Coronakrant.nl
  • Over coronakrant.nl
  • Contact
dinsdag, april 20, 2021
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Coronakrant.nl
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Corona is (helaas) onderdeel geworden van ons dagelijkse leven en verdient wat ons betreft geen eigen ‘krant’ meer, maar slechts een katern in een bestaande krant. Na een jaar Coronakrant.nl hebben we daarom besloten ermee te stoppen en ons te focussen op andere, nieuwe dingen. To be continued…

Hybride werken: wat is dat?

Redactie CoronakrantdoorRedactie Coronakrant
2 februari 2021
4 min. leestijd
0
hybride werken

De verschuiving naar flexibel werken was al enige tijd geleden ingezet, maar het coronajaar 2020 heeft de trend nog een extra impuls gegeven tot hybride werken. Flexibel werken houdt in dat werknemers op basis van de activiteit die ze uitvoeren bepalen wat voor werkplek daarbij past. Hybride werken doet daar nog een schepje bovenop en maakt thuiswerken een structureel onderdeel van de werkwijze. Werkgevers doen er goed aan om nu al in te spelen op deze trend.

Wat is hybride werken?

De term hybride staat voor ‘nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken’. Als we dit vertalen naar de werkvloer, staat hybride werken voor keuzevrijheid als het gaat om de werkplek. Werknemers kiezen op basis van de activiteit die ze uitvoeren niet alleen wat voor werkplek daarbij past, maar ook de locatie en het moment waarop. Dit kan zowel thuis, op kantoor of onderweg zijn. Het is aan de werkgever om het mogelijk te maken om zowel thuis, op kantoor als onderweg te kunnen werken.

Een belangrijk aspect in hybride werken is de mogelijkheid om overal je werk te kunnen doen, dus ook op structurele basis vanuit huis. Waar veel organisaties begin 2020 nog sceptisch waren over thuiswerken, hebben deze bedrijven— al dan niet noodgedwongen— inmiddels de omslag moeten maken. Waar we voor de uitbraak van het coronavirus zo nu en dan een dagje vanuit huis aan het werk waren, gaan we dat in de toekomst op een meer structurele wijze doen.

Blijvend meer thuiswerken

Het jaar 2020 gaat de boeken in als het grootste thuiswerkexperiment ooit, waardoor veel organisaties de voordelen van thuiswerken in de praktijk hebben kunnen ervaren. En wat blijkt? In veel gevallen kan het werk ook goed, of zelfs beter, vanuit huis worden gedaan. Met name voor werk dat concentratie vraagt is dat aan de orde. Uit onderzoek van HEYDAY en de TU Delft blijkt dat de productiviteit het afgelopen jaar zelfs is gestegen. Dit betekent niet dat het kantoor totaal overbodig wordt. Uit onderzoek blijkt ook dat activiteiten waarbij samenwerken centraal staat, juist minder baat hebben bij het werken op afstand. Dit geldt ook voor de sociale interactie.

ADVERTENTIE

Volgens het Centraal Planbureau verwacht werkend Nederland na de coronacrisis blijvend meer thuis te werken dan voorheen, maar willen werkenden — in alle sectoren — het grootste deel van de week weer naar hun werkplek komen. Op kantoor zal de verdeling ongeveer uitkomen op de helft van de tijd, denken werkgevers. De verwachting is dan ook dat we in de toekomst kiezen voor ‘the best of both worlds’. De keuze om thuis geconcentreerd te kunnen werken en naar kantoor toe te komen om samen te werken, voor overleg of het houden van een brainstormsessie zou het ideale plaatje zijn. Hybride werken maakt dit mogelijk.

Hoe faciliteer je hybride werken?

Om hybride werken binnen een organisatie te implementeren, ontkom je er niet aan om medewerkers van een goede thuiswerkplek te voorzien. Als organisatie moet je nadenken over de wijze waarop je dit wilt vormgeven. Het aanbieden van digitale hulpmiddelen is een belangrijk aspect om op afstand te kunnen werken. Maar vergis je niet: het behelst meer dan het plaatsen van een bureaustoel en monitor. Het vraagt ook om bijvoorbeeld een andere vorm van leiderschap.

Daarnaast heeft hybride werken ook impact op de situatie op kantoor. Wanneer je er als organisatie ervoor kiest om hybride te gaan werken, is het mogelijk dat een werknemer op één dag op drie verschillende plekken werkt omdat hij verschillende taken moet verrichten. In de praktijk zal de werknemer een aantal keer per week naar kantoor komen voor overleg of om samen te werken met collega’s en thuis — voor een groot deel — het werk verrichten dat om concentratie vraagt.

