Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
woensdag, maart 3, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Hoestschaamte

Jeroen DriessendoorJeroen Driessen
25 januari 2021
3 min. leestijd
0
Help, ik verzuip in corona!

Schaamte is een negatieve, puur menselijke emotie, die je rottig laat voelen over jezelf. Iedereen kent het gevoel; je voelt je betrapt, voor paal staan, lullig, schuldig en/of minderwaardig ten opzichte van de ander. Je hart gaat sneller kloppen, je wordt zenuwachtig en gaat blozen. Soms gaat het om kleine dingen, die eigenlijk vooral grappig zijn. Zoals met je gulp open een presentatie geven (zie column gulp). Maar soms gaat het ook om echt ingrijpende zaken. Hoe vervelend schaamte ook is, het heeft echter wel een belangrijke functie.

Mensen zijn namelijk sociale wezens. Samenleven met anderen is een primaire levensbehoefte van mensen, die diep in onze natuur zit. Daarom vinden we het heel belangrijk wat anderen van ons denken en vinden. Als je te vaak je niet houdt aan de geschreven en ongeschreven regels van de groep waar je bij hoort, dan loop je een grote kans dat je op een gegeven moment uit je groepje verstoten wordt. En buitengesloten worden doet echt pijn! Schaamte behoedt je daar in feite voor. Het helpt je om te (h)erkennen dat je mogelijk een geschreven of ongeschreven regel van de groep hebt overtreden. Niet leuk, maar wel nuttig dus.

In mijn puberteit schaamde ik me regelmatig voor van alles en nog wat, waarschijnlijk omdat juist in die levensfase ‘erbij horen’ zo ontzettend belangrijk is. Nu ik volwassen ben schaam ik me gelukkig niet meer zo snel. Behalve de afgelopen maanden dan. Want wat zijn er veel redenen bijgekomen waar je jezelf voor kunt of moet schamen. Als gevolg van de coronacrisis zijn er op grote schaal geschreven en ongeschreven regels waar we ons in het belang van onze samenleving aan dienen te houden.

Iedere keer als ik een kuchje op voel komen als ik met mensen ben, dan probeer ik dit angstvallig te onderdrukken. Want wat zullen ze denken als ik moet hoesten? Of nog erger, niezen? Pasgeleden moest ik 3 keer achter elkaar niezen in de supermarkt; ik schaamde me kapot. In plaats van een vrolijke ‘gezondheid, morgen mooi weer!’ toegewenst te krijgen, zag ik iedereen om me heen schrikken en achterdochtig en verontwaardigd vanachter hun mondkapjes naar me kijken. ‘Hooikoorts, de hazelaar is vroeg dit jaar door het warme weer’, hoorde ik mezelf verontschuldigend zeggen, voordat ik snel de veiligheid van een leeg gangpad opzocht.

ADVERTENTIE

Laatst had mijn jongste dochter haar twee beste vriendinnen (klachtenvrij en conform de RIVM-richtlijnen natuurlijk) bij ons over de vloer en wilde ik wat eten bestellen bij het lokale restaurant. Ik merkte bij mezelf dat ik er over nadacht wat dat restaurant wel niet moest denken als ik voor 6 personen eten bestelde. Of toen ik vorige week een keertje een potje ging kaarten met twee vrienden (op afstand natuurlijk, met eigen bakjes borrelnootjes en conform de RIVM-richtlijnen); we hebben ons de hele avond een soort van stiekeme rebellen gevoeld, ondanks dat we ons gewoon aan de regels hielden.

Ook zet ik inmiddels bij iedere foto die ik plaats op LinkedIn van een groepje mensen bij elkaar er standaard bij dat deze voor corona is genomen; dat is de ultieme disclaimer die me vrijwaart van beschuldigende blikken en vermanende woorden via de comments. En als ik besluit om een of twee dagen op kantoor te gaan werken om goede redenen (met eigen vervoer natuurlijk en op 1,5 meter (!) afstand van mijn collega’s, conform de RIVM-richtlijnen), dan heb ik voortdurend de neiging om me daarvoor te verantwoorden naar mensen die ik spreek.

Misschien ligt het aan mij en ben ik de enige die dit zo ervaart, maar ik word er langzaamaan gek van. Kantoorschaamte, hoestschaamte, niesschaamte, knuffelschaamte, kaartschaamte; als het nog effe zo doorgaat dan schaam ik mezelf ervoor om te ademen in de nabijheid van mensen. Schaamte heeft een belangrijke functie en helpt om als groep sociale wezens gezamenlijk door deze rottige crisis te komen. Maar zoals met alles is het belangrijk om hierin niet te ver door te schieten. Anders krijgen we een psychologisch onveilige samenleving van ‘naming and shaming’, waarin we elkaar gegijzeld houden in gevoelens van wantrouwen, schaamte en schuld. En daar wordt echt helemaal niemand beter van, zowel individueel als collectief. Dus schaam jezelf, maar met mate!

Tags: cornacrisisklachtenschaamte

Delen

Gerelateerd Berichten

“De coronatijd brengt ons ook leerzame lessen”

Annemie Martens, voorzitter college van bestuur PlatOO: “Geef leerkrachten met klachten voorrang bij een coronatest!”

8 september 2020
Mijn werknemer heeft COVID-19 gehad, wat nu?

Mijn werknemer heeft COVID-19 gehad, wat nu?

18 augustus 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Rob Korzillius

Leidinggeven in crisistijd: ‘Focus op wat je wél kunt veranderen’

3 maart 2021
Harold de Wit

Groundhog Day

2 maart 2021
Michel van Hoeij

Bouwen in coronatijd

1 maart 2021

Meest gelezen

  • tips beweging thuis

    10 tips om thuis in beweging te blijven (of komen)

    605 x gedeeld
    Delen 605 Tweet 0
  • Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0
  • 5 handige tools voor creatieve samenwerking op afstand

    4 x gedeeld
    Delen 4 Tweet 0

Volgende item
rellen

De rellende werknemer

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen medewerkers mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep