews die ik heb gevoerd met verschillende personen voor dit platform kwam dit thema ‘wat kan wel?’ altijd terug.
Ik hunker daarom naar een hoopgevend nieuw woord van het jaar 2021. Wat gaat het worden? Postcoronafestival, lockupfeesten of virusvrijen? Ik ben erg benieuwd naar jouw woord van het jaar 2021…