Als je in een werkplekconcept ruimtes aanbiedt waar flexibiliteit, concentratie, welzijn en samenwerking wordt ondersteund, geef je werknemers de mogelijkheid om de juiste werkplek voor een bepaalde activiteit te kiezen. Dit betekent natuurlijk ook iets voor de huisvesting van een organisatie en hoe je de facilitaire diensten inregelt in een pand.

Hoe ziet de toekomstige werkomgeving van jouw organisatie eruit?

Het thuiswerken zal een blijvertje zijn en de vraag naar flexibiliteit — als het gaat om de manier van werken, beschikbare ruimte, faciliteiten en contracten — neemt toe. De toekomst vraagt om een hybride werkcultuur waarin de behoeften van de medewerkers en het type werkt centraal staan.

Wat betekent dit voor de werkomgeving voor jouw organisatie? De werkomgeving van de toekomst past bij de visie en ambitie van een organisatie én speelt in op de veranderende wereld om ons heen. HEYDAY Facility Management neemt je graag mee in alle facetten die een rol spelen in de toekomstige werkomgeving. Interesse? Neem contact op.

Dit artikel is origineel verschenen op de website van HEYDAY Facility Management. Het is met toestemming herplaatst.

Tags: flexibel werkenhybrideThuiswerkentoekomst van werk

Delen

Gerelateerd Berichten

Coronaverlof

Koolmees verkent mogelijkheden coronaverlof

6 maart 2021

Lockdown: Gevolgen voor thuiswerkende ouders

21 februari 2021
De 3 belangrijkste trends voor HR in 2021

5 HR-lessen van de coronacrisis

20 februari 2021
Ruim kwart thuiswerkers voelt zich schuldig als hij pauze neemt

Ruim kwart thuiswerkers voelt zich schuldig als hij pauze neemt

17 februari 2021
kantoorruimte corona

Veel grote werkgevers kiezen voor minder kantoorruimte na corona

8 februari 2021

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Recente berichten

Marcel Stevens

Razende Reporter Marcel over het afgelopen Corona(krant)jaar: “Drie woorden, negen letters: wat kan wel?”

16 maart 2021
Coronakrant

Terugblik corona 2020 & 2021: 1 jaar corona(krant)!

14 maart 2021
Help, ik verzuip in corona!

DE HOOGSTE TIJD

11 maart 2021

Meest gelezen

  • reiskostenvergoeding 2021

    Reiskostenvergoeding 2021: noodmaatregel verlengd tot 1 april

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

    2730 x gedeeld
    Delen 2730 Tweet 0
  • Het coronavaccin: de antwoorden op 9 veelgestelde vragen

    0 x gedeeld
    Delen 0 Tweet 0
  • 5 handige tools voor creatieve samenwerking op afstand

    4 x gedeeld
    Delen 4 Tweet 0
  • Collega’s ook tijdens corona laten bewegen? Organiseer een stappenchallenge!

    8 x gedeeld
    Delen 8 Tweet 0
Volgende item
Jeroen Driessen

Plasje

Met onze familie van bedrijven verbinden wij mens en werk, maken HR-processen eenvoudiger met software en services, zijn de schakel tussen professionals en organisaties, ondersteunen bij personeelsontwikkeling en mobiliteit en bieden online arbeidsmarktoplossingen. Zo dragen wij al ruim 25 jaar bij aan het werkgeluk van zoveel mogelijk mensen en organisaties. Met Coronakrant.nl willen we ook ondernemers en werkgevers met elkaar verbinden. Coronakrant is een online platform waar ondernemers en werkgevers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zo willen we elkaar niet infecteren, maar inspireren.

Categorieën

Artikelen Columns Interviews

Tags

anderhalvemetereconomie anderhalvemetersamenleving arbeidsmarkt arbeidsrecht corona coronacrisis coronamaatregelen coronavirus creativiteit digitalisering Economische impact energie gezondheid hoop horeca HR kansen kantoor leiderschap lockdown maatregelen mentale gezondheid nieuwe normaal NOW ondernemerschap onderwijs online ontslag overheidssteun positiviteit steunmaatregelen Thuiswerken tips toekomst TOZO vakantie verandering vitaliteit werken op afstand werkgeluk werknemers werknemerszaken wet- en regelgeving zorg zzp

© 2020 - Driessen Groep

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Artikelen
  • Columns
  • Interviews
  • Nieuwsbrief
  • Over coronakrant.nl
  • Contact

© 2020 Driessen Groep