Wat zouden wij blij zijn als we weer allemaal naar kantoor mogen. Maar helaas is dit nu niet het geval en zijn we verplicht te leren omgaan met de nieuwe situatie. Vanuit Sociaal Innovatiecentrum Werkgeluk organiseerden we drie webinars over het effect van corona op ons geluksgevoel en wat we hier zelf aan kunnen doen. Want dat kan!
Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd en dit heeft gevolgen voor ons geluksgevoel. De geluksgevoelens in Nederland voor en tijdens de COVID-19-uitbraak laten grote verschillen zien. Zo is vóór de uitbraak (eind februari 2020) en tijdens de uitbraak (eind maart 2020) het gemiddeld geluk met meer dan 1 punt afgenomen. Waar de Nederlandse bevolking vóór de uitbraak op een schaal van 0 tot 10, nog gemiddeld een 7,5 op geluk scoorde, wordt er nu nog maar een 6,3 gescoord.
Dit zie je ook terug in de stemming en emoties van medewerkers tijdens het werk. Zo ervaren medewerkers meer stress en ontevredenheid en minder tevredenheid en bevlogenheid gedurende de coronagolven. Ook ervaren medewerkers meer somberheid en minder enthousiasme.
Nu zijn we bijna een jaar verder sinds de eerste corona uitbraak en werken veel mensen vanuit huis. Dit vraagt veel van onze flexibiliteit. Hoe blijven we productief in een omgeving waar mogelijk ook anderen onze aandacht vragen? Vanuit het Sociaal Innovatiecentrum Werkgeluk hebben we een aantal tips om alles uit het thuiswerken te halen:
- Houd de moed erin! Kijk niet elk uur naar het nieuws maar focus je op de dingen die je nog wel kan en probeer positief te blijven naar alles om je heen.
- Blijf met elkaar in verbinding. Kan dit niet fysiek doe het dan digitaal bijvoorbeeld via internet en je telefoon. Of organiseer bijvoorbeeld een leuke virtuele quiz.
- Bewegen is belangrijk. Ga bijvoorbeeld een rondje lopen en bel een vriendin. Of ga samen een rondje lopen waarbij je je wel aan de maatregelen houdt (1,5 meter afstand etc.).
- Neem geregeld een momentje voor jezelf. Zorg er voor dat je ook voldoende tijd voor jezelf pakt om te ontspannen en om jezelf weer even op te laden. Neem bijvoorbeeld een lekker warm bad of ga even lezen uit je favoriete boek.
- Besteed ook aandacht aan je uiterlijke verzorging: trek je favoriete of nieuwe kleding aan en besteed aandacht aan je haar en make-up. Hierdoor ben je productiever en meer gemotiveerd om te werken.
- Vergeet niet te genieten! Kijk naar de dingen die echt belangrijk zijn in het leven en de contacten die je nog wel hebt. Accepteer de situatie waar we nu met z’n alle in zitten, bekijk het positief en denk in kansen.
Benieuwd hoe je zelf aan de slag kan met acceptatie? In ons volgende artikel gaan we hier verder op in.
Dit artikel is geschreven door studenten van het Sociaal Innovatiecentrum Werkgeluk, een initiatief van Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en Driessen Groep.
Bronnen: 2DaysMood, Erasmus Happiness Economics Research Organisation